|
Pytanie o dokumenty do US i ZUS |
Pytanie o dokumenty do US i ZUS
• Strona 1 z 1
Biznes Forum
‹ Podatki i ZUS
‹ Podatek dochodowy, podatek VAT
Autor
Wiadomość
Witam, jakie dokumenty mam dostarczyć do US (do 20-tego każdego miesiąca) i ZUS (do 10-tego każdego miesiąca) dodam, że mam opodatkowanie ryczałtem, bez VATu, płacę tylko ub. zdrowotne, ponieważ jestem zatrudniony w innej firmie. Proszę o opisanie wszystkich dokumentów jakie mam dostarczyć do US i ZUS co miesiąc? Z góry bardzo dziękuję. I jeszcze jedno pytanie, czy jeśli kupuje towar od hurtowni i potem sprzedaję na allegro to czy jest na niego jakaś gwarancja??
Jakie dokumenty? -> żadne.
Obliczasz tylko i samodzielnie wpłacasz zaliczkę na podatek dochodowy na konto US (do 20 dnia miesiąca za miesiąc poprzedni) Podobnie z ZUS -> uiszczasz składkę zdrowotna w ustawowej wysokości na konto (52) ZUS (do 10 dnia miesiąca)
Ale dokładnie , muszę im pokazać te wyliczenia itp?? Jak to wygląda tak jakby Pan wytłumaczył pokolei , wchodze do US i potem co robie, co pokazuje itp?? i to samo co robie z ZUSem?? Proszę odpisać i mnie zrozumieć jestem początkujący, i za niedługo chce założyć DG i chcę wiedzieć jak to sie robi?
Nigdzie nie musisz "wchodzić" i nic nikomu nie musisz pokazywać.
Wystarczy zrobić przelew przez internet lub na poczcie. To co musisz (a właściwie powinieneś zrobić) to OBLICZYĆ oraz ODPROWADZIĆ zaliczkę na podatek oraz składkę ZUS.
A prosze potwierdzic czy dobrze to licze a jesli nie , to prosze napisac jak mam to obliczyc? opodatkowanie to ryczałt 3%, nie mam VATu , ZUSu place tylko zdrowotne ponieważ jestem zatrudniony w firmie i mam opłacane ub. społeczne:
założym że mam przychód 2000zl: czyli tak: 2000*9%= 180zl - ub. zdrowotne 2000*3%=60 - podatek dochodowy 60-180= -120 - czyli nie płace podatku?? mam racje? a jeśli dobrze to policzyłem to co robie z tym -120zl??
Podatku rzeczywiście nie zapłacisz ale Twoje wyliczenia w części składki na ubezpieczenia zdrowotne są błędne.
Dla obliczenia składki zdrowotnej podstawą nie jest Twój przychód tylko kwota 2828,31 ustalona odgórnie. Składkę opłacasz w wysokości 9% od podstawy co aktualnie daje kwotę 254,54 zł , ale od podatku możesz odliczyć tylko 7,75% podstawy czyli 219,19zł.
Aha, czyli 254,54 jest już odgórnie czyli jest to stała jak narazie suma składki?? A jeśli tak? to jeszcze jakbyście napisali , jak się odlicza to 219,19?? czy musze złożyć jakiś dokomuent co miesiąc żeby mi odliczali czy jak to wygląda?
Taka jest aktualna kwota składki zdrowotnej.Jest ona ustalana co kwartał. Jaka będzie póżniej zalezy od średniej zarobków obliczanej przez Główny Urząd Statystyczny.
Płacąc zryczałtowany podatek dochodowy co miesiąc do 20 następnego miesiąca na podstawie prowadzonej ewidencji sprzedaży obliczasz zaliczkę na podatek i wpłacasz ją przelewem na odpowiednie konto Urzędu Skarbowego. Nie musisz nigdzie chodzić i nie składasz żadnej deklaracji. Składkę na ubezpieczenie zdrowotne o której była mowa odliczasz sobie sam obliczając zaliczkę na podatek, pamiętając że odliczasz ją w miesiącu w którym faktycznie dokonana była płatność. Tzn. składkę za styczeń którą musisz zapłacić do 10 lutego odliczysz dokonując obliczenia podatku za miesiąc luty. Po zakończeniu roku podatkowego w terminie do 31 stycznia następnego roku składasz deklarację PIT 28 w której wykazujesz przychody z całego okresu prowadzenia działalności , wpłacone zaliczki i dokonujesz rozliczenia. Dla przykładu zakładając że rozpocząłeś działalność 01.01.2012. zakładając w obu miesiącach jednakowe przychody. Zaliczka za styczeń 2000 x 3% = 60 zł do zapłaty bo nie odliczasz składki ZUS za styczeń którą zapłacisz w lutym. Zaliczka za luty 2000 x 3% = 60 - 219.19 ( przysługujące odliczenie składki ZUS) = - 159,19 zaliczka na podatek 0 Itd itd Płacąc po raz pierwszy składkę na ZUS musisz złożyć deklarację ZUS DRA. Następnie o ile nie ma zmian z Twojej strony, deklaracji w ciągu roku już nie składasz, wpłacasz jedynie składki o odpowiedniej wysokości. O ich wysokości możesz się upewnić na stronie internetowe ZUS
Bardzo Dziękuje za rozszerzoną wypowiedź, ale mam jeszcze dosłownie 3 pytania:
1. Co robie jeśli mam tak jak Pan napisał wcześniej podatek dochodowy na minusie? Bo ponoć się go wtedy przekłada na następny miesiąc itd itd?? Jak to się robi? 2. Jak to jest z tym Zusem? najpierw biore i wplacam im te 254,54, potem biore i odliczam to sobie tzn jak? czyli wplacam 254,54 a oni potem mi oddaja 219,19?? Dobrze to rozumiem?? 3. To po co mam prowadzić tą ewidencje, jeśli i tak im nic nie pokazuje?? To jest na wypadek jakby oni zażądali ode mnie żebym im ten wykaz pokazał??
1. Zaliczek na zryczałtowany podatek dochodowy nie obliczamy narastająco tylko za każdy miesiąc osobno na podstawie przychodów z jednego miesiąca zatem podatku nie przenosimy na następny miesiąc. Jednak zapłacone wcześniej składki na ubezpieczenia zdrowotne , które nie były odliczone od podatku ze względu na brak pokrycia mogą być zsumowane i odliczone od zaliczki na podatek w miesiącu w którym to pokrycie wystąpi. Np. I miesiąc przychód 2000 x 3% = 60 zł - 219,19 = -159,19 ( ta kwota składki zdr. Zus nie miała pokrycia w podatku)
II miesiąc przychód 2000 x 3% - 60 zł - 219,19= -159, 19 ( jak wyżej w sumie 318,38 zł składki pozostaje do odliczenia III miesiąc wzrost przychodów np 20 000 x 3% = 600 - 219,19 - 318,38 = podatek 62,43 zł 2. Do Zusu wpłacasz składkę zdrowotną w wysokości 254,54 zł i ona tam pozostaje. Zus niczego Ci nie zwraca. Część tej składki w wyskości 219,19 zł masz prawo odliczyć sobie od zryczałtowanego podatku dochodowego który miałbyś zapłacić. Dla informacji podam jeszcze że w przypadku gdy pracujesz na umowę o pracę i prowadzisz działalność gospodarczą, możliwe do odliczenia składki zdrowotne które nie znalazły pokrycia w podatku z działalności masz prawo odliczyć od podatku który płacisz z tytułu dochodów osiąganych z pracy. Robisz to w rocznym rozliczeniu PIT 37 . 3. Po to żeby mieć podstawę do obliczania podatku i jeszcze dla paru innych rzeczy jak określenie momentu od którego musisz zainstalować kasę fiskalną, zostania podatnikiem VAT i jeszcze paru innych drobnostek co do których US nie dowierza pamięci podatnika tylko chce to mieć w formie pisemnej.
Co do odpowiedzi:
1 i 2: to co robie jeśli przez cały rok mam na minusie podatek?? 3: czy ja pokazuje im tą ewidencje w us ??
1 i 2 Mocno się zastanowię czy jest sens prowadzenia działalności która nie potrafi wygenerować przychodu przy którym wystąpi podatek. Do pewnego czasu US to akceptuje bo to normalne że każda działalność z początku zwykle przynosi straty. Jednak po dłuższym czasie wykazywania strat raczej się tym zainteresuje i dokona kontroli.
3. Właśnie między innymi na tę okoliczność każdy podatnik obowiązany jest prowadzić dokumentację podatkową . Wcześniej nic nie pokazujesz dopóki US nie podejmie kontroli.
Ok, dziekuje za informacje, a jeszcze jedno pytanie:
Czy jeśli kupuje towar od hurtownii a potem go sprzedaje, to czy jesli go wysle to czy przysluguje na niego jakas gwarancja??
to raczej nie jest pytanie do tego forum...
Przeczytaj również posty podobne do tematu "Pytanie o dokumenty do US i ZUS": - ZUS DOKUMENTY - które dokumenty - Dokumenty w firmie - Dokumenty do importu - Jakie dokumenty???
• Strona 1 z 1
|
|