|
Rabaty czy gratisy ? |
|
Strona główna forum
‹ Biznes
‹ Ogólnie o biznesie
Autor
Wiadomość
Witam serdecznie :) Mam nadzieje ze w dobrym miejscu pisze ten wątek :) Niebawem otwieram salon stylizacji i modelingu paznokci oraz pielęgnacji dłoni i stóp ! Zeby zachęcić klientów do odwiedzenia gabionetu chciałabym albo podarować im jakis gratis albo dac np. 10 % znizki na wybrane usługi ? ale waham sie która forme wybrać ...co z punktu widzenia marketingu co bedzie lepszym rozwiązaniem ? pozdrawim i dziękuje za porady :)
Jezeli chodzi o częste odwiedziny, to dałbym rabat. Nie martwisz się, że zabraknie Ci kiedyś gratisów dla którejś z klientek ;)
A tak na poważnie, to i jedno i drugie będzie dobrym rozwiązaniem, chociaż tak czy siak skłaniałbym się za rabatem. Jeśli mówisz o gratisie, to pewnie coś z branzy, prawda? A jeśli nie będizesz trafiał w gusta swoich klientek? Tzn. w gratisie dostanie np. lakier, od którego dostaje uczulenia? W ogóle jej się nie przyda. A tak zawsze zostanie jej parę złotych w kieszeni. Takie jest moje zdanie, chociaż pamiętaj, że w większości kobiety to tzw. sroki :) I lubia dostawać różne rzeczy nawet, gdy te są nieprzydatne ;p
hehe :) no dokładnie tak jak piszesz :P wydaje mi sie ze kobiety wszczególności lubią dostawać jakieś gadzety :) pozdrawiam i dzięki za opinie :)
ja bym zastosowal program lojalnosiowy tym bardziej, ze dany klient moze dosyc czesto do ciebie wracac. Czyli zrobic cos na zasadzie stacji benzynowych karta stalego klienta i kazdy klient za wydane zl dostawal by punkty ktore moglby wykorzystac na np darwmoy zabieg lub staly rabat lub cokolwiek innego.
Gratis dany raz nastepnym razem nie przyciagnie klienta a rabat zawze to dziala na swiadomosc ;) ale dany od razu nie koniecznie tak zadziala jak ten dany z czasem coraz wiekszy... pozdrawiam
Gratis powinien przyciągnąć klientów ale sprawdza się tak jak napisał ktoś wyżej za pierwszym razem. Rabat pozwoli ci zachęcić klientów do ponownej wizyty w twoim lokalu.
Tak więc najlepszym rozwiązaniem będzie dodanie gratisu do pierwszego zabiegu a np. po kilku wizytach udzielenie takiemu klientowi stałej zniżki na swoje usługi.
Dziękuje ! Myślę, że na początek wprowadze jaką super promocje na jakiś zabieg zeby zachęcić do przyjścia :) rabaciki jak najbardziej dla stałych klientów a małe upominki myśle ze na Święta i jakieś okazje :)
los pazuros, o i to jest dobry pomysl ;) jak bym sie jednak zastanowil nad jakims programem lojalnosciowym wtedy klient kiedy dostanie wiekszy rabat poczuje sie bardziej dowartosciowany bo nie jest typowo traktowany z automatu jak kazdy kto przyjdzie z ulicy :P
Sam ostatnio zaczlalem cos takiego wrowadzac jedni sie burzyli (bo wczesniej mogli wynegocjowac inna cene inni sa zadowoleni bo nigdy sie nie targowali a tu nagle niespodzianka dla stalego klienta i zacheta do dalszych zakupow bo mozna otrzymac za free jakas usluge lub wiekszy staly rabat).
na stylizację daj upust na modeling - gratis tak bedzie uczciwie i sprawiedliwe a najlepiej zrób tak jak wszyscy ceny x2 i upust 50 % kobitki lubia promocje
Szkoda, że nie widać wypowiedzi płci pięknej w tej sprawie.
Xfreebiz nie tylko opinia płci pięknej jest ważna :) zauważyłam wzrost zainteresowania tematyka manicure, czy pięglacja dłoni u płci przeciwnej :) PANOWIE MILE WIDZIANI :P:P:P
Faktycznie, o tym zapomniałem, niemniej jednak do tych "panów" z grupy najwyższego ryzyka HIV nie chciałbym się zbliżać pod żadnym pozorem, nawet gdyby był to najbardziej intratny biznes na świecie. Na pewno nie każdy potencjalny klient należy do "tej" grupy, ale mimo wszystko trzeba być ostrożnym.
Xfreebiz, no nie wiem czy zdajesz sobie sprawe z tego ze kazda pani/(opcjonalnie pan) ktora pracuje w salnie kosmetycznym jest odpwiednio szkolona do tego by nie narazac siebie na hiv i tym podobne choroby a to czy sie stosuje do tego czego ja ucza w szkolach wyzszych to juz inna bajka... To moze zabrzmi zbyt osobiscie ale czy ludzie majacy hiv nie maja prawa do jak by to nie bylo normalnego zycia? Bo z twojej wypowiedzi wynika ze nie... Przykro sie robi czytajac takie wypowiedzi...
z tego co widze to rzadko ktora stosuje jakie kolwiek zabezpieczenia. Do tej pory nie spotkalem sie by w jakims salonie kosmetycznym, kosmetyczka miala rekawiczki a to podstawa!!!
Vavis! Widzę, że próbujesz mnie wciągnąć w dyskusję na temat praw ludzi mających HIV. Załóż nowy temat, bo trochę odeszliśmy od tematu głównego.
reasumując : kazda pani .....która pracuje w salonie kosmetycznym ...czego ja ucza w szkołach wyzszych !!!!!!!!!!!! ja słyszałem o Wyzszej szkole tipsologii stosowanej o Akademi pieknych pazurów , o uniwersytecieim Stefana Pazura o wydziale nano paznokci na politechnice ale czy naprawdę KAZDA osoba to konczyła czy KAZDA osoba w salonie kosmetycznym ma dyplom wyzszej uczelni ? takie niefrasobliwe zestawienie kilku nieskorelowanych myslowo słów ,powoduje dziwny zamęt w dyskusji wiem ze kazdy ma prawo do wygłaszania własnych pogladów tylko nie mozna za czesto i bezkrytycznie z tego prawa korzystac
Mając na myśli "panów" rozumiem ze myślisz o homoseksulnistach ? popraw mnie jeśli sie mylę ! Otórz, źle mnie zrozumiałe,ś majac na myśłi Panów nie myślałam o gejach ale o mężczyznach o którzy np. są na jakiś wysokich stanowiskach a maja problemy ze skóra dłoni czy np, nie umią sobie opiłowac paznokci itp. zdaża sie tez ze na usługe manicure przychodzi pani młoda z przyszłym mężem ponieważ wiadomo ze przy wkładaniu obrączek robi sie dużo ujęć ! ale zdażaja sie również sytuacje, że mężczyzna obgryza paznokcie i wtedy można zrobic "rekonstrukcje" płytki . Co do HIV każdy może być nosicielem, wiec z góry należy dmuchać na zimne ! Ja wszystkich traktuje tak samo nie ważne czy kobieta w wieku 70 lat, czy nastolatka, czy mężczyzna czy nawet koleżanka ! ZASADY takie same, kazdy ma swoje pilniki, kazdy a ma dezynfekowane ręce, po kazdym kliencie stanowisko jest dezynfekowane, narzędzia również...
|
|