Witam.
Wiem, że temat jest wszędzie wałkowany, ale na moje pytania nie znalazłem nigdzie odpowiedzi.
Mam do wypełnienia kalkulację i napotkałem na kilka niejasności.
1) Otóż punkt "2.05 - Koszt najmu lokalu lub podatek od nieruchomości" jest dla mnie nie do końca jasny. Lokal pod DG będę miał na podstawie Umowy Użyczenia. Czy dobrze rozumuję, iż podatek ten powinien opłacać co miesiąc w urzędzie dzielnicy właściciel lokalu? Czy ja? Czy w takim razie przyjąć, że ja nie ponoszę tego kosztu, i pominąć go w kalkulacji? A może jednak ja go ponoszę? I jeszcze jedno: czy podatek ten dla lokalu mieszkalnego oblicza się na podstawie: ( http://www.morizon.pl/pages/podatek-od-nieruchomosci ) 0,59 zł * 1 m2 powierzchni użytkowanej na rzecz działalności gospodarczej?
2) W objaśnieniu do kalkulacji jest napisane, iż należy podać pełną składkę ZUS. Pełna w rozumieniu PUP to ta bez "zniżek" dla nowo powstałych firm? Czy np. pełna to taka: a) ubezpieczenie społeczne z chorobowym + b) ubezpieczenie zdrowotne po stawkach pomniejszonych dla pierwszych 24 miesięcy prowadzenia DG?