|
Pytanie o dotacje |
|
Strona główna forum
‹ Banki, lokaty, kredyty, dotacje z UE
‹ Dotacje
Autor
Wiadomość
Po zapoznaniu sie z treścią tego wątku stwierdzam, że obie strony tego sporu mają racje. Uważam, że kazdy kto prowadzi DG powinien chociaż przymierzyć się do napisania wniosku, albo chociaż czynnie uczestniczyć w jego tworzeniu. Ostatnio pisaliśmy dla klientów kilka wniosków z SPO WKP 2.2.1 i musze stwierdzić, że zaangażowanie ich w tworzenie było bardzo różne. W jednym wypadku musiałem całkowicie sam stworzyć prognozę finansową (klient stwierdił "pisz pan tak żeby przeszło").
tak czytam Twoją wypowiedź i nasuwa mi się jedno pytanie. Czy ten, kto nawet odrobiny siły nie włoży w przygotowanie takiego projektu powinien liczyć, ba czy w ogóle powinien dostać dotację? Przecież on nawet nie ma zamiaru angażować się w to co będzie robił. Więc po co tracić środki na niego skoro ktoś inny może to bardziej efektownie wykorzystać :)
Masz rację, ale ja za to kasę biorę
Jak to zaraz zaraz :-) Bardzo często przedsiębiorcy zlecający napisanie wniosku i załatwienie całej papierologii po prostu nie wtrącają się w to co robi firma, która im wniosek przygotowuje. Osobiście wolę takie rozwiązanie niż kogoś, kto cały czas mi "truje dupę". Przedsiębiorca zleca napisanie wniosku i bardzo często rozliczenie go a sam zajmuje się tylko realizacją inwestycji. I to jest rozwiązanie dobre - każdy robi to na czym się zna. Pamiętaj, że nie ocenia się przedsiębiorcy a wniosek :-) Poza tym kto i na jakiej podstawie miałby decydować o tym, że ten a ten lepiej by te środki wykorzystał?
WojciechH nie zapominaj o tym, że przez 5 lat po przyznaniu srodków program podlega kontroli i w związku z tym prognoza powinna być stworzona w miarę rozsądnie a nie tylko pod rozpatrywanie wniosku. Jeżeli beneficjent drastycznie odstaje od założeń dotacja może być cofnięta (czyli zwrot kasy).
Ależ nie musisz mi o tym mówić - doskonale to wiem. Nie martwiłbym się jednak wskaźnikami. Można nimi bardzo łatwo manewrować.
Witam
Mamy firmę handlową. Interesuje mnie czy mogę dostać dotacje na zakup sprzętu- komputery, terminale itp., i w jaki sposób
Proponuję na początek przejrzeć ten dział.
W działaniu 2.5 wymogiem jest prowadzenie działalności przez 2 lata, a rzeczy ktore zakupilismy za te pieniadze należy mieć przez 5 lat.
W biznes planie przynajmiej w moim wojewodztwie prognoza przychodów jest na 6 lat, pierwszy rok planowanej inwestycji i kolejne 5 lat. To co napisałes w biznes planie nie jest wiążące i jesli napisałes ze za 5 lat bedziesz zarabiac 100 000 rocznie a w rzeczywistosc zarobisz 20 000 lub nawet zamkniesz firme, to nie maja prawa rzadac od Ciebie zwrotu tych pieniedzy!!! Liczy się to, że firma działała przez dwa lata!!!
Nie w działaniu 2.5 na poczatku jest oceniany przedsiebiorca, bo o tym kto ma dostać pieniadze decyduje beneficjent czyli firma ktora organizuje szkolenia, a pozniej dopiero ARR ocenia ten biznes plan!!!
Oczywiście jest to kompletna bzdura. Nie ma takich wymogów. naczytałeś się coś o innych działalaniach i pomieszałeś fakty. W działaniu 2.5 ZPORR po rozliczeniu dotacji możesz zrobić co chcesz - możesz nawet zamknąć działąlaność i sprzedać cały sprzęt.
Z tym się zgodzę.
Oczywiście NIE ma takiego wymogu. Możesz zamknąć firmę po rozliczeniu dotacji.
Niech będzie po Twojemu - oceniany jest przedsiębiorca ale na podstawie wniosku. To jest oczywiste. O tym kto dostanie dotację rzeczywiście decyduje Beneficjent a KOP to już w zasadzie tylko formalność (chociaż bywa, że wnioski wracają). ARR jest w Twoim województwie - generalnie nazywa się to IW.
Co to jest IW?
Wejdz na strone http://www.zporr.gov.pl/Dokumenty/Wytyc ... 2ania+2.5/ i pobierz Załącznik nr 1 - Lista Instytucji Wdrażających Działanie 2.5 Promocja Przedsiębiorczości. W wiekszości wojewodztw są to Agencje Rozowoju Regionalnego! Jesli juz to (RIF) Regionalne Instytucje Finansujące! regulamin:pisownia
IW domyślnie jest UM. Może on oddać to zadanie RIFowi albo WUPowi. I proszę Cię w imieniu Franka - opanuj się i przestań wstawiać te "!!!!.." i "???.."
Wiedziałam co to jest IW bo sama o tym pisałam : "Załącznik nr 1 - Lista Instytucji Wdrażających Działanie 2.5 Promocja Przedsiębiorczości". Czytaj dobrze bo skrót ARR wiele razy rozwijałam.
Dlaczego uważasz ze mozna zamknac działalnosc i sprzedać cały sprzęt po po rozliczeniu dotacji jesli staram sie o pomostowke na 6 miesiecy? Po pierwsze o tym ze trzeba prowadzic działalnosc przez 2 lata dowiedziałam się od firmy ktora prowadzi szkolenia, a oni od ARR czyli IW.
|
|