Witam.
Zastanawiam sie jak tu by zarobic na Euro 2008 i przyszedł mi do głowy pomysł. A mianowice otwarcie takiego sezonowego baru pod namiotem (typu POLANA w Białymstoku). Sam namiot jest bardzo dobrej jakosci, wystarczajaco szczelny nawet na mocny deszcz wiatr i nawet zime. Koszt takiego namiotu to ok 20-30tys zł (ok 150m2 - szer.6m, dług. 12m wys od 2do3m, stoliki i ławki nie duzy koszt bo albo jako gratis z browaru albo wiem skad wynająć, naczynia i kufle również. Najdrożej pewnie było by zrobienie kuchni i baru plus oczywiscie koncesja na alkohol. Plusem takiego PUBu jest to ze zawsze go mozna przeniesc gdzies indziej albo złożyc na zime. Można nawet wynając na wesele plenerowe. To tylko zarys bo mam jeszcze kilka pytan do was a mianowice:
1) Czy miejsce jest wmiare odpowiednie??
-miunusy - tylko 15tys miasteczko
+plusy - na mazurach, turystyczne, mała konkurecja, lokalizacja samo centrum lub jezioro ale ok 5km od centrum.
2) Co trzeba załatwic i ile kosztuje koncesja na Alkohol (piwo i wódka). Czy lepiej podzielic sie zyskami i podpiac sie pod kogos, ale czy wtedy koncesja jest pod danego własciciela czy pod dany lokal. Jesli własciciel ma PUB w innym miescie.
3) Zastanawiam sie nad kuchnia czy wystarczy pizza i frytki a na gorące danie podpisac umowe z restauracja - mniejsze koszty pracowników i sprzetu.
4) Czy jesli bedą tam wyswietlane EURO ile musze zapłacic POLSATOWi za taka transmisje, plus oczywiscie jakies filmy na DVD jak jest z prawami autorskimi w takich lokalach i czy potrzebuje zezwolenia na imprezy masowe?? Bo wydaje mi sie ze nie ale wole sie upewnic.
5) Nie licze jeszcze oczywisce najwazniejszego zakupu alkoholu, jedzenia, sprzetu grajacego i rzutnika. Oczywisce pracownicy jeszcze 2-3 barmanów, kucharz pomocnik kucharza i ze dwuch ochroniazy.
i pewnie wiele wiele wiecej pytan tu by było ale narazie nie mam wiecej.
Przepraszam za błedy ort. Pozdrawiam Tomek