|
Przewóz osób - strona 5 |
Przewóz osób
Biznes Forum ‹ Biznes, Dotacje z UP i UE ‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
Spytałem się taty i powiedział, że jeśli chcesz jeździć zarobkowo musisz mieć kurs na przewóz osób, ale jak bedziesz jeździł to możesz powiedzieć, że z kolegami jedziesz.
Witam. Jestem zainteresowany jeżdżeniem swoim autem w przewozie osób ( konkurencja taxi ). Jestem z Warszawy. Orientuje sie ktoś jak to wygląda od środka, jakie są średnie zarobki itp. W Wawie największą korporacją przewozową jest Grosik. Wie ktoś coś na ten temat?? Z góry dzięki.
Mam takie pytanie?zna sie ktos moze na transporcie.Mam namysli zakup Busa czy tez cos wiekszego w celu przewozenia ludzi.Moim celem była by jakas ustalona trasa oraz oczywiscie wynajem.Jak myslicie czy jest to opłacalne?Cena paliwa przgladu usterki hmmm.Co otym myslicie? Z gory dziekuje za wypowiedzi
Witam!
Chciałbym po pracy a szczególności wieczorami i w weekendy dorabiać sobie na przewozie osób samochodem osobowym rejestrowanym na 5 osób wraz z kierowcą. Mam 20 lat i jakie wymogi musze spełnić, aby taką dzialalność otworzyc oraz jak moge oznaczyć samochod żeby wiadomo było jakie usługi prowadzie :) Z góry dziękuje za odpowiedz. Pozdrawiam
witam
Intereuje mnie otwarcie firmy przewozowej do holandii niemiec belgii.Czy jest jeszcze miejsce na rynku na tego typu działalność? Możliwa współpraca na terenie śląska.
Chciałbym rozpocząć działalność przewozową na Północnym Mazowszu. Trasa: Miasto X 10 tys. <-> Warszawa (ok. 90 km w każdą stronę). Codziennie jest ok. 35 innych kursów. Ale swoją trasę chciałbym rozpoczynać w mniejszej miejscowości Y (5 tys.), z której istnieją jedynie 4 kursy dziennie do Warszawy. Większość kursów obsługują drogie przedsiębiorstwa PKS, nieliczne zaś (3-4 kursy) przewoźnicy "prywatni". Trasa biegłaby zatem od Y przez X-Pułtusk-Serock-Legionowo do Stolicy. Tą trasę pokonuje codziennie ok. 200-300 osób. Myślę nad zakupem minibusa na ok. 11-15 miejsc (ok. 10-15 tys. PLN). Kursy odbywałyby się 6-7 razy w tygodniu na stałej trasie o stałym rozkładzie jazdy przy wykorzystaniu istniejących przystanków (bez dworców PKS). Ceny przejazdów ustalone na poziomie innych "nie-pksowych" przewoźników (czyt. konkurencyjne).
Oprócz tego istnieje możliwość organizowania przewozów międzynarodowych i krajowych na zamówienie. Mam swój kapitał (ok. 25 tys. PLN) ale chciałbym się ubiegać o dofinansowanie z UP bądź funduszy UE. Proszę o rady i Wasze opinie, czy taka działalność jest opłacalna i jak się do niej przygotować. Pozdrawiam!
Dofinansowania nie dostaniesz, bo to działalność transportowa.
Musisz mieć prawko kat. D (3000zł), kurs dla kierowców z zakresu przewozu osób (800zł), Certyfikat Kompetencji Zawodowych z zakresu krajowego przewozu osób (chyba 800zł), licencję krajową na przewóz osób (ok. 1000zł), a co za tym idzie zabezpieczenie 9000EUR na pierwsze i 5000EUR na każde kolejne auto, działalność gospodarczą, autobus minimum 17 miejsc, kasę fiskalną. Ponadto musisz ustalić przystanki i czasy pojawiania się na nich. Nie jest to dobrowolne, bo wymagają tego przepisy i Inspekcja ma prawo dowalić Ci za to, a oni w stosunku do przedsiębiorców nie schodzią poniżej sum czterocyfrowych, a nieraz potrafią i dowalić 5-cio cyfrową. Nie wiem ile już warunków spełniasz, ale czeka Cię kupa roboty. Za to interes dosyć dobry - kasa na bieżąco, wiesz ile czasu pracujesz, niewiele jest z tym problemów.
Witam serdecznie,
Czytałem juz watek na ten temat. Niestety nie uzyskałem konkretnej odpowiedzi.. Ciekawi mnie Wasza opinia. Przewóz osób na lotnisko w Pyrzowicach z okolic śląska(Rybnik,Zory Gliwice) Ciezko mi obliczyc ile moge miec klientów i czy dam rade to utrzymac Bus 8 osób nie mniej nie wiecej dojazd do klienta pod dom. Koszt busa plus reklama licencja wyszło mnie ok 50tys. Jak to widzicie interesuje mnie tylko dojazd lotnisko slask pozdr
Wiesz zalezy jaka konkurencja jest jezeli mało to super ja tez kiedys o tym myslalem.
Dobry interes ale trzeba troche posiedziec i zagłebic sie nad trasami jakie trasy i gdzie najwiecej osób badz szybszy i o 5 minut niz konkurencja oraz tanszy o kilka procent to sukces gwarantowany ;)
Witam prowadze tzn przewóz osób najcześciej z oddalonej miejscowości około 25 km w jedna strone na poczatku traktowałem to jako drobne dorobienie do renty ale teraz gdy interes się rozwija chciał bym zalegalizować to ale nie jako taxówke tylko widziałem że nie które osoby maja napis transport osób i teraz pytanie jakie trzeba spełniać warunki żeby założyć taka firme?nie chciał bym robić żadnych kursów żeby koszty były jak najniższe
Dużo było już o wymaganiach, jakie musi spełnić przyszły przewoźnik. Nie będę się rozpisywał, więc:
- Certyfikat Kompetencji Zawodowych w zakresie krajowego drogowego transportu osób - 9000EUR zabezpieczenie w postaci nieruchomości, bądź jakiegoś innego zabezpieczenia materialnego o tej równowartości na 1-sze auto i po 5000EUR na każde kolejne - zaświadczenie o niekaralności - zarejestrowane auto, bądź umowę świadczącą o możliwości korzystania z niego - 1000zł na licencję krajową i wypis na dane nry rej. pojazdu - działalność gospodarczą obejmującą transport Jak spełniasz powyższe warunki, to składasz wniosek o wydanie licencji do najbliższego Tobie Wydziału Transportu (dotyczy tylko licencji krajowej). Obecnie licencja na przewóz osób obowiązuje wszystkie auta, nie tylko powyżej 9 osób. Jak chcesz świadczyć usługi na stałych trasach, musisz ponadto ustalić przystanki, godziny itd. itp. Wszystkiego się dowiesz, jak będziesz się uczył na Certyfikat. ;)
mieszkam w miejscowości oddalonej od wawy 100km kiedys moja mama często jeździła do wawy takimi busami i naprawde ludzi było pełno nawet czasem musiała stać. mój tata prowadzi korporacje taxi. i pomyślałem ze bym sie podczepił do jego korporacji i rozszerzyła by ona działanośc własnie na takie wożenie ludzi do innych miast. ludzi by zamawiali taxi do wawy i spowrotem. czy da się jakoś do tego dostać dofinansowanie? póki co jeszcze się ucze w maju matura ale potem chce zarejestrować się jako bezrobotny i próbować dostać dofinansowanie. powiedzcie mi na co moge liczyć a jakie są wady pomysłu.
pytanie czy zwykły śmiertlenik pozwoli sobie pojechac taxówka 100 km i spowrtoem ;) za 150 - 200 zł ? ja osobiscie wolałbym jechac busem za 5 zł do wawy i tam wziasc taxówke a wtedy taka wycieczka wyniesie mnie 30 zł
co do dofinansowania to dla bezrobotnych jest 17.5 tys na rozpoczecie działalonosci gospodarczej
Temat rzeka i był poruszany x razy. Ogólnie droga długa i wyboista jak polskie drogi. Jeśli jako taxi to 1 każda gmina ustala limity ile ich może max być. Najpierw musiałbyś kurs specjalny zdać co też nie zawsze bywa łatwe. Nie wiem tez czy nie musisz mieć min ileś tam lat prawa jazdy. Gdybyś chciał z kolei takiego bus to jeszcze gorzej. Co prawda taxi kurs odpada ale,, musisz mieć zabezpieczanie coś ok 17-18 tyś zł na 1 samochód i coś ok 10 tyś na każdy następny. Auto musi być w dobrym stanie bo Inspekcja Transportu Drogowego bardzo się czepia. Nie wiem czy warto.
rozumiem, ale z tym taxi to myślałem o podczepieniu się ze reklama, powiedzmy to by było oddzielne stanowisko pracy nie miało by nic wspólnego z taksówką bo by się nazywało "delta bus" a nie delta taxi. wiem ze musiałbym jakas kase fiskalną żeby bilety sprzedawac bo nie bede włczał taksometru. w ogóle nie zakładałem czego takiego. powiedzmy bede miał busa na 8 osób i bilet po 19 zł = 152 za jede kurs. gorzej tylko zeby z powrotem nie wracać na pusto. wiec i reklama w warszawie albo umówić się z jakas firmą że bd woził im osoby czy rzeczy. no coś kombinuje. a co do dofinansowania. jakbym sam założył taka działalność i wszystko by było na mnie ale bannery na busie by były w kolorach i desingnie taxówki to juz mi nie zabiora prawda? bo ja bym sie z tatą umówił ze na pierwszy rok jestem jako odrębna osoba a potem sie z nim połaczył albo by została druga firma
Sprawdź również podobne tematy:Dobrze oceniasz ten temat? Poleć go znajomym!
|
|