Witam
Chcialem sie poradzic i zaczerpnac troche informacji na ten temat. Sytuacja wyglada tak: Chodzi tutaj o przewoz ludzi glownie na trasie Opole Lubelskie-Lublin (pewnie nie wiele Wam to mowi;)) TO jest trasa ok 50 km czesto uczeszczana. Jezdzi na niej sporo busow z Opola i ciagle pojawiaja sie nowe. Moj tata ostatnio zostal zwolniony z PKS poniewaz firma upadla wlasnie przez te busy. Slyszalem ze ludzi z doswiadczeniem pracy w przedsiebiorswie komunikacyjnym maja pierszenstwo przy rejestracji takich interesow jak przewoz ludzi czy to prawda?! I tu mam jeszcze pytanie jakie dokladnie kwalifikacjie, pozwolenia itp trzeba miec zeby moc przewozic ludzi?? Czy myslicie ze taki interes sie oplaca? Bilet Opole-Lublin kosztuje 5 zl i zwykle busy sa napchane na maksa chociaz nie zawsze. Czy trudno jest wejsc w taki interes??
Aha i slyszalem tez ze podobno te wszystkie kursy licencje itp moze zrefundowac urzad pracy jesli da sie jakies zaswiadczenie ze po tym bedziemy pracowac. Czy ktos sie orientuje czy to tak dziala rowniez wtedy gdy ktos ma zamiar otworzyc wlasna firme transportowa.
Myslielismy jeszcze ze busa mozna by wynajmowac na jakies wesela czy na dalsze trasy miedzy miastowe.
Torche duzo sie opisalem ale mam nadzieje ze cos mi poradzicie
Z gory dziekuje i pozdrawiam