|
przydomowe oczyszczalnie |
|
Strona główna forum
‹ Biznes
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
chce otworzyć firmę świadczącą usługi minikoparką, ale to już gdzieś było opisane. przy tym chciałbym jeszcze sprzedawać i montować oczywiście przydomowe oczyszczalnie ścieków.nie jest to może najtańsza sprawa ale myślę że przyszłościowa, biorąc pod uwagę ciągle rosnące koszty odprowadzania nieczystości...taka oczyszczalnia oczyszcza ścieki w 95%-99% i woda która zostaje po całym procesie to woda drugiej kategorii i mozna ja w puszczac do rzeki, potoka czy rowu melioracyjnego. jezeli nie ma takiej możliwosci to przez odpowiednie saczki jest oddawana do gleby. jezeli nawet wybuduja kanalizacje to nie ma prawnego nakazu podlaczenia sie do niej. CO O TYM MYśLICIE?
Zgodzę się z tym że nie ma pranego nakazu podłączenia sie od sieci kanalizacyjnej ale jest mnóstwo potrzebnych zezwoleń aby taką oczyszczalnie założyć i widzę ze nie jesteś w tym temacie zbytnio zorientowany skoro takich podstawowych rzeczy nie wiesz, a jeśli ktoś przekalkuluje wszystko dokładnie o wcale przydomowa oczyszczalnia ścieków nie jest taka tania i mnóstwo z nią kłopotów choćby wszystkie prawne sprawy i nie jest powiedziane ze gmina ci wystawi odpowiednie zezwolenia
no nie mam doświadczenia, a ty probowales kiedys cos w tym zakresie?
Niestety nie ale ostatnio interesowałem się tym tematem troszkę z myślą o zainstalowaniu takiej oczyszczalni u siebie ale właśnie ze względu na biurokrację jaka tu występuje dałem sobie spokój
wystarczy zgłoszenie budowlane na tego typu rzeczy,niepotrzebne pozwolenie.
potrzebne są
zgoda na budowę oczyszczalni projekt naniesiony na mapę w którym miejscu znajduję się główny zbiornik oraz nitki rozsączające już przerobioną wodę wywietrznik końcowy rozdzielka opinia geologa po przeprowadzeniu minimum 2 odwiertów koszty wstępne zanim zaczniesz kopać to około 3.000 zł. w zależności od terenu w polsce koszt oczyszczalni dla rodziny 3 osobowej takie minimum bez seperatora tłuszczu i innych gadżetów to około 4-5 tys. zł. plus własna robocizna lub wynajecie koparki dodatkowo około 2.000 zł. ogólnie kowszty zwracają się po około 5-7 lat ale musisz mieć dość wysoki dom aby 1 odpowietrznik wyprowadzić wysoko nad gont dachu w innym przypadku pomimo używania dobrych i w zwiększonej dawce bakterii to i tak nic nie pomagało i tak było czuc nieprzyjemny zapach szczególnie w bezwietrzne dni pozdrawiam i powodzenia
Co do tego prawnego nakazu to nie byłbym taki pewien. U mnie w gminie gdzie zaczynam budować dom (woj. świętokrzyskie) jest plan zagospodarowania przestrzennego i jest w nim napisane że należy podłączyć się do istniejącej kanalizacji sanitarnej a w przypadku gdy nie ma dostępu to "warunkowo" dopuszcza się możliwość zastosowania szamba do czasu rozbudowania kanalizacji .
jeżeli tylko warunki geologiczne pozwalają na zastosowanie eko-oczyszczalni i niema w odległości 50 m od nitek i studzienek rozsączających studni np. nieżyczliwego sąsiada to nikt cię nie zmusi do podłączenia się do ogólnej sieci
to troszkę kosztuje kasy i łażenia po urzędach chyba , że zlecisz to firmie ale i tak się opłaca już przy założeniu , że kosztystać będzie mnimum 3 osoby pozdrawiam i powodzenia sprawdż inne moje tematy
|
|