mam mały problem. otóż muszę wystawić rachunek na usługę gdzie kwota do zapłaty jest iloczynem ilości przepracowanych godzin i stawki za godzinę. usługa była wykonywana 252 godziny i 55 minut. Wiem, że w takim wypadku powinnam zamienić te 55 min na godziny i do rachunku wpisać 252,92 godz. razy stawka za godzinę. Ale tak wystawionego rachunku nie chce przyjąć nabywca usługi. według niego należy 55 min pomnożyć przez stawkę za godzinę i podzielić przez 60, i dopiero do tego dodać kwotę wynikającą z przemnożenia tych 252 godzin i stawki.
licząc tym sposobem kwota do zapłaty jest inna, niższa o 5 gr, a wynika to z różnicy zaokrągleń.
jak mam wypisać ten rachunek?
nie mogę przecież w rubryce ilość wpisać 252h, 55 min (tak każe nabywca), skoro j.m. jest godzina. nie ma mowy także o 252,55
nabywca twierdzi, że mogę tak wpisać a w kwocie do zapłaty wpisać kwotę wynikającą z wcześniejszych wyliczeń, a nie tą wynikającą z iloczynu ilości i stawki. Ale to przecież błąd merytoryczny za który odpowiada wystawca
co zrobić w takim wypadku?
myślałam żeby wystawić jak chcą i poprosić o pisemne oświadczenie że rachunki mają być wystawiane tak a nie inaczej bo inaczej ich nie przyjmą.
tylko nie wiem jeszcze jak ten rachunek napisać.
252,92hx 14,50 zł/h i kwotę o 5 gr niższą? czy w rubryce ilość wpisać dosłownie 252 h, 55 min i x 14,50zł/h?
Obłęd w ciapki.
Bardzo proszę o podpowiedź