Witam
Mam pomysł, na wykorzystanie lokalu w kamienicy... Dokładnie są to piwnice kamienicy, nie używane przez lokatorów, kiedyś służyły jako pomieszczenia do przechowywania węgla, a teraz stoją puste. Chciałbym je gruntownie przerobić i otworzyć tam pub lub restaurację... Bardziej chciałbym położyć nacisk na imprezy nocne, ponieważ w okolicy brakuję takiego, zaznaczam, że dobrego miejsca, które miałoby swój niepowtarzalny klimat i do którego klient by z chęcią wrócił... Pomieszczenie ma ok 150m2, mieści się w kamienicy przy głównej ulicy w ok. 200tysiecznym mieście w aglomeracji Śląskiej... I teraz pojawia się kilka moich pytań... Chciałbym zrobić jakiś wstępny biznesplan, jakie poniosę koszty związane z tą inwestycją... Liczę w dużej mierze na dotacje unijne, już rozmawiałem z jednym kolegą z tego forum, który tak na marginesie nie odpisał mi jeszcze na mojego maila ;) Gdzie muszę się udać i co muszę załatwić, żeby ruszyć z takim interesem? Czy muszę otrzymać zgodę od Urzędu Miasta na taką inwestycję (chciałbym wybudować wejście od strony głównej ulicy, co wiązałoby się z ingerencją w fundamenty kamienicy, oraz chodnika, pogłębić pomieszczenia)? Ile (mniej więcej) będę musiał zapłacić za usługi architektoniczne? Gdzie mam się zgłosić jeśli nie mam planów tej kamienicy, a chciałbym przerabiać ściany wewnątrz? Nadmienię że nad tym lokalem znajduje się... bank :) Nie wiem czy ma to jakieś znaczenie...
Co do właściciela, to nie ma najmniejszego problemu, na wszystko co postanowię będzie zgoda, co do finansów, też się na bieżąco znajdą, nie mam 200tyś na kupce, ale myślę że w przeciągu powiedzmy roku uzbierałbym wystarczająco żeby taka działalność mogła zacząć istnieć... Tylko jest jeden problem, nie wiem zupełnie w którym miejscu rozpocząć starania... :) I tutaj liczę na Waszą pomoc szanowni forumowicze... Może ktoś z Was rozpoczynał działalność w podobnych warunkach lokalowych i może mi coś o tym powiedzieć? Czy może wypowie się ktoś kto po prostu niedawno otwierał pub czy też niedużą restaurację? Czy może ktoś siedzi w sprawach prawnych i może udzielić mi informacji jak to z urzędniczego punktu widzenia wygląda?
Może dla co poniektórych moje pytania mogą wydawać się śmieszne, ale jest to moja pierwszy poważny pomysł na własną działalność, jestem młody i nie mam jeszcze zbyt dużego doświadczenia w prowadzeniu własnego biznesu, dlatego proszę o wyrozumiałość... Będę bardzo wdzięczny za każdą pomoc...
Pozdrawiam Was serdecznie...
Olek