witam wszytskich bardzo serdecznie;
Chciałbym otworzyć własna działalnosć gospodarczą, owa działalność miałaby się zajmować trzema różnymi choć do siebie podobnymi branżami:
1.Serwis komputerowy
Serwis komputerowy w formie pogotowia komputerowego, wszytsko załatwiane by było w domu u klienta, klient nie musiałby nigdzie jeźdźić z komputerem, poporstu dzwoni a ja przyjeżdżam do niego. Działałbym w zasięgu do 30/40 km od miejsca zamieszkania, Główne działania jakie bym podejmował:
-naprawa komputerów
-szkolenia z urzytkowania komputera i programów różnego typu
-doradztwo w sprawie zaupu komputera itp...
2.Fotografia
Fotografowanie na weselach, studniówkach, bankietach, prywatnie w domu, przyjęciach itp..
Działanie w podobny sposób ze na wszystkie uroczystości dojeżdżałbym i na miejscu zajmowałbym się swoja branżą, wiadomo heehh chyba innego wyjscia niema ;)
-Fotrafowanie
-Portfolia
-Obróbka zdjęć cyfrowych
itp...
ewentualnie myślałem jeszcze aby do tego wszytskiego dołączyć Telefonie komórkową ale tylko usługi tak jak w popzrednich przypadkach, ale do tego potrzebowałbym raczej lokalu w dobrym miejscu a tego nie posiadam, więć moje pytania chciałbym skupić na Serwisie Komuterowym oraz Fotografi.
Moje pytania:
Jeśli chodzi o wkład własny to jest on zerowy, przynajmniej na dzień dzisiejszy, z tego co mi wiadomo z PUP moge dostac do 13 300 zł a z UE do 20 000zł, jestem zarestrowany jako bezrobotny od praktycznie kilku dni, byłem w PUP i dostałem ulotkę z EFS Europejski Fundusz Społeczny z którego chciałbym skożystać więć:
1.Moja działalnosć polegałaby w prawie 100% na pracy poza miejscem zamieszkania więć chciałbym sie starać do kase na samochód tak do 6000zł Czy mam szansę ze dostanę tą kasę na pojazd ?
2.Czy jeśli niemam wkładu własnego to mam szansę na dostanie tych 20 000zł ??
3.Czy fakt że w komputerach siedze od dzieciństwa i cały zcas się tym zajmowałem i jest to moje hobby, mam dużą wiedze oraz praktykę w serwisowaniu komputerów itp... mianowicie ze posiadam wszytskie potrzebne umiejętnośći oraz wiedze do wykonywania działań jakie chciałbym wykonywac w mojej przyszłej działalnosci mogą mi pomóc w otrzymaniu dotacji ??
4.w moejj okolicy jest kilka zakładów które zajmują się serwisowaniem komputerów itp.. lecz zaden z nich nie działa w domu u klienta a jak już to ich usługi sa bardzo drogie, czy ten fakt takze ujęty w biznes planie będzie mi pomocnym w otrzymaniu dotacji ?
5.w domu oczywiscie mam komputer o wartości około 4 000zł, czy mogę go przedstawić jako wkład własny aby w ten sposób zwiększyć szanse na otrzymanie dotacji, czy lepiej otym nie wspominać ??
5a.co do tego komputera, mam zamiar w biznes planie wpisac ze potrzebuje komputera typu laptop do działań w terenie jako narzędzie pracy serwisanta, czy lepiej jest wpisać ze chcę kase na laptopa czy mozę sprzedać swój komputer kupić laptopa i napisac ze potrzebuję kasy na komputer stacionarny do pracy w domu bo mam już laptopa do pracy w terenie ?
6.Czy ulotka którą otrzymałem dotyczy dotacji z UE (do 20 000zł) czy dotyczy dotacji z PUP (do 13 300zł) ??? jest to ulotka z UFS ??
jak narazie to chyba wszytsko, a jeszcze wspomną zę co do klientów to mam już spore grono stałych klientów, zapytacie zapewne jak to możliwe skoro dopiero mam zamiar otworzyć działalnosć, więć jak już wcześniej wspomniałem od małego zajmowałem się komputerami i jakoś z czasem tak się stało zę znajomi naprawialu umnie swoje komputery, później ich znajomi itd... dodatkowo prawie 1,5roku pracowałem w sklepie RTV/AGD + komputery, gdzie byłem odpowiedzialny za sprzedaż oraz naprawę komputerów , tymsamym mam małe grono ludzi którzy gdy dowiedzą się ze mam własną działalnosć automatycznie zostaną moimi stałymi klientami.
Prosze napiszcie co otym wszytskim sądzicie, czy mam sznase na powodzenie czy jestem skazany na porażkę ??
Czekam z niecierpliwością...
PS: oczywiscie co do fotografowania to takze posiadam wszelką potrzebną wiedze i umiejętności, już ze to tak ujme miałem kilkanascie fuch na których byłem za fotografa na weselach i studniówkach, wszyscy klienci zadowoleni :)