|
Przewóz osób - strona 7 |
Przewóz osóbBiznes Forum ‹ Biznes, Dotacje z UP i UE ‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
no tak, ale chociaż te parę razy jednak chyba trzebaby spróbować na czarno, żeby się przekonać, czy interes będzie się kręcił i - co ważne - czy osoba prowadząca ten biznes da sobie z nim radę i czy będzie jej leżała tego typu działalność. no bo co jak zarejestruje działalność i po tygodniu przekona się że poprostu nie radzi sobie z tym wszystkim. No siadaj i płacz. A potem albo likwiduj działalność i do widzenia zniżki zusu, albo gorączkowe poszukiwanie innej branży. pozdro
Zlikwiduje DG i będzie całą jedną składkę do tyłu. Nic mi nie wiadomo o utracie przywileju 'małego Zusu'.. trwa on przez 2 lata od rejestracji DG i tyle.
no ja nie jestem pewnien ale jeżeli tak jest to ok. to byłoby niezłe ułatwienie ale ja gdzieś czytałem że warunkiem obniżki zusu jest nie prowadzenie żadnej działalności przez ostatnie pięć lat więc myślę że gdy gość ponownie pójdzie zarejestrować działalnopść i sprawdzą że jednak ją prowadził to nie przyznają mu zniżki, tak to już u nas jest. Ale mam nadzieję że się mylę i miesięczne prowadzenie działalności nie zostanie uznane za jakąś poważną firmę. A wracając do tematu, pozostanie zlikwidowanie wszystkiego co było przygotowane do tego biznesu, z busem łącznie.
to ja teraz cos dopisze:) przez ponad 2 lata jeździłem ta trasą Polska - Monachium ( przez Czechy). Najwięcej klientów jest od piątku do poniedziałku ( w środku tygodnia gorzej), zrób sobie jeszcze prawko na lawete i dodatkowo możesz dogadać się z handlarzami i będziesz im woził auta. Poza tym jest dosyć duża konkurencja także nie licz na wielką kasę! Osobiście jeździłem osobówką także nie miałem żadnych problemów z kontrolami itd.Pozdr
Co Wy mi ludzie piszecie. Pisze że niechce tego robić na czarno tylko otworzyc firme wynajem busa a ja jestem jego kierowcą chyba logiczne. Chce się tylko dowiedzieć czy jeżdżąc samochodem 8+1 czyli 9 osób z kierowcą musze mieć certyfikat zawodowy i zabezpieczenie samochodu na 9 tys Euro.
Troche pytałem i dowiedziałem sie że moge normalnie otworzyc firmę transportową i urzywając Mercedesa Vito 9 osobowego moge normalnie wozić ludzi na prawo jazdy kat. B bez zbędnych certyfikatów i zabezpieczeń, potrzebna może byc tylko wkładka na przewóz osób za ok 700 zł co niestanowi problemu. Jeżeli chciałbym wozić ludzi samochodem powyrzej 9 osób musiąłbym mieć ten certyfikat zawodowy i zabezpieczenie np na mercedesa sprintera 17 osobowego.
Czytałem ustawe z 6 września 2001 r. o transporcie drogowym i jest napisane że przepisów ustawy nie stotuje sie do przewozu osób samochodem konstrukcyjnie przystosowanym do przewozu nie więcej niż 9 osób łącznie z kierowcą w niezarobkowym charakterze i teraz znowu niewiem co myśleć bo jasno nie było napisane co musze posiadać.
Aha i nie interesuje mnie worzenie ludzi na czarno tylko chce zarejstrować firme w takim charakterze żeby to było jak najbardziej opłacalne czyli wynajem busa i przejazdy okolicznościowe typu przysięgi wojskowe dojazdy na wesela itp tylko musze zapoznać się głębiej z zasadami. Może znajdzie sie ktoś kto wozi ludzi zagranice i z powortem i mi wyjaśni jak to zrealizować. Pozdrawiam.
powiedzcie mi jak to wygląda od strony prawnej a nie czy mi sie uda czy nie itp....
Chyba w takim wypadku najlepiej jak zapłacisz za ekspertyzę prawną profesjonalnej kancelarii prawniczej. Będziesz miał wtedy podkładkę w przepisach i informacje co musisz mieć. Koszt tego nie powinien być za wysoki. Może nawet w 200 zł się zamknie. U nas przepisy są tak zawiłe i tak często się zmieniają, ze lepiej nie ryzykować samodzielnej interpretacji ustaw.
studiuję administracje i znam się na interpretacji ustawa mam dużo prawa ale ta konkretna mówi że to wszystko nie jest koniczne przy niezarobkowym przewozie osób. Niema jasno powiedziane co przy zarobkowym. To prawda najlepiej spytać radcy prawnego i będe pewny. Ale może jest jednak ktoś kto prowadzi taki biznes i się na tym zna i podzieli się z Nami doświadczeniem.
Witam.Również bym chciał poznać opinie osoby która prowadzi taki interes i sie na tym zna.Z tego co sie dowiedziałem to na taki przewóz osób potrzebna jest licencja kompetencji zawodowych oraz kurs na przewóz osób i rzeczy.Z takim kursem nie ma problemu koszt ok 700 zl ,ale z licencja są juz małe schody jest to dość duzy koszt a egzamin państwowy jest w Warszawie.Licencja na krajowy przewóz osob oraz na międzynarodowy muszą sie zakończyc dwoma egzaminami.Sam chciałem kupić ekskluzywnego multivana i zająć sie przewozami ale te licencje trochę mnie zniechęciły.Jesli podałem jakies błedne informacje to z góry przepraszam a jezeli ktos jest w temacie i moze to zinterpretowac to prosze o opinie. pozdrawiam
dodatkowo jest jeszcze coś takeigo jak zabezpieczenie samochodu w wysokości 9 tys. EURO ! a każdy kolejny 5 tys EURO. więc to by mnie dyskwalifikowało
Musisz mieć licencje na przewóz osób a by mieć licencje musisz posiadać certyfikat kompetencji zawodowych, potem jeszcze ukończony kurs na przewóz osób jeśli sam chcesz jeździć, badania psychotechniczne i lekarskie. Zarejestrować firmę transportową a potem to już tylko użyczasz pojazd od tamtej firmy, za co wystawiają ci faktury. Auto to dopisujesz do licencji i jeździsz. Nie jest to wszystko takie proste ale żeby było czysto w papierach musisz to wszystko spełnić, inaczej kary ITD są srogie.
i co z tym tematem wie ktoś wogule coś czy nie na ten temat????
Nie masz większych ambicji?
Aż tak tępy jesteś że nie potrafisz zrobić licencji? Przewoznicy osob nie maja zycia w Krakowie, są tępieni i karani mandatami od SM za wjazd w strefe. Dodatkowo cięte są im gumy, rysowane auta, wybijane szyby. Są gonieni na każdym kroku, nawet wysyłani są na miny wszystko robione jest w tym kierunku aby narazić ich na jak największe straty! I to sie sprawdza, w większości miast nie ma firm przewozowych a jak są to wymarłe strzępy. Będąc w firmie przewozowej radze omijać szerokim łukiem skupiska taksówkarzy bo możesz dostać po mordzie.
No to macie tam w Krakowie niezłą mafię, którą powinno się rozbić. Co innego jak ktoś działa nielegalnie, ale żeby takie chwyty stosować do legalnie działającej konkurencji to nic tylko mafia. Dobrze wiedzieć o tym. Juz za nic nigdy nie skorzystam w tym mieście z taxi.
Przeczytaj również posty podobne do tematu "Przewóz osób - strona 7": - Międzynarodowy przewóz osób BUS 20 osób - przewóz osób- Bus - Przewóz osób - Przewoz osob i paczek - Przewoz osob busem
|
|