Witam serdecznie
mam taki problem - prowadząc firmę jednoosobową (sklep internetowy + sprzedaż na Allegro i eBayu) nie jestem płatnikiem podatku VAT - wystawiam rachunki.
I właśnie przy wystawianiu rachunku pojawił się taki problem (mój problem oczywiście) - na rachunku wpisuję wartość towaru, który sprzedałem - np 100PLN (rozliczam się na koniec miesiąca w postaci ryczałtu ewidencjonowanego - 3% od wartości sprzedanych towarów) - ale mój klient płaci również 8zł za przesyłkę Priorytetową Poczty Polskiej - w taki sposób dostarczam mu towar.
I teraz - czy jako 2 punkt na moim rachunku powinienem dopisać te 8zł jak Przesyłka Priorytetowa PP aby ogólna wartość rachunku osiągnęła 108zł? Jeżeli pominę na rachunku te 8zł i wpiszę tylko towar który faktycznie ja sprzedałem, czyli 100zł to klient mi powie, gdzie jego 8zł za przesyłkę (chyba mi powie, bo wystawiłem kilka 4-5 rachunków tylko na wartość towaru i żaden klient się o to nie pytał), ale zdarzył mi się dzisiaj klient, który nie on jako osoba, ale instytucja w której on pracuje jest odbiorcą rachunku - i mój ból głowy - na rachunku 100zł za towar który sprzedałem czy 100zł + 8zł za przesyłkę.
Ale na koniec miesiąca płacę na ryczałcie 3% od wartości rachunków, więc od każdego 8zł za każdą przesyłkę w ciągu miesiąca jeżeli wpisywał będę koszt przesyłki jako punkt drugi pod towarem, zapłacę 3% podatku (a przecież te 8zł to nie mój zarobek, tylko Poczty Polskiej). Z drugiej strony klient będzie chciał on instytucji refundacji całego kosztu zakupu, a więc nie 100zł a 108zł (z przesyłką)?
Jak więc powinien wyglądać mój rachunek? Co z kosztami przesyłki?
Z góry serdecznie dziękuję i gorąco pozdrawiam.
Marek