Wybaczcie, nie mam czasu na szukanie w opcjach, czy ten temat był już poruszany. Jednakże na gorąco mnie to zainteresowało.
Opis sytuacji:
Jest dłużnik - Pan X. Przynajmniej w jednym rewirze komornik prowadzi egzekucje. Pan X posiada lokal własnościowy. W KW dla tego lokalu jest jedynie w III dziale wpis - ostrzeżenie o toczonej egzekucji na rzecz firmy A. Firma A zapłaciła za opis i oszacowanie, i już jest wyznaczony termin licytacji. Jednakże okazuje się między czasie, że Pan X ma więcej długów i jest jeszcze przynajmniej kilka wierzycieli. Sprawy te są również na etapie postępowania egzekucyjnego u tego samego komornika.
1/ Teraz pytanie - czy pozostali wierzyciele nie powinni być dopisani do ostrzeżenia o egekucji w KW ?
2/ Załóżmy sytuację- firma X ma wierzytelności na 100 tys zł. Ktoś jest zainteresowany kupnem tej nieruchomości, jednak poza licytacją. Wykłada w imieniu Pana X tą kasę. Innych wzmianek ani wniosków do Ksiąg Wieczystych nie ma, czy to oznacza, że osoba trzecia za 100 tys zł i spłącie wierzyciela zapisanego w KW może już zakupić tą nieruchomość?
Być może sprawę nieco spłaszczyłem, jednakże temat wydaje się ciekawy. POmijam tutaj rónież fakt ewentualnych hipotek czy to umownych, czy przymusowych.
POzdrawiam