|
Punkt legalizacji gaśnic i sklep |
Punkt legalizacji gaśnic i sklep
Biznes Forum
‹ Biznes, Dotacje z UP i UE
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
Witam ostatnio wpadł mi do głowy pewien pomysł i proszę was o opinie na ten temat. Chciałbym otworzyć sklep z z artykułami p.poż i obok punkt legalizacji i przeglądu gaśnic. W moim mieście są dwie takie firmy i bardzo dobrze prosperują. Ja o tyle jeszcze miałbym lepiej gdyż mam dwa lokale w dzielnicy przemysłowej miasta a tamte firmy znajdują się troszke za miastem że ciężko je nawet znależć. Z tego co się już troche orientowałem to jest roboty w tej dziedzinie gdyż mamy teraz bardzo ostre wymogi umii z zakresu pożarnictwa i każdy zakład, szkoła, przedsiebiorstwo itp. musi je spełnić. Wiąże się to z tym że co roku robi sie przeglady gasnić, wymienia stare lub naprawia. Dochodzą też gasnice w każdym aucie legalizacja itp. Z czasem zająłbym się też elektronicznymi systemami p.poż (czujki dymu, gazu), gdyż znam się troszkę na elektronice, alarmach. Powiedzcie co o tym sądzicie. Z góry dzięki!!
a co z uprawnieniami do wykonywania takich usług?
uprawnienia kosztują 3000tyś i może je zrobić każdy. podobno nie jest to trudne.
Trochę zainteresował mnie ten temat, widziałem ogłoszenie firmy z Wielkopolski organizującej kurs konserwatora gaśnic za ok. 800 zł. i taki kwit upoważnia już do prowadzenia biznesu w temacia jaki cie interesuje, mimo to sądzę iż z legalizacji gaśnic nie da się wyżyć, jako zajęcie dodatkowe przy głównej działalności,dające kilkanascie czy kilkadziesiąt złotych dodatkowo co jakiś czas to jak najbardziej.
Jeśli interesuje cię temat to poszukaj na forum strażaków, najczęściej oni się tym zajmują.
Udało mi się również znaleźć trochę informacji pod poniższym linkiem .http://www.goldenline.pl/forum/573598/jak-zdobyc-uprawnienia-do-legalizacji-np-gasnic.
Ja prowadzę firmę z zakresu BHP, a ściślej mówiąc handel artykułami BHP. Od pewnego czasu interesuje mnie także możliwość prowadzenia usługi legalizacji gaśnic, napełniania ich.
Witam.
Branża ppoż. to ciężki kawałek chleba. Branża mocno poukładana ( dużo emerytowanych strażaków prowadzi takie punkty) Jeżeli decydujesz się na serwis gaśnic musisz pamiętać, że jedną z aktywności serwisowych jest remont gaśnic ( 1 raz na 5 lat zgodnie z zaleceniem producenta), a więc: wymiana środka gaśniczego ( proszki, środki pianotwórcze), regeneracja zaworów badanie w UDT dla gaśnic GP 6, 9, 12, GS 5x. To wiąże się z inwestycją w części zamienne gasnic, środki gaśnicze, zbiorniki do przechowywania CO 2, urządzenia do ładowania gaśnic pod stałym ciśnieniem itp. Inna bajka to agregaty - też sporo babrania przy remontach. Jeżeli miałyby to być usługi kompleksowe to musisz zaopatrzyć się w urządzenie do pomiaru ciśnienia i wydajności hydrantów - jeżeli chcesz mieć zlecenia na obsługę w zakresie ppoż od firm. Jeżeli chciałbyś być na prawdę wszechstronny w tej branży można zrobić uprawnienia i świadczyć usługi w zakresie przeglądów systemu sygnalizacji pożaru, systemu oddymiania, stałych instalacji gasniczych a także pisać instrukcje bezpieczeństwa pożarowego i ich aktualizacje. Ale.... powtarzam branża jest ciężka a stawki spadają.
Sprawdź również podobne tematy:Dobrze oceniasz ten temat? Poleć go znajomym!
|
|