|
Pytanie !!? Polska mała wies |
|
Strona główna forum
‹ Biznes
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
mam pytanie do osób które wiedza na jakiej zasadzie mozna sprzedawac produkty zywnościowe które na wsi produkuja małe gospodarstwa? Znam kilka rodzin na wsi ktore szukaja jakiejs alternatywy na przetrwanie-.maja mozliwosc wyprodukowania dobrej żywności zdrowej np serow, przetworów, nalewek, chcieli by to sprzedac i troche dorobic.ale jak? czy mogą sprzedac jesli nie zajmuja sie tym zawodowo- (senapid) i te nalewki!? czy mozna w Polsce tao robić? pomózcie, moze jakis pomysł? jakas podpowiedz?
Nie jestem specjalista ale wydaje mi sie ze musza miec pozwolenia sanepidu. Moga byc problemy jak jak z oscypkami.
Witam i dziekuje ze zabrany głos. Mysle ze powinnam dowiedziec sie gdzies u zrodel.Tylko gdzie te zrodła? Brak jest wiadomości w tej dziedzinie.A możliwośći rozwoju sa. Gospodynie wyrabiaja swoje specjelności bez jakich kolwiek "polepszaczy" konserwantow. O walorach nie trzeba przekonywac.Tylko ze zbytem maja trudnosci- bo nie maja jak wyjechac do miasta i handlowac na targach.myslalam nad otwarciem sklepiku w miescie gdzie zamiast na targach z ziemi ludzie mogli by nabyc takie produkty estetycznie podane i przechowywane wg. norm i przepisow senapidowskich. nie wiem w jaki sposob moglabym to zrobic. Czy mogłabym kupic nap na fakture? Jesli znalazl by siektoś kto podpowie byłabym barzdo wdzieczna
Ze swojej strony moge dodac, ze bardzo chetnie kupowal bym wedlinyz tzw uboju, ser i maslo robione recznie (smak nieporownywalny z tym co mozna dostac w sklepach), ci co maja rodzine na wsi pewnie wiedza o czym mowie :)
pozdrawiam i zycze powodzenia
Pomysł z tym sklepikiem naprawde super :grin:
Wydaje mi sie ze powinno sie udać.Ludzie wola takie produkty :wink: Pozdrawiam
witajcie-pewnie ze wola takie produkty bo kto woli chemię i plastik? ale jak to zrobić w swietle przepisów? chciałabym stworzyc dla siebie miejsce pracy, dla tych kilku gospodarstw gdzie po ewjsciu do UE musieli polikwidowac nierentowne chodowle. wiem ze na zachodzie w Niemczech ludzie własne wyroby sprzedaja i maja zbyt na taka zywnośc. ale tam nie ma takich przepisow, wymogów, obawiam sie ze takie male gospodarstwa gdzie zbieraja w lasach maliny i robia soki a inni sery nie beda spełniac wymogów. Narazie szukam i dowiaduje sie.Za pomoc i slowo wsparcia dziekuje
Witam. Może napiszę jak to wygląda w kraju wiatraków i tulipanów, wysoko rozwiniętym gospodarczo. Produkty "swojskie" sprzedaż: Przed bramą lub wjazdem na posesję na wioskach utawia się stolik, często pod parasolem. Na tym stoliku znajdują się produkty, oraz krótka informacja, widoczna dla przejeżdżających. Poza tym jakiś rodzaj skarbonki. Każdy, kto jest zaineteresowany zatrzymuje się, zabiera co chce i wrzuca do skarbonki lub pojemnika jakąś kwotę. Przeważnie ta kwota nie jest określona. Po prostu płacisz ile uważasz za stosowne. Nikt tam nie stoi w oczekiwaniu na klienta. Można zaopatrzyć się w produkty takie jak wszelkiego rodzaju przetwory, miód, czasami warzywa i owoce. Ludzie przejeżdżający do pracy każdego dnia potrzafią wygenerować dla takiej produkcji dobry przychód. Niestety
obawiam się, że w Polsce zarówno stolik i skarbonka byłyby szybko puste bez udziału producenta :). pozdrawiam
Oczywiscie każdy woli taka żywnosc a jak z cenami? Czy rozmawials juz z ktoras z gospodyn za ile byla by w stanie sprzedawac ci swoje produkty? Moim zdaniem mimo ze sytuacja sie poprawia to wiekszosc osob wybierze robione masowo i z chemia ale tansze produkty. Zostaje jednak ta mniejszosc ktora moze wygenerowac zysk:]
A moze jezeli masz takak mozliwosc sproboj przejechac sie po jakims osiedlu i pukac od drzwi do drzwi i sprobowac to sprzedac. zorivenujesz sie jakjest ze zbytem,
:) myslałam o jakiejs legalnej sprzedazy wg przepisów i norm. takie pukanie do drzwi nie jest dobrym pomysłem- 1. nie bedzie to budziło zaufania- to jednak żywnośc 2.to partyzantka a ja mam mysl aby to był punkt gdzie ludzie dotra ,pozniej wroca. wiem ze w Niemczech tez są stoliki i do do skarbonki wkladaja -ale tez maja targi gdzie maja stoiska -Jednak my jeszcze długo nie bedziemy mieli takich samych mozliwosci co zachod:) pozdrawiam
|
|