|
Przyczepy |
Przyczepy
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Biznes Forum
‹ Biznes, Dotacje z UP i UE
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
Powiedzmy, ze mam warunki do produkcji przyczepek samochodowych. Jak wyglada proces dopuszczenia do ruchu takiej przyczepy?
Zastanawiałem się nad tym kiedyś o ile się nie myle decyzje wydaje minister transportu, ale więcej nic nie wiem, koszt produkcji oszacowałem na 1000 zł-1200 zł sprzedaż 2000zł. Najlepiej sprzedawać przez giełdę samochodową, ale pamiętaj że przyczepę trzeba przywieźć na lawecie, to tez inwestycja!
Podejrzewam ze taka przyczepa musi przejsc tylko przeglad techniczny ktory dopuszcza pojazdy do ruchu drogowego.
Ostatnio szukałem takiej przyczepki do samochodu.
Te robione profesjonalnie mają homologację i nie przechodzą już przeglądów. Przyczepę lekką do 750 kg DMC o długości 2,5m z plandeką można już kupić nową za 3000 zł netto. Nie za wiele chyba tutaj miejsca na zysk :-) Samoróbki rejestruje się jako SAM i przechodzą przegląd (ale nie wiem, czy tylko pierwszy, czy co roku)
Chyba już od 2000 brutto się coś kupi.
Rejestracja jako SAM, to jednorazowa sprawa. Potem już nie ma badań okresowych na takie małe przyczepy. Pomyśl może nad produkcją dodatkowo przyczep specjalistycznych, np. przyczepka jako wózek hot-dog'owy (widziałem taką profesjonalnie wykonaną) lub może krzyczepka, którą można rozłożyć i powstanie stragan do handlu na bazarach. Przyczepka do wyjazdów za miasto, na którą można załadować przeróżny sprzęt, wyposażona jest np. w pojemnik z wodą, butlę gazową i posiadającą uchwyty na rowery lub deskę.
Nie ma wiekszych problemow z rejestracja takiej samorobki kiedys znajomy sie w to bawil tylko zbytu nie mial ale mozna bylo niezle zarobic z tego co mowil
Ty mówisz o firmie czy o produkowanie dla siebie przyczep? Bo jak to drugie to nie znasz przepisów w ogóle, żeby zarejestrować przyczepę samemu zrobioną trzeba wydać ok. 400- 450 zł przegląd zerowy się na to nakłada, ta przyczepę musisz na lawecie zawieźć itd, i wypełnić masę papierów. Natomiast jeśli kupujesz przyczepę firmową do rejestracji potrzebna jest ci umowa sprzedaży, i świadectwo homologacji. I to wszystko załatwisz w parę minut w wydziale komunikacji (parę minut pod warunkiem że nie ma kolejki)
A jak zdobywa sie tą homologację?
romanserwis, Wydaje ją Ministerstwo Transportu, ale procedur dokładnych nie znam.
Czy wydatek 400-500 zl i jechaanie z przyczepka na przeglad to jakas skomplikowana sprawa - tak na marginesie to sie orientuje w tych sprawach mozlwe ze teraz sie cos troche zmienilo ale bylem swiadom tego ze nalezy to zrobic z tego co pamietam to znajomy konstruowal przyczepki mial jakies tam plany konstrukcyjne, jechal na przeglad nabijanie numerow itp. do wydzialu komunikacji aby zarejestrowac i po jakims czasie wydzial komunikacji wydawal twardy dowod rejestracyjny i taka przyczepke sprzedawal. Homologacje daja duzi producenci przyczep ktorzy nie rejestruja przyczepek jako SAM tylko konkretne modele im przypisuja.
Tak, bo jeśli masz kupić byle co niezarejestrowane za 1000 zł + koszty, a nowa oryginalna będzie kosztować tyle samo, to co to za interes?
Homologacja daje to klientowi że dowód na przyczepkę ma tego samego dnia. (Tak w skrócie)
interes masz z tego taki ze np. masz przyczepke pod wymiar taka ci pasuja taka ci ktos zrobil a nie jak w markecie kupujesz takie jakie sa a jesli chcesz juz cos innego to doplata i wtedy sie juz nie oplaca oczywiscie standardowa przyczepke oplaca sie kupic od duzego producenta ale jesli ktos chce cos nietypowego to warto jest zrobic taka jak sie chce
co do homologacji to z tego co mi wiadomo to trochemasz racji z tym dowodem ale to sie rowniez z tym wiaze co ja mowilem ze w samorobie masz w dowodzdie typ przyczepki jako SAM, a w takiej z homologacja masz konkretny typ model itp.
Jakby wypaliło z tą produkcją przyczepek, to jestem zainteresowany zakupem, ale chodzi mi o przyczepkę do przewozu kajaków, najlepiej z wymiennym stelarzem na taki do przewozu rowerów górskich.
Jak dobra cena to chętnie kupię. Samą do przewozu kajaków to jeszcze dostanę ,ale do przewozu rowerów mam problem. Pozdrawiam
Ano właśnie, brakuje przyczep specjalistycznych i uniwersalnych.
A może zamiast produkować tradycyjne przyczepki zająć się produkcją specjalistycznych stelaży np. na rowery, kajaki, mniejsze łódki, motocykle, quady itp., które to stelaże można by po zamontowaniu zaczepów do szybkiego i łatwego montażu na przyczepce samodzielnie wymieniać. Można by się dogadać z producentem takich przyczepek i kupować je taniej hurtowo po czym montować te stelaże i to sprzedawać albo sprzedawać te stelaże bezpośrednio producentowi tych przyczepek???
Przeczytaj również posty podobne do tematu "Przyczepy": - Przyczepy kempingowe - Przyczepy do lodek - Przyczepy reklamowe - PRZYCZEPY REKLAMOWE - PKD dla przyczepy gastronomicznej
• Strona 1 z 2 • 1, 2
|
|