|
Punkt opłat - jak rozszerzyc działalność. |
Punkt opłat - jak rozszerzyc działalność.
Biznes Forum
‹ Biznes, Dotacje z UP i UE
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
Niedawno przejąłem Punkt Opłat prosperujący od roku. Mam najniższe prowizje w oklicy(duże osiedle we Wrocławiu), opłaty realizuję w 24g(też najszybciej). Niestety mam za mało klientów. Przyczyną jest (tak mi się wydaję) brak zaufania. Ludzie wolą stać w kolejkach na poczcie(ostatnio się dowiedziałem, że gdy na poczcie coś pójdzie nie tak to odpowiedzialna jest kasjerka więc poczta nie zwróci tej kasy, czyli nie wiem skąd ten pęd i zaufanie). Może ktoś ma pomysł na pozyskanie zaufania klientów( znakomita większość to osoby starsze - młodzi dokonują płatności przez internet zwykle). Poza tym myślę o poszerzeniu działalności o produkty bankowe (pożyczki, otwieranie kont, karty kredytowe, lokaty, tfi). Co o tym myslicie? Czy banki podpisując taką agencyjną umowę chcą wyłączności?? Chciałem oferować produkty kilku banków(taki mix tego co najlepsze). Proszę o pomysły, wnioski, doświadczenia.
Piszesz że przyczyna to brak zaufania, wybacz ale ja w tych punktach nigdy bym nic nie zapłacił. Na tą opinie zapracowały inne punkty, które oszukały klientów.
No tez bym nie skorzystal,wlasnie przez opinie poniektorych placówek ,ale mysle ze otworzywszy rowniez tak jak piszesz o produkty bankowe moze wtedy wzbudzisz wieksze zaufnie i msle ze to dobry pomysł,jak sie to zalatwia-idziesz do banku i mowisz jaka masz sprawe przechodzisz szkolenie i dzialasz ,oczywiscie pominalem wszelkie aspekty prawne ale nie ma tam jakis specjalnych problemow,pozdrawiam
Mam taki punkt tanich opłat już prawie 2 lata w wielkopolsce, miasto gminne. Powiem Ci że ma wiarygodność zapracowałem przez te 2lata. Mam punkt w samym rynku , obok poczty, 50m, banku BS, oraz agencji PKO, 20m, przez moją uczciwość mam dość dużo klientów, mieszkam w tej miejscowości, ludzie mnie poznali , mieszkam tutaj 6lat, od opowrotu z USA. Z początku ludzie mi też nie ufali , jak wplacili to na drugi dzień dzwonili do banku czy na pewno pieniadze doszły, mimo bardzo dużej konkurencji i nieprzychylnych mediów, ja trwam i rozwijam się , w innych miastach obok punkty przez afery upadły jak grosik czy inne. Ja mam tą przewagę że nie mam żadnych pośrednikow, tylko ja internet i bank. Dlatego u mnie także przekazy dochodzą w 24 godz. oczywiście mam firmę wykupiona polisę ubezpieczeniową.
A co do twojego pytania co można jeszcze zrobić to po krotce napiszę ci co ja mam w moim 25m2 biurze: - punkt przyjmowania reklamy mam podpisana umowę z dużą agencją , zbieram im zamowienia a oni płacą mi prowizję. - tak samo ma m punkt wyrobu pieczątek , wizytówek , działam natej samej zasadzie - ksero profesjonalne wydzierżawione z Biurimexsu, sklep z kopiarkami itp. - obecnie sprzedaje fajerwerki - jestem agentem Skoku Stefczyka , ale zrezygnowałem z nich - za dużo papierów - mam podpisaną umowę z inwest bankiem ( udzuielam kredytów , wydaję karty kredytowe itp. jeśli chodzi o banki sprawa wbrew pozorom nie jest łatwa, bank chętnie zrobi u ciebie agencje ale ma spore wymagania co do wielkości lokalu, wyposażenia , i przeważnie chce mieć wyłączność, trzeba poszukać takiego banku który nie będzie tak rygorystycznie wymagał tych żeczy - mam tutaj jeszcze agencje - biuro ogłoszeń do wszystkich gazet w okolicy i tęż mam od nich prowizję, zawsze od sierpnia sprzedaje zeszyty szkolne itp. Mam zamiar w przyszłości założyć jeszcze alternatywną pocztę In post, na razie moja miejscowość jest za mala , ale w innym mieście gdzie też prowadzę inna działalność już mam z nimi podpisaną umowę. Tak jak widzisz w tak niewielkim lokalu mam prowadzonych sporo działalnośći , tak że na osiem godzin dziennie mam co robić, nie nudzę się . Jak chcesz więcej szczegółow to napisz gwazdacz@interia.pl
Pomyslałem jeszcze o biurze matryomonialnym. Czy mógłbym jakoś pogodzić ze soba te działalności? Może po godzinach?? Ciężko to widze ale czekam na propozycję.
jakos nie widze tego razem ;) no ale kto wie heh zapłace za rachunek i jeszce moze jakas dziewczyne do domu przyprowadze ;)
A mogę wiedzieć ile rachunków miesięcznie przyjmujecie?
Obecnie przyjmuję średnio 70 przekazów dziennie , u mnie wszystkie przekazy kosztują 1.50, a na zwykły telefon stacjonarny 1.00, wpłacając na rachunek powyżej 1 czy paru tysięcy też zapłacisz 1.50. Miałem przypadki opłat po 8tys. jedna np za maszyny rolnicze. Jak wspominałem mam bardzo dobre miejsce na samym rynku, za lokal płacę 200zł + energia+ podatek od nieruchomości. Same opłaty to trochę mało dlatego mam tyle jeszcze innych drobnych rzeczy. Poza tym przynosi mi to satysfakcję , obok w większym mieście mam o wiele większy biznes rozkręcony, ale to prowadzi mi żona i syn.
Pozdrawiam
No ja przyjmuje właśnie tylko ok.50 dziennie. To jest za mało zdecydowanie, dlatego szukam jeszcze czegoś o co mógłbym poszerzyć ofertę. I jeszcze mam niższe prowizje niż te o których była mowa.
Możesz jedynie liczyć że po nowym roku klientów przybędzie, skoro przekazy wpływają itd. O rozszerzeniu już wiesz wiele, teraz musisz wybrać co chcesz dokooptować. Cóż 50 przekazów- to dużo i nie dużo, ale już z pół roku, jak zauważyłem iż na poczcie nie ma kolejek do okienka (bynajmniej w moim mieście). Często nawet po pół godziny czekają na klienta. Może tak się dzieję dzięki inteligo? Sam płacę w ten sposób rachunki, a komórkę płacę zawsze w sklepie firmowym (bez prowizji).
dla ludzi mówiących że np płacą sami przez internet musisz zawsze im uświadamiać , że bardzo dobrze robią czasami nie gniewaj się na nich, ale zaznaczaj im zawsze , że muszą te pieniądze najpierw mieć na koncie, bo jak wpłacą to i tak mogą zapłacić prowizję , a jak będą ci mowic że wplacą sami w PKO bez prowizji na konto to muszą stać w bardzo długich kolejkach , przynajmniej u mnie w PKO tak jest. Obecnie w PKO tak i tak za przelewy należy zaplacić 50 gr, a wysyłajac np przez MBank , to jak mówiłem musimy przynajmniej wysłać te pieniądze za 2.5zł
Piszesz że masz 50 przekazów dziennie , to jest dużo jak na początek, ja cieszyłem sie jak mialem 30, pamiętaj jak ludzie ci zaufaja to bedziesz miał po roku nawet i 100+, taka jest moja opinia i doświadczenie. musisz być cierpliwy. Oczywiście spróbuj coś dodatkowego dołożyć , ja wpakowałem tyle bo wiedziałem jakie są potrzeby lokalnej ludności.
zwłaszcza jak mają wypłatę przelewaną na konto.
zalóż terminal do doładowań telefonów komórkowych i sprzedaży kart do tańszych połączeń z zagranicą (w sumie na terminalu masz 12 produktów)
Przypomina mi się taki dowcip żydowski: Przychodzi klient do sklepu, Żyd go wita w progu, i się pyta czym może służyć, poproszę znaczek na list, 1,25 zł, poproszę, o taniej niż na poczcie oznajmia klient, na to żyd: muszę być konkurencyjny! Czemu mam kupować karty z terminala 50 zł za 50 zł? Skoro na allegro dam 45 zł, a z abonamentowego plusa (jeśli doładuję simplusa) mam 10 zł więcej?
Odwiedził mnie przedstwiciel AEGON (firma zajmująca się sprzedażą funduszy inwesycyjnych) i zaproponował umowę. Ja wywieszam w punkcie jakieś plakaty i ulotki, wstępnie informuję klintów(przypominam że większość to ludzie starsi którzy raczej nie będą inwestować, chodzi o to aby opowiedzieli dzieciom, wnukom) o tym jak takie fundusze działają i jakie są stopy zwrortu i jakie ryzyko. Jeśli ktoś jest chetny umawiam na spotkanie z tym przedstawicielem. Prowizja 50-50. Co myślicie o takiej współpracy a co ważniejsze czy ktoś miał kontakt z AEGON'em??
Sprawdź również podobne tematy:Dobrze oceniasz ten temat? Poleć go znajomym!
|
|