|
Pytanie o dotacje |
|
Strona główna forum
‹ Banki, lokaty, kredyty, dotacje z UE
‹ Dotacje
Autor
Wiadomość
czytalem ze jakies prywatne firmy pomagaja w uzyskaniu pieniazkow na otwarcie firmy moze ktos cos wie na ten temat
Np ja wiem więcej na ten temat bo m.in tym się właśnie zajmuję ;-)
A co dokładnie chciałbyś wiedzieć?
jakie warunki musze spelniac ile mozna dostac czy kazdy moze dostac i jak to zalatwic dzieki za pomoc
Podstawowym warunkiem jest nieprowadznie działalności po 1 maja 2004 roku. Dodatkowo nie można być zarejstrowanym w PUPie. Niektóre instytucje wprowadzaja własne obostrzenia - np wiek do 25 lat.
Maksymalna kwota wsparcia to 20 tys (i jednocześnie maksymalnie 75% inwestycji). Do tego dochodzi wsparcie pomostowe w kwocie 700 zł wypłacane co miesiąc przez pół roku. Istnieje możliwość przedłużenia go na kolejne sześc miesięcy. Teoretycznie każdy kto spełnia warunki może dostać dotację. Praktycznie wygląda to tak, że wszystko zalezy od tego jaki napiszesz biznesplan. Jeżeli będzie dobry i przekonywujący to dostaniesz, jeżeli nie to nie. Trzeba zgłosić się do instytucji, która realizuje projekt w ramach działania 2.5 ZPORR. Najpierw jest szkoenie, potem pisanie biznesplanów. Następnie najlepsze z nich dostają pozytywną opinię beneficjenta. Kolejnym etapem jest założenie działalności i złożenie wniosku o przyznanie dotacji. Oczywiście wniosek może zostać odrzucony i na tym etapie. Po przyznaniu środków dostajemy na konto 80% z nich a po rozliczeniu dotacji kolejne 20%. Jeżeli chcesz zwiększyć szanse otrzymania dotacji skorzystaj z usług firm, które się tym zajmują :-)
to jak mam 31 lat to nie moge sie starac?
Możesz się starać. Tak jak napisałem niektóre firmy wprowadzają takie warunki.
Czy mógłbyś oszacować jakie są koszty takiego doradztwa? jestem zainteresowany pomocą w kwestii otrzymania dotacji z UE. Chce założyć firmę działającą w sektorze nowych technologii: internet, stronywww, informatyzacja firm. Proszę o pomoc. Pozdrawiam Y
Zależnie od firmy doradczej. Niektórzy biorą np pieniądze z góry za napisanie wnioskua potem jeszcze dodatkowo % od przyznanych środków. Osobiście jestem zwolennikiem pobierania % od przyznaych środków, w systemie "brak sukcesu, brak zapłaty" ;-) Wysokość % jst ustalana indywidualnie. Zależy od skomplikowania wniosku, nakładu pracy, kwoty dotacji.
Pobieranie opłaty za doradztwo do 2.5 zporr? To chyba żart jakiś.
Jeśli dana isntytcuja ogłasza nabór na szkolenie dla beneficjentów 2.5 zporr, to wysyłasz prosty formularz zgłoszeniowy /dostępny na stronie/ i czekasz na decyzję instytucji tzw. KOPu/ . Jeśli zostałeś zakwalifikowany na szkolenie, to przechodzisz bezpłatny kurs na temat DG, biznesplanów itp - muszisz zarejestrować firmę - piszesz konkursowy biznesplan pod tę firmę - czekasz na decyzję /KOPu/. Jeśli zaaakceptują twój biznesplan - dostajesz 1razową dotację na zakup środków trwałych (dofinansowanie 75%, a nie 80%) i wsparcie pomostowe (250-300 zł) na konto. Tyle. Komu i po co tu komercyjne doradztwo firmy konsultingowej??? Pozdrawiam
Tak samo można opisać procedurę wniosków np SPO WKP 2.2.1: wystarczy wypełnić wniosek, co do którego jest mnóstwo opisów, biznesplan, do którego jest instrukcja i wszystko na ten temat. Po co komu doradztwo..?
Chyba nie ma sensu dyskutować nad tym, czy jest potrzebne czy nie. Jeżeli uważasz, że sam sobie doskonale proadzisz to super - gratulacje. Nie wiem tylko czy widziałeś kiedyś listę rankingową wniosków :-)
2.2.1 spo wkp tym się różni od 2.5 zporr, że to 1wsze adresowane jest do firm działających na rynku i stąd wniosek plus załączniki /z biznesplanem/ są tak rozbudowane i szczegółowe. Poza tym są tam konkretne pieniądze /min. dotacja 500 tys. zł/. A 2.5 zdresowane jest do początkujących przedsiębiorców, którzy uczą się pisania biznesplanów na szkoleniach grupowych i konsultacjach indywidualnych. Pytam się zatem - na jakim etapie firma konsultingowa może pomóc /koszt "doradztwa" to pieniądze wyłożone z kieszeni własnej tego młodego przedsiębiorcy, tzw. koszt niekwalifikowany przy wsparciu inwestycyjnym max. 20 tys zł i jeszcze do tego % dla doradcy od przyznanej dotacji !!!!! / beneficjentowi 2.5 zporr???. Chyba że mówimy o zporr, ale działaniu 3.5. Proponuję więc nie naciągać ludzi - tym m.in zdobywa się markę firmy doradczej i profesjonalnego doradcy.
Mnie często właściciele firm pytają po co mają zlecać badania marketingowe jak sami je sobie mogą zrobić. Księgowość też sami mogą sobie prowadzić. Nie wiem czy widziałeś wzór biznesplanu np w województwie małopolskim - myślę, że szybko zrozumiesz o czym mówię.
Widzę, że post był edytowany :-) Ale zapewne chodziło Ci o 3.4 a nie 3.5.
Zgodzę się w 100% - może to być jeden z elementów budowania marki.
po 1) 3.4 rzecz jasna - to przeoczenie mało istotne, bo wiemy o co chodzi po 2) nie pretenduję do miana profesjonalnego doradcy :) po 3) uważam, że początkujący przedsiębiorca musi dostać taką ofertę instytucji wdrażajacej 2.5, że biznesplan nie powinien dla niego stanowić tabula rasa. Ale oczywiście tu wchodzimy w dyskusję poziomu i jakości tych instytucji szkoleniowych, co otwiera nowy wątek-rzekę....
Ponownie zgodzę się w 100%. Niestety w naszym państwie jest tak, że każda instytucja wdrażająca sama ustala wzory załączników do wniosku. Prowadzi to do tak idiotycnzej sytuacji, w której np w województwie dolnośląskim nie ma z góry wyznaczonego wzory biznesplanu (zupełna dowolność ze strony Beneficjenta Ostatecznego choć czasem ograniczana przez Beneficjentów) a we wspomnianym wcześniej województwie małopolskim wzór biznesplanu jest 10 razy bardziej skomplikowany niż ten, do 2.2.1. Paranoja.
|
|