Witam. Czytam, czytam i zamiast coraz lepiej się orientować w naszym systemie podatkowym orientuję się coraz gorzej. Proszę o odpowiedź na kilka istotnych pytań, na które pomimo chęci nie jestem w stanie doszukać się odpowiedzi.
Zamierzam otworzyć firmę sprzątającą, min. pranie dywanów, tapicerek samochodowych, mycie okien. Usługi zarówno dla firm, jak i osób indywidualnych itp.
Ponieważ jestem osobą, która dopiero co orientuje się w zawiłościach systemu podatkowego, a jednocześnie chce mieć wszystko czarno na białym, proszę o wyrozumiałość i odpowiedzi nawet na błahe pytania :)
1. Jeżeli stanę się ryczałtowcem to czy do kosztu usługi będę musiał doliczać Vat ? Wydaje mi się, że nie, ale chciałbym się upewnić. Moje wątpliwości wzięły się stąd, że bardzo często natykam się tutaj na osoby, które są ryczałtowcami i płatnikami Vat.
2. Moje drugie pytanie więc dotyczy tego, w jaki sposób jednocześnie można być ryczałtowcem i płatnikiem Vat-u? Wydaje mi się, że są to dwie wzajemnie wykluczające się opcje?
3. Trzecie pytanie dotyczy tego czy będąc ryczałtowcem, otrzymam zwrot Vat-u na zakupiony do firmy sprzęt czy środki chemiczne? Jeśli tak to na jakich warunkach.
Rozumiem bowiem, że w przypadku ryczałtu nie da się odliczyć tego od kosztów prowadzenia działalności, ale czy jestem w stanie dokonywać zakupów na firmę w kwotach netto, tak jak w przypadku płatników Vat?.
4. Jeżeli jednak zdecyduję się zostać Vatowcem na zasadach ogólnych, to czy przykładowo kupując np do firmy sprzęt za 1230 zł brutto (1000zł netto) , jestem w stanie otrzymać zwrot 230 zł podatku Vat, oraz pozostały 1000zł netto wrzucić w koszty prowadzenia DG?
Jeżeli nie da się tego tak zrobić, to czy wrzucając taki sprzęt w koszty wrzucam go w cenie netto czy brutto?
Jeżeli zdecyduję jednak, że zamiast wrzucać w koszty chcę odzyskać Vat, to jakie warunki trzeba spełnić w takim wypadku aby otrzymać wspomniany wyżej zwrot podatku Vat?
5. Załóżmy, że mam do zapłaty 18 % dochodowego czyli 500zł, czy jestem w stanie pomniejszyć tę kwotę o pełną wysokość ulgowej składki zdrowotnej czyli 243,39 zł ? Bo gdzieś doczytałem się że nie mogę zmniejszyć kwoty owego podatku więcej niż 7% wymiaru owej kwoty?
Jeżeli tak jest, to co się dzieje z pozostałą częścią składki zdrowotnej? Czy ona przepada, czy też może można odliczyć ją od podatku w innym terminie.
6. Jak to wygląda analogicznie w przypadku ryczałtu?
7.Czy będąc Vatowcem na zasadach ogólnych w przypadku takiej DG muszę posiadać kasę fiskalną po przekroczeniu kwoty zwolnienia ? Czy też działalność firmy sprzątającej jest zwolniona z obowiązku posiadania kasy fiskalnej?
Analogicznie czy będąc ryczałtowcem powinienem posiadać kasę fiskalną ? Wydaje mi się, że nie ale chciałbym się upewnić.
To by było na razie tyle.
Myślę, że odpowiedzi na te pytanie pomogą dojść do ładu i składu nie tylko mnie.
Z góry dziękuję za cierpliwość i precyzyjne odpowiedzi.
Pozdrawiam serdecznie. :)