|
PZ SKOK 7,5% |
|
Strona główna forum
‹ Banki, lokaty, kredyty, dotacje z UE
‹ Lokaty
Autor
Wiadomość
Witam, czy ktoś może ma do czynienia z PZ SKOK i "superlokatą" 7,5%? Mam do ulokowania kwotę 22.000,00 zł a w ciągu pół roku dysponował będę kolejnymi 20.000,00 zł. Chcę wpłacić tą kasę na lokatę na co najmniej rok, może nawet na dwa lata - czy ten SKOK jest warty uwagi? Czy może ktoś zaproponuje ciekawszą lokatę? Pozdrawiam.
Lokata 7,5% na 12 miesięcy z stałym oprocentowanie. PZ SKOK już od 2000 na rynku jest głównie się rozwijał na dolnym śląsku :) Jeżeli cię interesuje dłuższy okres czasu to ja osobiście polecam lokaty rentierskie tam masz na 2 lata z oprocentowaniem 7,45% i mozesz sobie co miesiąc lub 3 wypłacać środki które lokujesz :)
Najwięcej informacji dostaniesz na stronie PZ SKOK lub poprostu skoczyć do punktu i tam się dowiedzieć zawsze odpowie Ci jakaś miła i ładna Pani :D
Ale czy aby na pewno inwestowanie dwuletnie na lokacie jest połacalne. Szczególnie przy obecnym stanie rynków finansowych: spłaszczone cykle koniunkturalne, szybkie przechodzenie z okresów recesji w prosperity, olbrzymia płynność kapitału, w tym odpowiedzialnego za BIZ (którego nota bene Polska jest dużym beneficjentem)?
Osobiście na lokate, jeśli już to zdcydowałbym się na okres nie dłuższy niż 6 m-cy. Tym bardziej, że fundusze już coraz odważniej zachecają do podejmowania ryzyka - ostatnio np. jestem świadkiem bardzo intesywnej promocji Union Investment w TVN24... coś z tego na pewno wyniknie, tylko jeszcze nie można mieć pewnośi kiedy.
Ponad pół roku temu banki zaczynały odczuwać brak lokat i ten temat poruszałem wówczas. O ile do ubiegłego roku banki oferowały 2-4,5% na lokacie rocznej, to obecnie 7% nie jest już wielką rewelacją. Proste prawo popytu i podaży pieniądza działa. Trudno wyrokować jak długo tendencja wzrostu oprocentowania lokat się utrzyma, lecz póki co na giełdzie nastąpił odpływ kapitału i jak na razie euforii na giełdzie nie widać, ale nie ma również paniki. Sytuacja jest więc raczej patowa.
I tak najciekawsza jest u nich lokata 3-miesieczna. Stale oprocentowanie 6,5 procenta. Zaden inny skok czy bank nie ma podobnej(gora 6). Nie zamrazamy pieniedzy na dluzszy okres, po za tym mysle ze przy obecnej koniunkturze jest szansa ze do konca roku lokaty podskocza jeszcze o punkcik.
Ja polecam zrobienie portfela modelowego, który wykonujemy bezpłatnie pod wymagania klienta. Taki portfel może składać się z kilku funduszy o różnym stopniu ryzyka.
Przykład portfela: 1 Fundusz związany z płynnymi lokatami np: 30% z kwoty przeznaczonej na inwestycje, 2. Fundusz stabilnego wzrostu lub zrównoważonego wzrostu 30% z kwoty przeznaczonej na inwestycje, 3. Fundusz akcji - 30 % z kwoty przeznaczonej na inwestycje lub inny rozkład procentowy portfela w zależności m.in. od wieku klienta i akceptowalnego ryzyka, okresu inwestycji. Mając portel funduszy, można lokować pieniądze w wybranych funduszach na okres krótki, średni i długi uzyskując dzięki temu dywersyfikację ryzyka oraz o wiele większe zyski niż na lokatach oraz można przenosić pieniądze na bezpieczne fundusze znajdujące się w portfelu unikając w ten sposób straty kapitału. Dobrą inwestycją są też lokaty strukturyzowane z gwarancją wpłacanego kapitału, np. Efektywna inwestycja, której średni zysk z tego produktu wyniósł 69%, a maksymalny to 98%. (w okresie grudzień 2000 – grudzień 2007). Mogę opracować bezpłatnie dla pana przykładowy portfel, proszę o podanie adresu e-mail.
Podana przez Ciebie konstrukcja portfela jest bez sensu! Czy wiesz dlaczego?
Popieram Xfreebiz, taka kontrukcja jest kompletnei nieopłacalna. Gdybym miał powierzać pieniądze na dłuższy okres czasu napewno byłby to UFK z sporą inwestycją w akcje tym abrdziej że teraz lecą one łeb na szyję. Tym którzy wolą nieco pewniejsze źródło dochodu polecam lokaty, bo umieszczanie gotówki w UFK rynku pienieżnego da podobne korzyści co lokata przy dobrych wiatrach, a jak stracimy to juz raczej sporo :)
Wracając do tematu, SKOKi teraz zdecydowanie przebijają banki pod wzgledem depozytów. Jednak jest t raczej zagranie krótkoterminowane, lokaty rosną np teraz Południowo-Zachodnia SKOK znów ma bardzo korzystna ofertę na rynku 8,88% na 12 miesięcy a 7,5% na pół roku. Przy dzisiejszej sytuacji rynku dobrze jest zrobić drobne rozeznanie co ma kto do zaoferowania.
Jeśli tylko SKOK-i potrafiłyby ciąć odrobinę koszty, pozyskać więcej członków z grubszymi portfelami, to akcjonariusze banków komercyjnych darliby sobie włosy z głów, a zarządy i rady nadzorcze tychże banków komercyjnych chodziliby z opuchniętymi oczami.
Xfreebiz nie oszukujmy się ci co maja większe portfele wolą korzystać z UFK bo raczej dla niego drobne spadki na giełdzie nie stanowia problemu a zachętę
Nie ma problemu Daniel, my się nie oszukujemy. Fundusze, czy UFK, to trzecia liga inwestycyjna. Nie mam czasu na gieldę, bo byłem tam osiem lat, niemalże od początku, miałem sukcesy, byłem maklerem i mam zdanie na ten temat. A w sprawie inwestycji, to organizuję Venture Capital, który będzie inwestował w rozwojowych niszach rynkowych (głównie start-up). Drażnią mnie już "inwestorzy", którzy wolą inwestować w najbardziej konkurencyjne branże, gdzie firmy często upadają, a sukcesem jest rentowność na poziomie lokaty rocznej w banku. A że SKOK-i mają spory niezagospodarowany potencjał, to już zupełnie inna sprawa. Tylko rządzący nie lubią spółdzielczości, a w szczególności Tusk i jego koledzy dostają wysypki na słowo "SKOK".
Xfreebix gratuluję zatem sukcesów :P no a co do Tuska i spółdzielczości zostawię to bez komentarza moze i nie przepadam za PiS, ale na dzień dzisiejszy jestem po stronie SKOKów i to nei dlatego że w nim pracuje ale dlatego że banki stały się zbyt dużymi monopolistami w sferze rynku finansowego, konkurencyjność miedzy nimi była niemalże żadna. Teraz SKOKi zaczęły odgrywać nieco ważniejszą rolę. No i komuś to chyba przeszkadzało ^^
Ani PO, ani PiS, ani żadna inna partia nie reprezentuje Moich, czy Twoich interesów. Oni reprezentują tylko i wyłącznie swoje interesy.
i zamiast myśleć jak tu ludziom życie ułatwić to spekulują czy by tu jeszcze podatku belki o połówkę nie podwyższyć
|
|