|
Przykład CV, co należy wpisać w CV? |
Przykład CV, co należy wpisać w CV?
Biznes Forum
‹ Praca
‹ Praca
Autor
Wiadomość
Zdjęcie. Czytałem, że niektórzy pracodawcy odpytują Google na nasz temat - wiedzą z kim mają do czynienia.
Z tym zdjęciem też jest różnie. Jestem zdania, że zdjęcie można umieścić jeśli wygląd osobisty ma wpływ na stanowisko (zawód modelki, formy handlu osobistego, stewardessy, aktor) lub jeśli pracodawca wyraźnie napisał w ogłoszeniu, że CV należy składać z wraz ze zdjęcie.
Moja porada dla osób piszących CV to umieszczajcie w swoim podaniu o pracę informacje na których pracodawcy najbardziej by zależało oraz piszcie samą prawdę. Znam przykłady co kandydacie chwalili się doskonałą znajomością języka angielskiego, a nie umieli przeprowadzić rozmowy kwalifikacyjnej w tym języku.
Dodam jeszcze, ze o ile jest to mozliwe warto starać sie zmiescic CV na jednej stronie A4 - im więcej tekstu tym mniejsze prawdopodobienstwo ze nasze cv w ogole zostanie przeczytane...
hej, zgadzam się z tym, że teraz pracodawny googlują potencjalnych kandydatów.. wiec uważajmy co zamieszczamy na facebooku, blogach itp... nawet jak bedziemy miec najschludniejsze CV na swiecie, to fotka z imprezy, gdzie leje sie alko a my lezymy na stole- nas dyskwalifikuje...
wiec po za papierkowymy cv kreujmy nasz pozytywny i prestizowy wizerunek w sieci. osatnio jest jakiś szał odnośnie INTERNETOWYCH CV. wiecie coś więcej o tym? mam wrażenie, że to bedzie przyszłość w świecie pracy. Tylko nie znam się kompletnie na informatyce i tych sprawach i nie wiem jak takie cos zrobić. HELP meeee :)
To prawda, że przy poszukiwaniu pracownika pracodawcy sprawdzają profile na nk czy innych portalach.
A jeśli chodzi o samo CV to dodam, że bardzo ważna jest poprawność ortograficzna, gramatyczna i stylistyczna wpisanego tekstu. Najlepszy layout nie pomoże, jeśli będą błędy.
a co myślicie o skorzystaniu z pomocy firmy, która opracowuje takie internetowe CV? Na pewno dbają o to, żeby taka wizytówka prezentowała się profesjonalnie, o błędach nie ma mowy :) a i ekspozycja jest pewnie wygodna na pracodawcy i łatwo być znalezionym w sieci... Zastanawiam się, czy nie lepiej zainwestować w coś takiego
A czy warto na to wydawać kasę? i czym to się różni od tradycyjnego CV w formie papierowej? zamieszczasz przecież takie same informacje...? Jeśliby to CV faktycznie wyróżniało się na tle innych i było konkurencyjne w stosunku do innych to OK- mogę w coś takiego "wejść" ale jeśli to to samo co normalne CV to raczej szkoda czasu i pieniędzy
jest sporo portali które coś takiego oferują i to za darmo np. goldenline
ale wg. mnie płacenie firmie za napisanie CV, świadczy o niskim poziomie pracownika, bo co to za osoba która nie potrafi sama napisać swojego życiorysu!!???? o_O
wystarczy chyba zastrzec prywatnosci na FB i już nie ma problemu. Najważniejsze to nie kłamać w cv, zwłaszcza w kwestii języków bo to sie da łatwo zweryfikować... uwielbiam ten tekst co drugiego Polaka "angielski? - dogadam się :)" chciałem wkleic ciekawy artykuł na perspektywy. pl o poliglotach na rynku pracy, teletłumaczach i kłamaniu w cv ale niestety...nie moge wklejać linkow ehhh
no nie mozna linkow wklejac jest to wkurzajace troche...
Powiem Wam, że jednak warto zainwestować w internetową wizytówkę, to nie jest takie typowe CV które opracowuje Ci firma za pieniądze (to też uważam za wyraz barku profesjonalizmu...), ale chodzi o swoją własną stronę- takie CV nowej generacji, wpiszecie sobie w google bo nie można wklejać linków. Można zablokować galerię na facebooku ale jeśli startujesz do jakiejś dużej firmy i nie potrarfisz zaprezentować swojej osoby w sieci to jest bardzo duże prawdopodobieństwo, że rekruter Cię odrzuci. Jestem teraz na praktykach w dziale HR i obserwuję takie sytuacje...
A jeśli chodzi o to CV nowej generacji to super opcią i nowością na rynku jest to, że stwarzają Twój profil psychologiczny- taki opis mocnych stron osobowości, na podstawie profesjonalnych kwestinariuszy więc dla pracodawcy to są obiektywne dane a nie tylko umiejętności autoprezentacyjne włąciciela CV. Twója strona stworzona w tym portalu jest super wygodna dla rekruterów - ma oddzielnie zakładki wykształcenia, doświadczenia, stażu pracy - to jest nowość na rynku i ułatwia znacznie odnalezienie tego co najważniejsze potencjalnemu pracodawcy w tym stogu standardowych CV... Bo efektownym szblonem CV nie zwrocisz na siebie uwagi pracodwacy tylko go zdenerwujesz, to musi byc czytelne, przejrzyste i profesjonalnie wykonane!
Całkiem rzucające się w oczy są kompetencję językowe, tylko nie przesadzajmy w tym zakresie. Dowodem na to jest chociażby ten artykuł "Poliglota potrzebny od zaraz" na perspektywach.
Wiele osób przegina i potem różnie na tym wychodzi, najczęściej już w trakcie rozmowy rekrutacyjnej.
No trzeba uważać na koloryzowanie, można sobie na to pozwolić w zainteresowaniach a nie w kwalifikacjach czy umiejętnościach
Natknęłam się niedawno na stronę z testami rekrutacyjnymi online. link z wynikiem z testu można właśnie sobie wkleić do cv, bo jest przez cały czas aktywny. to może tez urozmaicić CV;
stronka: testcv
a teraz za każde "lubie to" na facebooku testy gratis!
testcv
Sprawdź również podobne tematy:
- Podatek VAT, przykład.
- Zaliczka - realny przykład - Przykład obliczania wynagrodzenia - Środki trwałe - realny przykład - Roczny bilans firmy. Przykład - Przykład rozliczenia zaliczek na pod.dochodowy DG - Jak wyliczyć podatek dochodowy(?)-przykład - Taki oto przykład wzięty z kosmosu - Prawidłowe wyliczenie podatku dochodowego - przykład Dobrze oceniasz ten temat? Poleć go znajomym!
|
|