|
Przewóz Osób |
|
Strona główna forum
‹ Biznes
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
pafi1986 - jak chcesz jakieś bliższe szczegóły to podaję tobie moje GG 5872738 można zawsze wymienić się informacjami
Dzieki za odpowiedź. To jest chore ! Zastanawia mnie jedno jest wymog finansowy 9000 euro na pierwszy + 5000 euro na każdy następny pojazd Powinny byc to w formie -Środki pieniężne dostępne na rachunku bankowym- zaświadczenie z banku o stanie konta; -Roczne sprawozdanie finansowe za ostatni rok działalności gospodarczej - ważne rok od daty wydania; -Akcje, obligacje, udziały i inne zbywalne papiery wartościowe - dokument z biura maklerskiego lub wyciąg z KRS; -Gwarancje lub poręczenia bankowe z terminem ważności w nich określonym; -Polisę ubezpieczeniową nieruchomości z terminem ważności w niej określonym lub wycenę nieruchomości dokonaną przez rzeczoznawcę majątkowego ważną rok od daty wydania łącznie z dokumentami potwierdzającymi własność nieruchomości (np: wyciąg z księgi wieczystej, wyciąg z rejestru gruntów, akt notarialny, postanowienie sądu); -Weksle wystawione przez osobę trzecią na rzecz przewoźnika wraz z potwierdzeniem sytuacji finansowej osoby trzeciej ( wg. powyższych form dokumentacji sytuacji finansowej). I te kwestie sa zwiazane z potrzebą zalatwiania wielu kwesti i posiadania duzej ilosci wolnej gotówki jezeli chce sie naprzyklad uzytkowac trzy pojazdy . Ale podobno wystarczy rowniez polisa ubezpieczeniowa potwierdzająca ubezpieczenie przewoźnika od odpowiedzialności cywilnej z terminem ważności w niej określonym; którą mozna wykupic podobno juz od 1000zl a nawet mniej na jeden pojazd Czy moze orientujesz sie skad taka rozbieżnośc bo mnie to dziwi i mimo potwierdzenia pani w okienku w BOTM nie chcial bym sie zdziwic juz po zrobieniu wszystkich szkolen i wykupieniu polis że w momencie skladania dokumentow bedę musial szukac zabezpieczen na 80 000 zl na auta bo sama polisa nie wystarczy . Pozdraiam
Dzieki za odpowiedź. To jest chore ! Zastanawia mnie jedno jest wymog finansowy 9000 euro na pierwszy + 5000 euro na każdy następny pojazd Powinny byc to w formie -Środki pieniężne dostępne na rachunku bankowym- zaświadczenie z banku o stanie konta; -Roczne sprawozdanie finansowe za ostatni rok działalności gospodarczej - ważne rok od daty wydania; -Akcje, obligacje, udziały i inne zbywalne papiery wartościowe - dokument z biura maklerskiego lub wyciąg z KRS; -Gwarancje lub poręczenia bankowe z terminem ważności w nich określonym; -Polisę ubezpieczeniową nieruchomości z terminem ważności w niej określonym lub wycenę nieruchomości dokonaną przez rzeczoznawcę majątkowego ważną rok od daty wydania łącznie z dokumentami potwierdzającymi własność nieruchomości (np: wyciąg z księgi wieczystej, wyciąg z rejestru gruntów, akt notarialny, postanowienie sądu); -Weksle wystawione przez osobę trzecią na rzecz przewoźnika wraz z potwierdzeniem sytuacji finansowej osoby trzeciej ( wg. powyższych form dokumentacji sytuacji finansowej). I te kwestie sa zwiazane z potrzebą zalatwiania wielu kwesti i posiadania duzej ilosci wolnej gotówki jezeli chce sie naprzyklad uzytkowac trzy pojazdy . Ale podobno wystarczy rowniez polisa ubezpieczeniowa potwierdzająca ubezpieczenie przewoźnika od odpowiedzialności cywilnej z terminem ważności w niej określonym; którą mozna wykupic podobno juz od 1000zl a nawet mniej na jeden pojazd Czy moze orientujesz sie skad taka rozbieżnośc bo mnie to dziwi i mimo potwierdzenia pani w okienku w BOTM nie chcial bym sie zdziwic juz po zrobieniu wszystkich szkolen i wykupieniu polis że w momencie skladania dokumentow bedę musial szukac zabezpieczen na 80 000 zl na auta bo sama polisa nie wystarczy . Pozdraiam
Z tego co się dowiadywałem w każdym mieście inaczej interpretują ustawę - czyli co urzędnik to bardziej mądry - dlatego napisałem aby sprawę wyjaśnić na początek z właściwym Urzędem Miejskim. W moim mieście trzymają się ściśle USTAWY bez interpretacji, czyli mam lepiej. Co do OCP radzę się też dowiedzieć ponieważ OC przewoźnika obejmuje tylko rzeczy a nie obejmuje ludzi.
I następna sprawa zabezpiecenie dla BOTMu to jest całkowicie inna sprawa, tutaj chodzi o zabezpieczenie w celu uzyskania licencji a nie zezwolenia. Inaczej powiedziawszy ustawodawca chce być pewnym iż jak na CIEBIE nałoży przez swój ulubiony organ INSPEKCJE drodową " karę " to będzie miał ją z czego ściągnąć - dlatego też twierdzę iż jest to chory kraj. Chyba łatwie jest to załatwić w Angli niż w Polsce.
witam ponownie
Bylem w starostwie i powiedziano mi ze BOTM jest nadrzedny i jezeli mam ich licencje to juz nie musze wystepowac o licencje do starosta poniewaz ta wystarczy. Z BOTOM mi napisali ze OC przewoznika w przypadku transportu osob wystarczy, to samo powiedzieli w starostwie pozdrawiam
A wiec mysle ze moge sie wypowiedziec na ten temat dosc dobrze poniewaz kolega z bloku prowadzi taki przewoz osob w warszawie, dosc duze miasto niby powinno byc duzo klientow tym bardziej ze dziala nie od dzis. Niestety nie jest tak kolorowo narzeka na brak klientow bo ludzie czesto wola wziasc taksowke zamiast przewoznika.
Zeby miec jakiekolwiek szanse na rozwoj i utrzymanie trzeba wyrobic sobie licencje przewodnika i znac 3 najwazniejsze jezyki tzn. angielski, niemiecki, rosyjski. Jak sa jakies pytania prosze pisac chetnie odpowiemy ;)
witam
od czasu napisania pierwszego postu w tym temacie stwierdzam... dowiedzialem sie o wszystkich kosztach, kasach fiskalnych i innych bzdurach wymyslonych po to by dymac obywateli... nie ma sensu startowac od zera i bez wiekszej gotowki!!! Myslalem o stronie www z formularzem zgloszeniowym, reklamach na poczatek lokalnie, ale zanim sie wystartuje z pierwszym kursem, nie liczac kupna auta to jest sie tak przesadnie w plecy ze szkoda pisac. Moze z dotacji bedzie szansa cos dostac ale ja juz w transport bawic sie nie mam zamiaru... niby dobry pomysl z lotniskami, bo nadal tak uwazam ale w idiotycznym kraju jak nasz...odradzam pozdrawiam
Dokładnie tak jest. Całkowicie się zgadzam z opinią.
Witam. ale daliscie mi do myslenia. troche duze koszty na sam start i ta biurokracja. Mysle o wożeniu ludzi do skandynawii i musze powiedziec ze biznes wydaje mi sie oplacalny. Dam rade. najgorsze sa poczatki. tak sie pocieszam
Witam.
Ten pomysł z co najmniej busem jest napewno godny uwagi, ja zajmuję się przystosowaniem busów do przewozu osób niepełnosprawnych na wózkach inwalidzkich. Moi klienci woża osoby normalnym busem ale mają też umowy stałe na przewozy osób na wózkach stała dodatkowa kasa. Może troszkę się tu reklamuję ale myślę że i taka informacja może Ci się przydać. Pozdrawiam
polecam ja jestem z wysp i wiem ze jest z tym wielki problem bo np . Ja jestem z Yorku a latam z Dobcaster bo pociongiem to nastepna stacja ale mam polonczenie tylko do Katowic a mieszkam we Wroclawiu, owszem moge leciec np. Z Liverpolu ale bilety kolejowe sa cholernie drogie wiec po przeliczeniu wole jechac w polsce 250 km autem o ile kogos znajde kto po mnie wyjedzie . Ten sam problem ma naprawde bardzo wielu polakow z ruznych miejsc w polsce tutaj w Angli wiec twierdze ze to dobry biznes bo ludzie sie znajda na takie kursy.
WITAM WSZYSTKICH NACZYTAŁEM SIE I JESTEM PRZERAŻONY
CZY TAKIE TAXI TEŻ WYMAGA TYLE BIEGANINY BO PRZECIESZ MOŻNA I Z BUSA ZROBIĆ TAXI CZY JEST SZANSA NA OMINIĘCIE TYCH WYMOGÓW
Raczej nie licz na ominięcie przepisów, bo przy pierwszej kontroli na drodze będę kłopoty. A jeszcze jak wpadniesz na ZIELONYCH " kontrola transportu drowowego " to już jest koniec zostaje tylko emigracja na Białoruś i proszenie o azyl.
licencja do taxi jest inna niz do przewozu osob
na taxi kierowca nie potrzebuej kursu na przewoz osob ani licnencji na przewoz osob tylko licencjie taxi
To jest prawda ale potrzebujesz kursu taxi i dać egzamin z topografi miasta, ekonomi itp. ponoć też nie jest łatwo, gdzieś w dyskusjach widaziałem post iż na 11 zdających dało 4 osoby.
|
|