Mam parę problemów.
Od niedawna prowadzę indywidualną działalność gospodarczą. Rozliczam się raz na kwartał. Mam umowę zlecenie z brytyjską firmą internetową i administruje jej strony internetowe tu z Polski.
Wysyłam im mejlem fakture w funtach w środku miesiąca za pracę wykonaną w miesiącu poprzednim. Pieniądze od nich dostaję na moje konto w funtach w polskim banku już w miesiącu kolejnym. Jak to wszystko rozliczyć w księdze przychodów? Ile wynosi przychód i za jaki jest miesiąc? Czy w koszty powinienem wliczać różnicę kursową?
I jeszcze jedno pytanie. Czy muszę przetłumaczyć umowę, którą zawarłem na język polski?
Zastanawia mnie też to, czy jakiś urząd nie przyczepi się do mnie w związku z tą ustawą o przeciwdziałaniu samozatrudnienia. Czy na udowodnienie tego, że nie jest to fałszywe samozatrudnienie, wystarczy sam fakt, że fizycznie przebywam w Polsce a firma dla której świadczę usługi jest w Wielkiej Brytanii? Czy potrzebny mi jest jakiś europejski NIP, czy coś takiego?
Będę bardzo wdzięczny za odpowiedź. W sprawach podatkowo-urzędowych jestem kompletnym laikiem.