|
Przewóz Osób |
|
Strona główna forum
‹ Biznes
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
Coś nie mogę z klawiatury wbić literkę Z - prepraszam ale można się domyśleć co piszę
NO DOBRA A CZYM SIE RÓŻNI PRZEWÓZ OSÓB A USŁÓGI TAXI PRZECIESZ W OBU PRZYPADKACH WOZI SIĘ LUDZI NIEMA LIMITU NA PRZEWÓZ OSÓB TAX-ÓWKĄ (CHYBA ŻE JEST) I WOGÓLE POJĘCIE PRZEWÓZ OSÓB PRZECIESZ TO BYŁO TYLKO SPROSZCZENIE BY LEPIEJ DOTARŁO DO LUDZI ŻE MOŻE WYJŚĆ TANIEJ OD POTENCJALNEJ TAXI... MÓJ ZNAJOMY Z WARSZAWY PRZYJECHAŁ DO DOMU 500KM. TAXI KTÓRĄ OTRZYMAŁ OD LINII LOTNICZYCH PONIEWAŻ BYŁO OPUŻNIENIE W LOTACH I NIE ZDĄŻYŁ NA NASTĘPNY SAMOLOT .... LINIE ŻEBY ZAOSZCZĘDZIĆ ( LOGICZNE ) WPAKOWAŁO W TAXI (BYŁ TO BUS ) 6 OSÓB ............
.....A CZY POTENCJALNĄ TAXI MOŻNA MOŻE ZAOFEROWAĆ WYJAZD ZA GRANICE PAŃSTWA? CZY W TYM PRZYPADKU TUTAJ TESZ SĄ JAKIEŚ UTRUDNIENIA
WRACAJĄC DO KURSU NA TAXI MIESZKAM W BARDZO MAŁYM MIASTECZKU I ZNAM JE BARDZO DOBRZE W WIĘKRZOŚCI PRZYPADKACH NAWET NR. DOMÓW
kurs na przewóz osób musi zrobić kierowca którego praca jest przewóz osób samochodem przeznaczonym do przewozu wiecej niz 5 osób. certyfikat kompetencji robi ktoś kto będzie zarzadzał przedsiębiorstwem aby otrzymać licencje na przewóz osób. kurs na taxi robi ktoś kto chce licencje taxi, wiec jest dużo mniej roboty. jednak ta działalność jest limitowana i można mieć jej tak po prostu jej nie dostać, stwierdza ze w mieście jest za dużo taxi i koniec. jeśli robimy przewóz osób to możemy jezdzic wszystkimi pojazdami samochodowymi (jeśli mamy prawko na autobus:), na liniach regularnych, nieregularnych, okazjonalnych, są 2 rodzaje licencji krajowa i międzynarodowa. międzynarodowa zawiera w sobie krajowa, krajowa tez umożliwia w pewnych wypadkach wyjazd za granice.
tylko teraz co daje taxi czego nie daje przewóz osób??
stego co wyczytałem to w naszym kraju robią wszystko żeby jak najwięcej kombinować ..... ale czy można z busa zrobić taxi jeśli w dowodzie widnieje miejsc 8 chociaż wozić będziemy tylko 5
acha dzięki za odpowiedzi są bardzo pomocne
możesz przebudować samochód czyli wywali zbędne siedzenia, zrobić dodatkowy przeglad za chyba 100zl i zmienic w dowodzie liczbe miejsc, ale jak chcesz uniknac kursu to będziesz musial mieć 5 siedzień łacznie z kierowca.
jeśli dobrze zrozumiałem to busa z 8 siedzeniami chyba nie da rady legalnie zarejestrować jako taxi (chodziło mi o to żeby nic nie zmieniać w dowodzie... właśnie przerobiłem go z 3 osobowego na 8 osób i kosztowało mnie to 4 stówki)
najprościej moim zdaniem licencja taxi i kurs na przewóz osób obecnie kolo 700zl.
ale wydaje mi się ze lepiej zrobic licencje na przewóz osób zamiast taxi tylko koszy beda znacząco większe.
Zastanawiam sięnad firmą transportową, chcę kupić auto o DMC około 12ton i szukać zleceń w firmach spedycyjnych, kurierskich itd.,co o tym sądzicie ?
Witam wszystkich.
Z tego co przeczytałem to juz nic nie wiem. Ostatnio pytałem na forum co jesli chcę przewozic ludzi busem zarejestrowanym na 8 os. Powiedziano mi ze potrzebuję jedynie skonczyc kurs na przewóz osób. ( przewoz-osob-vt33568.html ) Teraz już sam nie wiem jak jest. Chciałbym się zająć sam przewozem ludzi do pracy we Włoszech i z powrotem. nie nmam prawka na D więc bus 9 osobowy i powyżej odpada. to jakie kursy i uprawnienia własciwie mam zrobic aby nikt się nie czepiał? dodam jeszcze ze w mojej okolicy jest kilka firm dużych i małych ( gosc sam wozi ludzi za granicę busem) które zgarniają po 100 euro za "wycieczkę" w jedną strone. Od nas (konkretnie okolice Krosna), co tydzien ktos wyjeżdza i wraca. jest duzy popyt na transport, klientów nie brakuje. zresztą moja mama i tesciowa tez co 3 miesiące wyjezdzają do Włoch i maja wiele znajomych więc mogły by polecac. ale jest ten jeden problem ze nie chcę się wpakowac w te po....ne kary. Więc jak z tym kursem. co właściwie potrzeba? Chyba że bede tych ludzi woził a w razie kontroli to "jade ze znajomymi na wakacje pozwiedzać Europe" ;P
Jeśli chcesz jeździć samochodem 8 osób + kierowca. Nie musisz mieć żadnych kursów, licencji itp. ITD nie może nawet zatrzymać takiego samochodu, ponieważ jest on zarejestrowany na osobówkę, więc możesz spokojnie jeździć po całej europie.
ok. wiec jesli kupie busa na 9 os z kierowcą czyli 8+1 to moge bez trudu prowadzic działalnośc przewoznika tak. i bez licencji?ani kursu na przewóz osób? czy tak n
Spytałem się taty i powiedział, że jeśli chcesz jeździć zarobkowo musisz mieć kurs na przewóz osób, ale jak bedziesz jeździł to możesz powiedzieć, że z kolegami jedziesz.
|
|