Piszę biznesplan do pewnej instytucji, celem dofinansowania pewnego przedsięwzięcia. Mimo tego, że prowadzę działalność od kilku lat, to nigdy nie interesowałem się rachunkowością, polegając w pełni na księgowej i jej końcowych wynikach.
Otóż w jednym z punktów wymaganego planu Analiza finansowa na okres trwania pożyczki jest podany wzór tabeli z kolumnami: planowany przychód, planowany koszt, planowany dochód w rozbiciu na kolejne miesiące.
Moje pytania;
1. W moim przypadku dochód będzie osiągany ze sprzedaży towarów, oraz ze sprzedaży usług. Wypadałoby rozbić kolumnę na dwie, ale pytanie brzmi: wartości przychodu netto czy brutto (z Vat)?
Wyczytałem gdzieś, że netto, ale gdzieś znalazłem też znaczenie przychodu netto,:
Przychód:
Całość sprzedaży produktów i usług zakwalifikowana
do okresu sprawozdawczego, w tym sprzedaż zainkasowana, jak
i należności. Przychody ze sprzedaży produktów i usług sprzedanych w badanym okresie ujmuje się w kwocie netto, co oznacza, ze uwzględnione są opusty cenowe, zniżki z tytułu natychmiastowej płatności, reklamacje i obniżki.
Ktoś może wyjaśnić dokładnie?
2. Pytanie związane z VAT-em.
Przeważnie jest jakiś VAT do zapłaty, w tym przypadku będzie to VAT od usług i VAT od sprzedaży towarów- co się z nim dzieje w rachunku zysku i strat? Chodzi mi o to, że w jakiś sposób VAT pomniejsza uzyskany dochód, ale czy jest to w jakiś sposób ujmowane w rachunku?
3. Kolejne głupie pytanie:
Zakup towarów do sprzedaży ujmować w rubryce planowany koszt?
4. Planowany koszt- podawać tutaj tylko koszta stałe, którymi w moim przypadku będą: opłata za dzierżawę gruntu, opłata za media i prąd, księgowa, pracownik, usługę telekomunikacyjną, reklamę i transport? Czy podawać tutaj też jednorazowe koszty np. opłatę za projekt strony WWW, czy też zakup np. komputera?
Ubezpieczenie zdrowotne pomniejsza podatek dochodowy do zapłaty, ale może w tym przypadku wypadałoby dopisać je do kosztów?
Proszę o pomoc