Proszę o podanie DMC pojazdu oraz rodzaj działalnoęci wówczas postaram się odpowiedzieć.
DMC to dopuszcalna masa całkowita pojazdu.
|
Przewóz osób - strona 2 |
Przewóz osób
Biznes Forum ‹ Biznes, Dotacje z UP i UE ‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
Proszę o podanie DMC pojazdu oraz rodzaj działalnoęci wówczas postaram się odpowiedzieć.
DMC to dopuszcalna masa całkowita pojazdu.
Z tego co zdazylem sie zorientowac to dmc wynosi 2700 kg. Jest to osobowy nissan primastar, miesci chyba 7-8 osob - nie bylem go jeszcze ogladac na zywo wiec mam dane jedynie z sieci. Samochod nowy - ma tydzien.
Z tego co wiem to jako stowarzyszenie realizowali pare zlecen przewozu osob, wiec pozwolenia itp powinni miec. Chodzi mi wlasnie o to czy jesli kierowca i stowarzyszenie moga przewozic to w jaki sposob najlepiej zalatwiac zlecenia i zgodnie z prawem pobierac prowizje :) No i naturalnie pytanie o klientow tez dalej wazne. Mieszkam w malym miasteczku gminnym na podkarpaciu, jest tu moze z 5 tys ludzi, a ze wszystkimi wioskami z gminy bedzie 12-15 tys. Do wiekszych miast jest po 20-40km.
Witam Z tego co sie orientuję jako zabezpieczenie finansowe na pierwszy pojazd w firmie 9000 Euro, na następne po 5000 Euro wystarcza OC przewoznika Mam pytanie - jezeli zrobilem Certyfikat Kompetencji Zawodowej przewoznika to chyba nie potrzebuję juz kursu przewoznika , jezeli bedę sam jezdzil Pozdrawiam
To są dwie inne sprawy, mając certyfikat kompetencji zawodowych należy jeszcze w Wojewódkim ośrodku motoryzacyjnym ukończyć kurs prewoźnika kosztuje ta przyjemność 800 zł, trwa to 5 dni i dostajesz zaświadczenie - " tak się robi kasę w Polsce " - draństwo do entej potęgi - ale wracając do tematu dowiedz się o tą sprawę w swoim urzędzie miejskim w wydziale transpotu.
pafi1986 - jak chcesz jakieś bliższe szczegóły to podaję tobie moje GG 5872738 można zawsze wymienić się informacjami
Dzieki za odpowiedź. To jest chore ! Zastanawia mnie jedno jest wymog finansowy 9000 euro na pierwszy + 5000 euro na każdy następny pojazd Powinny byc to w formie -Środki pieniężne dostępne na rachunku bankowym- zaświadczenie z banku o stanie konta; -Roczne sprawozdanie finansowe za ostatni rok działalności gospodarczej - ważne rok od daty wydania; -Akcje, obligacje, udziały i inne zbywalne papiery wartościowe - dokument z biura maklerskiego lub wyciąg z KRS; -Gwarancje lub poręczenia bankowe z terminem ważności w nich określonym; -Polisę ubezpieczeniową nieruchomości z terminem ważności w niej określonym lub wycenę nieruchomości dokonaną przez rzeczoznawcę majątkowego ważną rok od daty wydania łącznie z dokumentami potwierdzającymi własność nieruchomości (np: wyciąg z księgi wieczystej, wyciąg z rejestru gruntów, akt notarialny, postanowienie sądu); -Weksle wystawione przez osobę trzecią na rzecz przewoźnika wraz z potwierdzeniem sytuacji finansowej osoby trzeciej ( wg. powyższych form dokumentacji sytuacji finansowej). I te kwestie sa zwiazane z potrzebą zalatwiania wielu kwesti i posiadania duzej ilosci wolnej gotówki jezeli chce sie naprzyklad uzytkowac trzy pojazdy . Ale podobno wystarczy rowniez polisa ubezpieczeniowa potwierdzająca ubezpieczenie przewoźnika od odpowiedzialności cywilnej z terminem ważności w niej określonym; którą mozna wykupic podobno juz od 1000zl a nawet mniej na jeden pojazd Czy moze orientujesz sie skad taka rozbieżnośc bo mnie to dziwi i mimo potwierdzenia pani w okienku w BOTM nie chcial bym sie zdziwic juz po zrobieniu wszystkich szkolen i wykupieniu polis że w momencie skladania dokumentow bedę musial szukac zabezpieczen na 80 000 zl na auta bo sama polisa nie wystarczy . Pozdraiam
Dzieki za odpowiedź. To jest chore ! Zastanawia mnie jedno jest wymog finansowy 9000 euro na pierwszy + 5000 euro na każdy następny pojazd Powinny byc to w formie -Środki pieniężne dostępne na rachunku bankowym- zaświadczenie z banku o stanie konta; -Roczne sprawozdanie finansowe za ostatni rok działalności gospodarczej - ważne rok od daty wydania; -Akcje, obligacje, udziały i inne zbywalne papiery wartościowe - dokument z biura maklerskiego lub wyciąg z KRS; -Gwarancje lub poręczenia bankowe z terminem ważności w nich określonym; -Polisę ubezpieczeniową nieruchomości z terminem ważności w niej określonym lub wycenę nieruchomości dokonaną przez rzeczoznawcę majątkowego ważną rok od daty wydania łącznie z dokumentami potwierdzającymi własność nieruchomości (np: wyciąg z księgi wieczystej, wyciąg z rejestru gruntów, akt notarialny, postanowienie sądu); -Weksle wystawione przez osobę trzecią na rzecz przewoźnika wraz z potwierdzeniem sytuacji finansowej osoby trzeciej ( wg. powyższych form dokumentacji sytuacji finansowej). I te kwestie sa zwiazane z potrzebą zalatwiania wielu kwesti i posiadania duzej ilosci wolnej gotówki jezeli chce sie naprzyklad uzytkowac trzy pojazdy . Ale podobno wystarczy rowniez polisa ubezpieczeniowa potwierdzająca ubezpieczenie przewoźnika od odpowiedzialności cywilnej z terminem ważności w niej określonym; którą mozna wykupic podobno juz od 1000zl a nawet mniej na jeden pojazd Czy moze orientujesz sie skad taka rozbieżnośc bo mnie to dziwi i mimo potwierdzenia pani w okienku w BOTM nie chcial bym sie zdziwic juz po zrobieniu wszystkich szkolen i wykupieniu polis że w momencie skladania dokumentow bedę musial szukac zabezpieczen na 80 000 zl na auta bo sama polisa nie wystarczy . Pozdraiam
Z tego co się dowiadywałem w każdym mieście inaczej interpretują ustawę - czyli co urzędnik to bardziej mądry - dlatego napisałem aby sprawę wyjaśnić na początek z właściwym Urzędem Miejskim. W moim mieście trzymają się ściśle USTAWY bez interpretacji, czyli mam lepiej. Co do OCP radzę się też dowiedzieć ponieważ OC przewoźnika obejmuje tylko rzeczy a nie obejmuje ludzi.
I następna sprawa zabezpiecenie dla BOTMu to jest całkowicie inna sprawa, tutaj chodzi o zabezpieczenie w celu uzyskania licencji a nie zezwolenia. Inaczej powiedziawszy ustawodawca chce być pewnym iż jak na CIEBIE nałoży przez swój ulubiony organ INSPEKCJE drodową " karę " to będzie miał ją z czego ściągnąć - dlatego też twierdzę iż jest to chory kraj. Chyba łatwie jest to załatwić w Angli niż w Polsce.
Nikt nie potrafi nic doradzic? ;)
witam ponownie
Bylem w starostwie i powiedziano mi ze BOTM jest nadrzedny i jezeli mam ich licencje to juz nie musze wystepowac o licencje do starosta poniewaz ta wystarczy. Z BOTOM mi napisali ze OC przewoznika w przypadku transportu osob wystarczy, to samo powiedzieli w starostwie pozdrawiam
A wiec mysle ze moge sie wypowiedziec na ten temat dosc dobrze poniewaz kolega z bloku prowadzi taki przewoz osob w warszawie, dosc duze miasto niby powinno byc duzo klientow tym bardziej ze dziala nie od dzis. Niestety nie jest tak kolorowo narzeka na brak klientow bo ludzie czesto wola wziasc taksowke zamiast przewoznika.
Zeby miec jakiekolwiek szanse na rozwoj i utrzymanie trzeba wyrobic sobie licencje przewodnika i znac 3 najwazniejsze jezyki tzn. angielski, niemiecki, rosyjski. Jak sa jakies pytania prosze pisac chetnie odpowiemy ;)
Hej Szymon!
Mam do Ciebie wielką prośbę- czy możesz mi powiedzieć, jak udało się dostać BUSA za pieniądze unijne? Gdy dzowniłem do inf. dotyczących dotacji, to się dowiedziałem, że nie udzielają na samochody... Więc gdzie kruczek? Proszę o pomoc, sam chcę założyć taką firmę, mam dobre pomysły i możliwości rozwoju i klientów, no ale... nie mam tych 40 000 niezbędnych na początek... Pozdrawiam, Wojtek
Nie mam pojecia w jaki sposob. Jest to stowarzyszenie, ktore dziala troche charytatywnie w temacie dzieci niepelnosprawnych i maja juz busa, ktory jezdzi z takimi dziecmi, ale pojawila sie mozliwosc dostania pieniazkow na nastepnego wiec myslac o przyszlosci wykorzystali okazje. Z tym, ze tak jak pisalem - bus stoi nieuzywany, a z tego co mowil znajomy to stowarzyszenie ma prawna mozliwosc wynajecia takiego busa.
Hm, a można prosić o jakieś szczegóły odnośnie - "dostania pieniążków" na nastepnego busa? Chciałem założyć firme transportową, ale podobno nie mozna dostać dotacji na samochód.....
Pozdrawiam
Raz jak dzwonił do mnie jakiś przedstawiciel z firmy pomagającej w zdobyciu dotacji, mówił, że można na auta. Sam widziałem auta, które mają nalepkę informującą o zakupie ze środków unijnych.
Mnie również interesuje ten temat.
Sprawdź również podobne tematy:Dobrze oceniasz ten temat? Poleć go znajomym!
|
|