|
Przewóz osób |
Przewóz osób
Biznes Forum ‹ Biznes, Dotacje z UP i UE ‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
Witam. Nosze sie z pomyslem by otworzyc firme transportowa, przewoz osob. Zapoznalem sie z postami na forum dotyczacymi transportu ale chcialbym o opinie na temat mojego planu. Poczatkowo myslalem o regularnej linii ale ta ewentualnosc jak wypali to w poznijszym terminie. Moja dzialalnosc mialaby polegac na odbiorze i dostarczaniu na lotniska krajowe i nie tylko podroznych np. rodakow z Wysp. Takze dzialalnosc w obrebie kraju. Nie wiem jednak jak zwerbowac potencjalnych klientow... Mieszkam w woj.łódzkim, ok. Kępna, Ostrow niedaleko, Wielun tez. Moglbym sie oglosic ale nie wiem czy to dobry pomysl. Prosze o opinie i pomysly. Pozdrawiam[/b]
ogolnie nie wiem jak to rozkrecic. narazie mam vana na 7 osob... ale nie mam nagranych ludzi
Ja tez myslałem o takiej działalnosci ale myslałem o osobowym cos jak taxi mysle ze ma takie cos racje bytu
pracuje na stacji i mam kontakt z taksowkarzami i narzekaja. Z regoly narzekaja ale nie maja za dobrze. Wtedy kiedy inni sie bawia taxi wozi. to nie jest najlepszy pomysl...
Ja też myślę o TAXI. Rano wyjade pokręcę się na mieście. W miedzyczasie wykonam kurs dla zaprzyjaźnionej firmy. Mam narazie jedną zaufaną już firmę dla której załatwiam ich rózne sprawy tzn jadę do innego miasta po odbiór towaru i przywożę do firmy itd. Działalność ta była by dorywcza w trakcie jazdy TAXI. Byłbym bardziej dyspozycyjny na takie okolicznościowe wyjazdy.
Jak bedziecie juz robili jakies kroki w tym kierunku opsucie to ok pozdrawiam
Witam
Jeśli mam być szczery to odradzam. Pracuję na stacji diagnostycznej i mam znajomego który tym się zajmował. I wiem że ITD ( Inspekcja Transportu Drogowego ) bardzo się czepia przewozu osób. Wystawiają mandaty bo przewóz osób jest nie zgodny z przepisami. Ten znajomy ma do zapłacenia ok 9 tyś , ale mówił że zna ludzi którzy mają do zapłacenia nawet 40 tyś. I nie ma to znaczenia jaka korporacja, oni i tak później się wypierają i człowiek zostaje na lodzie a kasę i tak musi zapłacić. Szczerze odradzam tego pomysłu
nierozumiem. Od kiedy przewóz osób taksówką jest nielegalny?
To jest bardzo dobry pomysł na biznes, oczywusciue moim zdaniem. Jedmnak najlepsze kokosay zbija się na transporcie trasą Szczecin- Berlin. Klienci zawszę są! Jeżel;i chcesz wiedziec cos wiecej to napisz na GG 894465.
Witam,
najlepiej to wziąść sobie jakiegoś busika i jeździć jako konkurencja dla autobusów PKS i komunikacji miejskiej. W w programie "Firma" TVN był nawet odcinek poświęcony temu zagadnieniu. Jest z tym sporo kręcenia i załatwiania. Ponieważ nie będziesz zapewne stawiał swoich przystanków najlepiej byłoby kożystać z tych należących do PKS, wymaga to uzgodnienia z nimi, trzeba uzgodnić jeszcze trasę, rozkład jazdy, warunki cenowe...potem jeszcze ustalenia w urzędem miejskim. Napewno jeśli mieszkasz w miejscowości gdzie jest zapotrzebowanie na tego rodzaju usługi to na klientów nie powinieneś narzekać (okolice lotnisk, hoteli, dworców PKS i PKP) --------------- Kto nie ryzykuje ten nic nie ma. Pozdrawiam
Jeśli chodzi a zbieranie ludzi z przystanków PKS to żeby to robić legalnie to się po prostu nie opłaca. PKS życzy sobie opłat za każdy pojedynczy postój na przystanku a kwota jest na prawde zaporowa jak na busa, czy nawet autobus bo tłumu na przystanku nie można się spodziewać. Sam zastanawiam się nad otwarciem własnego transportu, na razie czytam słucham i ... żadnego sensownego pomysłu nie mam.
Można by spróbować dogadać się z jakimiś większymi zakładami pracy na dowożenie pracowników.
Witam,
Znajomy prowadzi stowarzyszenie, kupili ostatnio osobowego busa za pieniążki unijne. Do innych celów zatrudniają na stałe kierowce. Nowy bus jest używany bardzo rzadko, kierowca też ostatnio ma troche mniej pracy ;). Zgadałem się ze znajomym i powiedział, że nie ma problemu z wynajmowaniem mi busa z kierowcą przy stawkach rzędu 70-90gr za kilometr. Patrząc na ceny rynkowe, które są na poziomie 1,2 - 2,0 zł stwierdziłem, że warto się tym tematem zainteresować ;) Jak to najlepiej prawnie rozwiązać? Czy w takim wypadku muszę posiadać jakiekolwiek licencje, jeśli chciałbym kupić od nich usługe tranportu i sprzedać ją dalej? Czy może podpisać umowę partnerską ze stowarzyszeniem i brać od nich prowizję za zlecenia? W jaki sposób szukać klientów na takie usługi? Działam głównie w sieci więc wiadomo - dobra strona www + ogloszenia w prasie lokalnej i ew. portalach internetowych, ale to chyba za malo? Z gory dziekuje za wszelkie rady i informacje czy wogole jest sens sie w to pchac :)
Pomysł jest bardzo dobry wystarczy zrobić kalkulację aby się zorientować co do rentowności tego biznesu.
Tylko trzeba zacząć po kolei i tak : 1. zdobyć Certyfikat Kompetencji Zawodowej - koszt około 1800 do 2000 zł 2. zdobyć licencję na prewóz osób - 700 zł 3. abezpieczenie finansowe na pierwszy pojazd w firmie 9000 Euro, na następne po 5000 Euro 4. być niekaranym 5. ukońcyć kurs prewoźników - około 800 zł 6. badania lekarskie i psychotechniczne Wszystko jest dokładnie napisane w Ustawie o Ruchu Drogowym, są też podane kary jakie są nakładane za wykonywanie tej działalności bez wymaganych dokumentów i tak np. brak licencji 8 000 łz, ładnie prawda.
Potrzeba troszkę więcej informacji czy ma to być przewóz rzeczy czy osób, jakie jest DMC pojazdu, to jest podstawa. Generalnie do każdej działalności jest potrzebne zezwolenie, licencja.
Sprawdź również podobne tematy:Dobrze oceniasz ten temat? Poleć go znajomym!
|
|