|
Przydomowe oczyszczalnie |
Przydomowe oczyszczalnie
Biznes Forum
‹ Biznes, Dotacje z UP i UE
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
chce otworzyć firmę świadczącą usługi minikoparką, ale to już gdzieś było opisane. przy tym chciałbym jeszcze sprzedawać i montować oczywiście przydomowe oczyszczalnie ścieków.nie jest to może najtańsza sprawa ale myślę że przyszłościowa, biorąc pod uwagę ciągle rosnące koszty odprowadzania nieczystości...taka oczyszczalnia oczyszcza ścieki w 95%-99% i woda która zostaje po całym procesie to woda drugiej kategorii i mozna ja w puszczac do rzeki, potoka czy rowu melioracyjnego. jezeli nie ma takiej możliwosci to przez odpowiednie saczki jest oddawana do gleby. jezeli nawet wybuduja kanalizacje to nie ma prawnego nakazu podlaczenia sie do niej. CO O TYM MYśLICIE?
Zgodzę się z tym że nie ma pranego nakazu podłączenia sie od sieci kanalizacyjnej ale jest mnóstwo potrzebnych zezwoleń aby taką oczyszczalnie założyć i widzę ze nie jesteś w tym temacie zbytnio zorientowany skoro takich podstawowych rzeczy nie wiesz, a jeśli ktoś przekalkuluje wszystko dokładnie o wcale przydomowa oczyszczalnia ścieków nie jest taka tania i mnóstwo z nią kłopotów choćby wszystkie prawne sprawy i nie jest powiedziane ze gmina ci wystawi odpowiednie zezwolenia
no nie mam doświadczenia, a ty probowales kiedys cos w tym zakresie?
Niestety nie ale ostatnio interesowałem się tym tematem troszkę z myślą o zainstalowaniu takiej oczyszczalni u siebie ale właśnie ze względu na biurokrację jaka tu występuje dałem sobie spokój
wystarczy zgłoszenie budowlane na tego typu rzeczy,niepotrzebne pozwolenie.
potrzebne są
zgoda na budowę oczyszczalni projekt naniesiony na mapę w którym miejscu znajduję się główny zbiornik oraz nitki rozsączające już przerobioną wodę wywietrznik końcowy rozdzielka opinia geologa po przeprowadzeniu minimum 2 odwiertów koszty wstępne zanim zaczniesz kopać to około 3.000 zł. w zależności od terenu w polsce koszt oczyszczalni dla rodziny 3 osobowej takie minimum bez seperatora tłuszczu i innych gadżetów to około 4-5 tys. zł. plus własna robocizna lub wynajecie koparki dodatkowo około 2.000 zł. ogólnie kowszty zwracają się po około 5-7 lat ale musisz mieć dość wysoki dom aby 1 odpowietrznik wyprowadzić wysoko nad gont dachu w innym przypadku pomimo używania dobrych i w zwiększonej dawce bakterii to i tak nic nie pomagało i tak było czuc nieprzyjemny zapach szczególnie w bezwietrzne dni pozdrawiam i powodzenia
Co do tego prawnego nakazu to nie byłbym taki pewien. U mnie w gminie gdzie zaczynam budować dom (woj. świętokrzyskie) jest plan zagospodarowania przestrzennego i jest w nim napisane że należy podłączyć się do istniejącej kanalizacji sanitarnej a w przypadku gdy nie ma dostępu to "warunkowo" dopuszcza się możliwość zastosowania szamba do czasu rozbudowania kanalizacji .
jeżeli tylko warunki geologiczne pozwalają na zastosowanie eko-oczyszczalni i niema w odległości 50 m od nitek i studzienek rozsączających studni np. nieżyczliwego sąsiada to nikt cię nie zmusi do podłączenia się do ogólnej sieci
to troszkę kosztuje kasy i łażenia po urzędach chyba , że zlecisz to firmie ale i tak się opłaca już przy założeniu , że kosztystać będzie mnimum 3 osoby pozdrawiam i powodzenia sprawdż inne moje tematy
Nieprawdę piszecie,
Jedyne co musiałem zrobić to wysłać zgłoszenie budowy oczyszczalni. Żadnych opłat, odwiertów czy innych bzdur. Kanalizacja jak jest to niestety ale trzeba się do niej podłączyć, natomiast jak nie ma kanalizy to nikt później nie zmusi do podłączenia jak się zainwestowało w oczyszczalnię. http://www.haba.pl/prawo/faq.html#pozwolenie <- tu jest trochę o przepisach.
Może teoretycznie i tak, ale gdy gmina będzie robiła kanalizację i się nie wpiszesz, a będą naciskać, to Ci potem naślą kontrolę jedną czy drugą i możesz mieć kłopoty. Co do tematu który poruszył autor wątku, to zgadzam się, małe przedsiębiorstwa montujące przydomowe oczyszczalnie to może być niezły biznes na najbliższe lata. Są nawet takie projekty co szkolą jak robić, po szczegóły odsyłam: http://www.przydomowe-oczyszczalnie.pl http://www.zielonetechnologie.pl/index. ... rr_cat=216
To zależy od gminy ale np u mnie jest obowiązek podłączenia się do kanalizacji w ciągu 3 lat nawet jak masz oczyszczalnie. A jak budujesz coś nowego to nie dostaniesz pozwolenia na budowę bez podłączenia do kanalizacji.
Niby dlaczego? A co może kontrola wykazać? Jak mam dobrą (a mam) oczyszczalnię to mogą mi skoczyć i kontrolerzy. Zabawne jest to, że większość budowanech oczyszczalni to z rozsączaniem do gruntu, więc nawet nie ma czego kontrolować bo nie ma jak. U mnie na końcu jest studzienka i w zasadzie tam można przeprowadzić kontrolę jakości ścieków no ale aby się napełniła trzeba "lać" dużo w rury. Od kiedy używam to w studzience ani kropli. Prawo nie działa wstecz, więc gmina może sobie wymyslać co chce a i tak do niczego nie zmusi, jeżeli nie zgłosiła sprzeciwu na moje pismo zgłoszeniowe (nawet nie pozwolenie na budowę).
W PEWNYCH PRZYPADKACH MOŻNA NAWET UZYSKAĆ DOFINANSOWANIE NA MONTAŻ OCZYSZCZALNI.
No to widzę, że kolega (koleżanka) z tych kłótliwych jest co to w urzędzie będzie próbować udowodnić, że ma zawsze rację. Niestety tutaj nie masz. Gmina może ustalić zasady gospodarki ściekami i jak się z nimi nie zgadzasz to możesz ewentualnie zmienić miejsce zamieszkania albo zostać radnym i zmienić przepisy gminne. W mojej gminie np. jest tak, że podłączają na pewnym odcinku kanalizację i wszyscy muszą się podłączyć w ciągu bodajże 3 lat. A jeśli nie podłączysz się to mają prawo nałożyć kary za nieprawidłową gospodarkę ściekami. Zapewniam Cię, że każdy sąd przyzna im rację i nie mają sobie kompletnie nic do zarzucenia.
napisz proszę z jakiej jesteś gminy, zadzwonię i się dopytam.
Sprawdź również podobne tematy:
- Przydomowe oczyszczalnie ścieków
- Przydomowe oczyszczalnie ścieków - Produkcja - Eko- Kolektory, przydomowe oczyszczalnie, pompy ciepła - Pompy ciepła,oczyszczalnie przydomowe,kolektory słoneczne... - $$Kupię referencje na oczyszczalnie ścieków$$ - Dotacja na przydomową Oczyszczalnię Ścieków - PRZYDOMOWE ELEKTROWNIE WIATROWE - Przydomowe elektrownie wiatrowe - Przydomowe Elektrownie wiatrowe i sloneczne w UK Dobrze oceniasz ten temat? Poleć go znajomym!
|
|