Jako nowy użytkownik pragnę powitać wszystkich serdecznie i zadać kilka pytań. Mianowicie ostatnio działa troszkę w pewnej branży dającej mi miesiąc w miesiąc dochód i chciałbym zlegalizować tę działalność. Moje pytania będą właśnie tego dotyczyć (w mniejszym lub większym stopniu).
Na początek prosiłbym abyście odpowiedzili mi na te :
- Jaka jest najmniejsza możliwa opłata ZUS-u ?
- Jaki powienienem wybrać sposób rozliczania się z US (dajmy na to przy zarobku 2k z usług - kupno i odsprzedaż raczej sporadycznie)
- Czy zakup samochodu (oczywiście na firmę, na fakturę) mogę odliczyć sobie od podatku / wpisać w koszta (i czy jest jakaś jak tak to jaka różnica w odpisaniu od podatku, a wpisaniu w koszta)
- Wykonująć jakąś usługę np. prace związane z programowaniem, jaki podatek od tego zapłacę? Tylko dochodowy czy jeszcze jakiś ? Jaki będzie widniał na fakturzę którą wystawię usługobiorcy za to zlecenie ?
- Czy znacie jakieś dofinansowania na otworzenie firmy dotyczące osób uczących się (szkołą średnia, nie studia dlatego myślę, że nie będzie takowych).
- Jak wyglądać będzie sprawa z kasą fiskalną ? (w sumie mi do niczego nie potrzebna, bo jak ktoś będzie chciał rachunek to fakturkę, a nie paragon)
Zakładając firmę rozważyłem kilka plusów i minusów, plusy to napewno to, że będę działał legalnie, będę mógł sobie odliczyć niektóre rzeczy (np. zakup domen) jednak z zysku będę musiał odprowadzać podatek jak i płacic co miesięczną stawkę za ubezpieczenie. Macie może jakieś wskazówki, rady ? Z góry dzięki za odpowiedź.