|
Punkt skupu złomu |
|
Strona główna forum
‹ Biznes
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
Witam wszystkich , zastanawiam się nad otwarciem punktu skupu złomu na przedmieściach dużego miasta 300 tyś. mieszkańców , w najbliższej okolicy bez konkurencji w tej branży , proszę o opinię osób wiedzących coś więcej na temat procedur związanych z otwarciem takiej działalności , chodzi głównie o wszelkiego rodzaju pozwolenia jak i tez możliwość uzyskania jakich kolwiek dotacji na ten cel.
jakoś nie chce mi się wierzyć, ze w 300 tyś mieście nie masz konkurencji w pobliżu ! co dla ciebie znaczy pobliże ? skup złomu to dochodowy interes ! znam sobe, która zaczynała od zera, a teraz jeździ nówkami audicami A8 ! ale udało mu się jakoś wejść w spółpracę z STENA w Poznaniu i zapewne dlatego !
chodzi mi o brak konkurecji w promieniu kilku kilometrów , jak chodzi o przedmieścia.
musisz cały czas śledzić ceny konkurencji ! i płacić zawsze o 1 zł więcej niż oni ! nawet jak miał byś wyjść na czysto to przyciągniesz klientów ! czasami na czymś trzeba stracić, aby na innym zyskać ! jak masz plac, załatw transport i odbiorcę i do roboty ! znajdź kogoś kto będzie segregował złom, wypalał kable z izolacji itp. ! jak byś miał jakieś pytanie to wal - mój kumpel pracuje na złomie !
dzięki za info i oferowaną pomoc.
A nie lepiej skup i utylizacja złomu elektronicznego? Teraz jeszcze tak tego nie widać, ale coraz więcej jest starych komputerów, a ponadto jest ustawa regulująca ten problem:
"29 lipca 2005 r. weszła w życie Ustawa o zużytym sprzęcie elektrycznym i elektronicznym. Zgodnie z Art. 42 Ustawy, sprzedawcy detaliczni zobligowani są do odbierania odpadów elektronicznych od użytkowników i przekazania ich zakładowi przetwarzania lub punktom zbierania zużytego sprzętu. Oznacza to również, że posiadacz najmniejszej nawet ilości elektronicznego złomu zobowiązany jest do unieszkodliwienia go w sposób zgodny z obowiązującymi przepisami i udokumentowania tego faktu kartą przekazania odpadu. " Tutaj jest strona internetowa jednej z takich firm trudniących się utylizacją sprzętu komputerowego. Pozdrawiam.
pytanie było o złom ! recycling to swoją drogą - jak rozkręci złom i skuma jak to wszystko się odbywa to i w utylizacje można pójść ! przynajmniej tak zrobił owy koleś co pisałem że teraz A8 jeżdzi ! zaczął od złomu dodał grzyby (nie wiem czy boczniaki, czy pieczarki) na koniec dorzucić recycling !
jestem wdzięczny za kolejny pomysł , ale pytanie dotyczące tego jak prawnie to wszystko się odbywa i jak ma się sprawa inwestycji potrzebnych do tego aby prócz złomu skupować również sprzęt elektroniczny jak i jego utylizacja.
Będe wdzięczny za info na ten temat , mogą być jakieś linki w których zawarte będą szczegółowe informacje.
Zaintereowal mnie wasz temat!
Mam pytanie gdzie sprzedac pozniej skupiony złom???
witam, na stronce mojej firmy znajdziesz artykuł pt.: "jak otworzyć własny skup złomu". Znajdziesz tam wszystkie ustawy i wymogi jakie należy spełnić. Miłej lektury.
http://www.centromet.com.pl/otwarcie-skup-zlomu.html
Mam pytanie dotyczace tematu!
-ile potrzeba na pierwszy wklad? -gdzie znalesc odbiorce?
Mysle, ze jezeli ma to byc duzy skup to potrzebna jest waga samochodowa (kilkadziesiat tys zl.) i duzy plac.
we wrocławiu gigantem jest centozłom i to on ma wysokie ceny ale ze względu na kolejki złomiarze ida do pośrednika. skup ma miejsce bytu przy wielkich budowach
Bardzo ciekawy temat.Mysle ze pomysl rozwojowy.Jesli nawet jest konkurencja to mysle ze zawsze mozna sie czyms wyroznic co sprawi ze to my bedziemy skupem,ktory bedzie na topie.Otoz zauwazylem jedna rzecz co mnie zreszta uderzylo,ze wszelkie skupy zlomu w moim miescie maja stare,zdezelowane wagi,a co za tym idzie latwo o drobne oszustwa ze strony skupu.Zatem nalezy otworzyc skup ktory bedzie posiadal wage elektroniczna co da nam duza przewage nad konkurencja.Bedziemy mieli wiele atutow po swojej stronie i sadze,ze ludzi to przekona...Pomyslow jest wiele:) mysle ze warto rozmawiac na ten temat bo to swietny pomysl na biznes,wystarczy tylko wlozyc w to troche serca:) no i oczywiscie jak wszedzie reklama i jeszcze raz reklama...pozdrawiam.
Witam !
Mam parę pytań : 1) Ile potrzeba szacunkowo na otwarcie skupu pieniędzy ? 2) Czy nie do ominięcia jest kupno specjalnego sprzętu ? ( hakowiec, Przenośnik chwytakowy) 3) Ile potrzeba zatrudnić osób do takiego ośrodka ? 4) Jakie jest przebicie na tonie czy kg złomu ? 5) Czy lepiej mieć sam skup złomu czy rozszerzyć na skup papierów aluminium miedzi. ( dodaje że papieru są w Polsce 24 ogólnodostępnego frakcje - więc od razu segregować?) 6) Gdzie go dalej sprzedawać i jakie są minimalne ilości sprzedaży aby zarobić ?
|
|