|
Punkt nadawania przesyłek |
Punkt nadawania przesyłek
• Strona 1 z 1
Biznes Forum
‹ Biznes, Dotacje z UP i UE
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
byc może się powtarzam,ale ostatnio słyszałem o możliwości podpisania z firmą kurierską układu na otwarcie własnego punktu.Zna ktos może na czym to miałoby polegać,oraz jakie kryteria trzeba przyjąć w doborze wielkości miasta? Np. ja mieszkam w 70k i mają tutaj 2 firmy swoje, dość duże magazyny. Chciałbym gdzieś otworzyć taki punkt w mniejszej miescowości, 15k, tylko nie wiem czy to oby nie za mało?
Masz jakaś konkretną firmę kurierską na myśli?
A gdyby tak nie 1 konkretnie ale własnie współpraca ze wszystkimi działającymi na danym obszarze firmami ? Klient chce paczkę lub ogólnie przesyłkę jakąkolwiek a ja w takim multipunkcie doradzam jaka firma w danym wypadku byłaby najlepsza i tą firma on wysyła ?
A 1 raz na dzień auto ruszałoby w objazd i rozwoziło do tych firm przez które szłyby paczki ?
Taki temat już zakładałem:) Widzę, że coraz więcej osób chciałoby się w to zaangażować:) Lepiej zebrać ofertę większej liczby firm:)
pomysl-punkt-nadawania-paczek-vt48998.html link do tematu, który kiedyś zakładałem:)
A działeś coś w tym kierunku ? Prowadziłeś rozmowy z firmami kurierskimi ? Są tym zainteresowane ? Dawali jakieś upusty lub coś innego ?
Nie działam, bo nie mam pieniążków na wynajem i wyposażenie biura:)
u mnie jest dhl oraz opek, kiedyś miałem zamiar jeździć w dhlu.ale po przeczytaniu opinii na ich temat odechciało się mi. Natomiast w naszym mieście dobrą opinię ma opek, rzadko nadaję przesyłki,ale kilka razy korzystałem tylko z ich usług - są dużo tańsi niż dhl, i szybciej dochodzą. Kiedyś nadawałem 200kg przesyłkę -różnica między tymi firmami wyniosła 70zł!!!
Mnie tylko zastanawia jak obliczyć ruch,czyli jakie miasto należy brać pod uwagę,żeby się opłacało. Co do biura - wydaje mi się,że wielki magazyn nie jest potrzebny, jeśli byłoby naprawdę dużo paczek można chować na busa,niekoniecznie zagracać biuro,najbardziej wskazane biuro+parking,dobry dojazd. Ja myślałem o otwarciu takiego punktu gdzieś,gdzie jest tylko poczta,a nie ma kurierów np. od 13 do 18 przyjmować przesyłki,później zdawać u siebie w mieście np. do opeka. Szukam wśród Was opinii,bo nie chcę do nich iść i "wykładać na tacy" co chcę zrobić - mogą przechwycić temat. Coraz mniej jeżdzenia, szukam "roboty" dla mojego busa,bo żal by mi było się z nim rozstawać....
Uważam, ze jedyną szansą jest dogadania się z najbliżej położonym biurem danej firmy kurierskiej, umówić się na spotkanie, negocjować prowizję i do dzieła. Jak nie będzie satysfakcjonująca, to idziemy do następnej firmy, aż trafimy na konkret w postaci satysfakcjonującej prowizji. W danym mieście, jeśli będzie jedno takie biuro, to zawsze można poszerzyć się o konkurencję- raczej nie będą zastrzegać sobie wyłączności. A ceny wysyłki paczki przecież mogą się jeszcze zmnienić raz to na korzyść jednego, raz drugiego kuriera. Sam mieszkam w 10 tyś. mieście, 40 tys powiat i pozostaje jedynie poczta. Myślę, że i tu by taki interes wypalił.
no właśnie pozostaje aspekt opłacalności.....
w moim mieście -70k mieszkańców,jest parę ładnych firm itp, więc przesyłek nawet sporo idzie -ale czy z 15k wyciągniesz coś, cały czas mnie to nurtuje, bo mam pod taką działalność wszystkie instrumenty,ale nie moge w żaden sposób znależć "wzoru" na obliczenie ruchu w nadawanou przesyłek
Ja myślę nad czymś takim w Krakowie. Wysłałem zapytanie do DPD o ceny przesyłek gdybym wysyłał około 1000 miesięcznie, po godzinie zadzwonił do mnie pan z DPD i spytał o jakieś dane. Powiedział, że nie może mi wysłać oferty, dopóki nie będę miał założonej działalności. Można by to rozreklamować bardzo dobrze. Pozostałby wybór najlepszej firmy kurierskiej.
tym bardziej mnie tknęło,ż dziś dostałem z urzedu skarbowego pismo nadane przez inpost,znaczek na ich kopercie miał nominał 1 zł, Ty masz zamiar otworzyć punkt w |Krakowie,więc te 1000 przesyłek może być realne przy dobrej reklamie i poręcznej lokalizacji. Ja celuję w miasta,gdzie jak nadmieniłem jest tylko poczta. Może najlepiej będzie jak pójdę do nich osobiście i się zapytam o jakiej wielkości miasta trzeba się starać.
Witam
Ale jakby to miało działać? Klienci nadaja u Ciebie paczki, a Ty (powiedzmy na koniec dnia) zawozisz je do magazynu firmy kurierskiej i tam nadajesz. Czy tak? Tylko musiałbyś oferować ceny niższe niż firmy kurierskiej (w cenniku dla indywidualnych). Bo przecież każdy jak chce wysłać paczkę to może zadzwonic do obojetnie ktorej firmy kurierskiej i kurier przyjezdza do niego pod drzwi i zabiera paczkę. No i jeszcze poczta. Musiałbyś oferować ceny niższe niż firmy kurierskiej (w cennikach dla indywidualnych).
Z firmami kurierskimi jest tak, że im więcej wysyłasz tym masz taniej:)
Przeczytaj również posty podobne do tematu "Punkt nadawania przesyłek": - Program do nadawania przesyłek Poczty Polskiej - Pomysł - Punkt nadawania paczek - ubezpieczenia przesyłek - odbiór przesyłek - Szukam dostawcy przesyłek
• Strona 1 z 1
|
|