|
Przewoz osob i paczek |
|
Strona główna forum
‹ Biznes
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
Moim drudim pomyslem na maly biznes byl by przewoz osob i paczek za granice irlandia , anglia.Tam gdzie jest najwiecej naszych rodakow.Nie wiem czy znalezli by sie chetni na tak dlugi przejazd min. 24h do irlandi.Posiadam w polsce 3 busy osobowe.Nie wiem czy bylo by to oplacalne, bo przeciez jest duzo tanich linii lotniczych>co wy na to???
Pomysł jest bardzo dobry, sam często wysyłam paczki do Hiszpanii podobnym transportem. Firma ta robi kurs raz w tygodniu i biorą za kilogram 1,5 euro. Na brak klientów chyba nie narzekają bo zawsze mają pełnego busa i przyczepkę paczek. Ludzi też wożą i zawsze 3-4 osoby są w busie, koszt do Hiszpanii o ile dobrze pamiętam to ok 300 zł za osobę i jadą prawie 2 doby. Ale zarabiają głównie na paczkach.
Ja też jeżdże busami do Hiszpani i biorę 4zł/kilogram. Jestem z pod Rzeszowa, jak coś trzeba Ci przewieść do Hiszpani po niższej cenie to dzwoń 606 882 297 Co do pytania w temacie, to powiem tylko tyle - interes z busami jest bardzo opłacalny!
Witam.
Temat mnie zainteresował, bo właśnie sam też startuję z czymś takim. Jeździłem już regularnie po towar do Niemiec, ale woziłem go tylko dla siebie. Co prawda mam vana (mogę podpiąć przyczepę), ale myślę że niedługo zamienię go na busa. Nawiążę wspołpracę z kimś, kto już jeździ i nie wyrabia się z nawałem zleceń. Albo może znajdzie się ktoś, z kim można by jeździć w dwa auta, bo wiadomo razem bezpieczniej i można sobie na wzajem pomóc w przypadku jakichś problemów czy awarii na drodze. Jestem z lubelskiego i myślę, że jak bym jeździł z kimś z innego regionu kraju, to nie bylibyśmy dla siebie konkurencją. Czy ktoś znalazłna necie jakieś wzory umów lub też listów przewozowych na takie przewozy paczek? Oczywiście przewóz osób również mnie interesuje. Czy na oficjalny przewóz kilku osób osobówką lub małym busem trzeba mieć jakieś koncesje? Pozdrawiam i liczę na rozwinięcie wątku. [ Dodano: Czw Lis 09, 2006 7:24 am ] 1,5 Euro lub 4zł za kg paczki, a co z przesyłkami lekkimi, czy takie się zdarzają? Bo przy takiej stawce to nie wiadomo czy się opłaci wieźć coś objętościowego lub nawet małego a co trzeba dowieźć gdzieś na miejsce, gdzie dojazd będzie droższy niż opłata za paczkę? Czy po prostu wszystkie paczki wyładowane są w jednym miejscu?
Pomysł jest przedni, niestety ja nie mam busa, ale dysponuję czasem wolnym i chęcią do zarobienia-oferuję pomoc w biznesie.
Z tego, co wiem na zarobkowy przewóz osób potrzebna jest koncesja. A co do przesyłek lekkich to takie chyba się nie zdarzają, jak ja wysyłam paczki to średnio 30-40 kg, a odebrać paczkę można w konkretnym miejscu w Madrycie gdzie stoją od którejś do którejś godziny.
W takim razie szukaj mi zleceń. :)
Teoretycznie raz w tygodniu taki kurs powinien wystaryczyc(2tony paczek / po 1.5 euro 1 kg ),ale jak zorganizowac taka ilosc i nie zapomnijmy o pustych przebiegach, bo tez i z punktu B trzeba cos przywiesc)!
Ja muszę zacząć od vana, a jak się będzie kręcić to zmienię na busa.
Myślę, że i vanem bym zarobił, bo mniej spali niż bus. Mógł bym wziąść i kilka osób i jakieś paczki jak wezmę przyczepę. Tylko jaki sposób pozyskiwania Klientów był by najlepszy w tym przypadku? Ogłoszenie w prasie, jakieś ulotki, reklama na aucie i ustawienie się w miejscu gdzie odjeżdżają inne busy?
Teraz jestem w Londynie ale po powrocie tez myśle o transporcie. Tez juz pisałem tu na forum żeby się zorientowac jak to wszystko wygląda bo bedę chciał spróbować w polsce czegoś związanego z transportem. Tak dla wiadomości moge powiedzieć że z Polski do Anglii i odwrotnie jeździ bardzo dużo busów z paczkami. Liczą sobie przeważnie 1 funta od kilograma. To jest niecałe 6 zł i polega to na tym że odbieraja ci paczkę z domu np w Londynie i dowożą pod wskazany adres do polski
O widzisz, również pytałem znajomych będących w Londynie, czy by pojechali do domu busem i czy jakieś paczki posyłają, ale jeszcze nie mam jedoznacznych odpowiedzi.
Może jak tam jesteś, to się zorientuj dokaldnie czy jest szansa wejść w ten biznes, tam. A może tam mógł byś zarejestrować firmę (podobno łatwiej niż w PL) i wozić. A mozna w GB kupić tanio busa? Jak by kursować z tamtąd i tam mieć firmę to kierownica po prawej mogła by zostać. :) Mnie osobiście by interesowało bardziej południe, np. Francja.
Zamieniłem już tego vana na busa.
Chętnie nawiążę wspołpracę z kimś, kto już wozi towar na zachód i się nie wyrabia. A poza tym jazda w dwa auta jest zawsze bezpieczniejsza w razie jakichś trudności, np. ze sprzętem.
Witam. Swietny pomysł. Tylko mam 2 zasadnicze pytania.... Co w razie kontroli?? przecież nie wiemy co wozimy, a jeśli ktoś wysyła dużo papierosów , czy ktoś ma prawo nas kontrolować, sprawdzać co jest w paczkach?? dróga sprawa, ubezpieczenie przewożonego towaru , wrazie gdyby ktoś nas napadł i okradł, lub ukradł całego busa, powiedzmy gdy my siedzimy w barze na obiedzie???
Jest coś takiego jak OC przewoźnika, ale nie mogę się niczego konkretnego na ten temat dowiedzieć. Czy jest możliwe wykupienie takiego OC w przypadku małego busa, do 3,5 tony, ktoś wie? Co do zawartości, to myślę, że Klient powinen pokazać co Ci daje do transportu. Na każdą przesyłkę trzeba by pewnie wystawić list przewozowy.
Może ktoś potrzebuję pomocy, bo sam się już nie wyrabia z przewiezieniem swoich zleceń? Może ktoś chce pojechać dla bezpieczeństwa w dwa busy?
Fajny busik, jak się sprawuje??
Pech chciałże akurat wczoraj jechalem do klienta i padłami skrzynia w moim busie R.Trafic i bedzie to sporo kosztowało ale co zrobic w przyszłym roku chcce zmianić go na któregos z citroen , peugot lub fiat . pozdro! Ja licze 1zł netto za km i uważam że to jest mało, myslę że 0,8zł to też za mało. Z drugiej strony w prasie można spotkać wiele ogłoszen gdzie goscie jezdzą wszedzie za 0,6-0,8 zł/km niestety psują rynek a ludzie myslią że koszty to są tylko "ile ci spali?" a tak to nie jest. Ja mam ubezpieczenie ocp w Warcie i płace na rok ok 740zł na kwotę 100 000zł niezależnie co przeworze. Nie jestem pewny ale chyba nie obejmuje ono zagranicy. Polecam Warte .
|
|