witam...
napisalem ten post w dziale "biznes w internecie" jednak zostalem przekierowany tutaj dlatego zamieszczam ponizej to co napisalem:
jestem nowym uzytkownikiem forum... wiele myslalem o roznych dzialalnosciach... wiele mialem pomyslow ale ciezko jest zrobic ten pierwszy dosc powazny krok... zwlaszcza jesli ni ema sie pojecia o prowadzeniu wlasnej firmy... dlatego zaczalem ostatnio myslec o sprzedazy w internecie (a dokladniej na aukcjach internetowych). gdyby to wypalilo moglbym myslec o zalozeniu wlasnej dzialalnosci i rozwijaniu jej... jednak zanim zaczne musze wiedziec kilka rzeczy i dlatego zalozylem ten temat... mam nadzieje ze ktos odpowie na moje pytania...:
1. pracuje w firmie sprzedajacej czesci komputerowe... jest mozliwosc ze moge czesc z nich kupic po dosc niskiej cenie... niestety moge je kupic jedynie poprzez inna osobe (na fakturze sa jej dane itd) a przy rozliczaniu sie powinienem chyba miec zarowno jakies dokumenty zakupu i sprzedazy towaru ktore sa na mnie... o ile w przypadku aukcji internetowych dokument sprzedazy nie powinien byc wiekszym problemem to nie wiem czy mozna jakos obejsc ta fakture kupna ktora nie jest wystawiona na mnie...
2. czy moglby mi ktos troche wyklarowac sytuacje dotyczaca placenia podatkow... kiedy i jakie podatki sie placi? zakladajac ze nie bede mial dzialalnoscito place podatek od przychodu (sprzedaz - koszt zakupu) czy rozliczam sie z tego co miesiac czy raz w roku?
3. to pytanie dotyczy pytania nr 2. czy w przypadku gdy nie mam dzialalnosci moge odliczyc cos od podatku? np koszty aukcji interentowej? jesli tak to co w sytuacji gdy bede chcial wystawic np 8 roznych zestawow komputerowych (zestaw skladam dopiero po zakonczeniu aukcji czyli fizycznie nie posiadam go w trakcie trwania aukcji) i uda mi sie sprzedac tylko 1 zestaw... to czy odliczyc moge wszystkie zalozone aukcje (ktorych celem w zasadzie byla sprzedaz jakiegokolwiek zestawu) czy tylko ten jeden ktorego aukcja dotyczyla?
4. na stronie odtyczacej handlu w internecie znalazlem nastepujace zdanie: (nie wiem czy moge/powinienem podac zrodlo wiec na wszelki wypadek tego nie robie)
Przychód powstaje z chwilą zawarcia umowy sprzedaży, czyli z chwilą zakończenia aukcji. Dla jego opodatkowania nie ma znaczenia, czy kupujący faktycznie zapłaci sprzedającemu wylicytowaną cenę, nie ma również znaczenia, czy w związku z niezapłaceniem ceny kupujący otrzyma negatywny komentarz.
co sie dzieje w przypadku gdy kupujacy jednak zrezygnuje z zakupu juz po zakonczeniu aukcji (podejrzewam ze to sie zdarza)? glownie chodzi mi o zdanie "Dla jego opodatkowania nie ma znaczenia, czy kupujący faktycznie zapłaci sprzedającemu wylicytowaną cenę"
z gory dziekuje wszystkim za odpowiedzi na moje pytania...