|
Przewóz osób - strona 4 |
Przewóz osób
Biznes Forum ‹ Biznes, Dotacje z UP i UE ‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
stego co wyczytałem to w naszym kraju robią wszystko żeby jak najwięcej kombinować ..... ale czy można z busa zrobić taxi jeśli w dowodzie widnieje miejsc 8 chociaż wozić będziemy tylko 5
acha dzięki za odpowiedzi są bardzo pomocne
możesz przebudować samochód czyli wywali zbędne siedzenia, zrobić dodatkowy przeglad za chyba 100zl i zmienic w dowodzie liczbe miejsc, ale jak chcesz uniknac kursu to będziesz musial mieć 5 siedzień łacznie z kierowca.
jeśli dobrze zrozumiałem to busa z 8 siedzeniami chyba nie da rady legalnie zarejestrować jako taxi (chodziło mi o to żeby nic nie zmieniać w dowodzie... właśnie przerobiłem go z 3 osobowego na 8 osób i kosztowało mnie to 4 stówki)
najprościej moim zdaniem licencja taxi i kurs na przewóz osób obecnie kolo 700zl.
ale wydaje mi się ze lepiej zrobic licencje na przewóz osób zamiast taxi tylko koszy beda znacząco większe.
Oferta skierowana do osób z Warszawy. Pomysł dotyczy transportu osób, tak jak to robią we Wrocławiu. Masz samochód i prawo jazdy np. kat. B. Dojazd do klienta za darmo, 1 kilometr 1.50. Jako zapłata za kurs sprzedaje sie jakieś drobne gadżety. Klient nie płaci za kurs tylko za ten gadżet. Wiadomość o firmie przekazywana pocztą pantoflową. Znajomy mówi znajomemu i tak dalej. Przewóz osób i przesyłek. Szukam około 10 osób gotowych na takie coś. Są zainteresowani?
Wiadomość na achaya@wp.pl
Zastanawiam sięnad firmą transportową, chcę kupić auto o DMC około 12ton i szukać zleceń w firmach spedycyjnych, kurierskich itd.,co o tym sądzicie ?
witam.
mam takie pytanie do kogoś kto zna temat. chcąc założyć firmę, której usługi to przewoz osób ALE busem 8 osobowym potrzeba posiadac prawojazdy kat. D czyli autobus czy wystarczy kurs na przewóz osób. Pytam bo słyszałem ze chcąc prowadzić taką firmę tzreb posiadać licencję na przewóz osób, aby otrzymac taką licencję muszę posiadac prawko na D. busy zarejestrowane na powyżej 9 osób rejestruje się jako autobusy i w tym problem. A co jesli ja chcę tych ludzi wozic 6, 7, 8 osobowymi Busikami???? czy tez muszę miec kat. D i licencję? proszę o odpowiedź. Z góry dzięki.
jak będziesz woził busem do 8 osób to wystarczy ci kat.B i musisz zrobić kurs na przewóz osób
Dzięki za odpowiedz krzys1. Taki kurs organizują WORD-y czy szkoły jazdy tez np. LOK?
MUSISZ SPRAWDZIĆ W SWOJEJ MIEJSCOWOŚCI BO ROBIĄ TO ZARÓWNO WORD-y JAK I W LOK.
Witam wszystkich.
Z tego co przeczytałem to juz nic nie wiem. Ostatnio pytałem na forum co jesli chcę przewozic ludzi busem zarejestrowanym na 8 os. Powiedziano mi ze potrzebuję jedynie skonczyc kurs na przewóz osób. ( przewoz-osob-vt33568.html ) Teraz już sam nie wiem jak jest. Chciałbym się zająć sam przewozem ludzi do pracy we Włoszech i z powrotem. nie nmam prawka na D więc bus 9 osobowy i powyżej odpada. to jakie kursy i uprawnienia własciwie mam zrobic aby nikt się nie czepiał? dodam jeszcze ze w mojej okolicy jest kilka firm dużych i małych ( gosc sam wozi ludzi za granicę busem) które zgarniają po 100 euro za "wycieczkę" w jedną strone. Od nas (konkretnie okolice Krosna), co tydzien ktos wyjeżdza i wraca. jest duzy popyt na transport, klientów nie brakuje. zresztą moja mama i tesciowa tez co 3 miesiące wyjezdzają do Włoch i maja wiele znajomych więc mogły by polecac. ale jest ten jeden problem ze nie chcę się wpakowac w te po....ne kary. Więc jak z tym kursem. co właściwie potrzeba? Chyba że bede tych ludzi woził a w razie kontroli to "jade ze znajomymi na wakacje pozwiedzać Europe" ;P
Jeśli chcesz jeździć samochodem 8 osób + kierowca. Nie musisz mieć żadnych kursów, licencji itp. ITD nie może nawet zatrzymać takiego samochodu, ponieważ jest on zarejestrowany na osobówkę, więc możesz spokojnie jeździć po całej europie.
ok. wiec jesli kupie busa na 9 os z kierowcą czyli 8+1 to moge bez trudu prowadzic działalnośc przewoznika tak. i bez licencji?ani kursu na przewóz osób? czy tak n
Sprawdź również podobne tematy:Dobrze oceniasz ten temat? Poleć go znajomym!
|
|