Czyli wybierajac fundusz trzeba wybierac ten ktory ostatnio najmniej stracil ???
Czy warto spojrzec na to w skali kilku lat ???
|
Ranking OFE. - strona 2 |
Ranking OFE.
• Strona 2 z 2 • 1, 2
Biznes Forum
‹ Banki, lokaty, kredyty
‹ Lokaty
Autor
Wiadomość
Czyli wybierajac fundusz trzeba wybierac ten ktory ostatnio najmniej stracil ???
Czy warto spojrzec na to w skali kilku lat ???
No jasne... Nie to że jest kryzys finansowy, prawda? I takie wyniki to raczej norma w takiej sytuacji? To wobec tego dlaczego gazeta prawna podaje takie informacje?
I można tam znaleźć i to że CU miało kiepską stopę zwrotu, i przedostatnie miejsce... a mimo to, CU jest jednym z najlepszych OFE... hmmm... ciekawe, jak to wytłumaczyć? A tutaj cytat z money, a propos kryzysu...
"Ważne jest, ile fundusze emerytalne zarobią dla nas w skali 30 lat, a nie jednego roku, czy dwóch lat. "
czyli jednak warto sie interesowac rankingami ktore obejmuja pare lat ???
no tak, oczywiście... wiadomo, że na rynku są wahania i to czasami ogromne - np. nasz obecny kryzys. są okresy hossy - stanowczo dłuższe niż kryzysy, w których instytucje finansowe zawsze odrabiają stracone podczas gorszych okresów pieniążki i najczęściej zarabiają o wiele więcej niż straciły... tak to już jest z rynkiem finansowym, że nie jest stabilny i bardzo szybko się zmienia.
okres kilku lat daje nam ogólne pojęcie na temat tego, jak faktycznie 'nasza firma' sobie radzi na rynku. czy potrafi skorzystać na hossie i jak skutecznie się broni podczas kryzysów :) statystyki np. roczne nie dają nam takiego poglądu. ale 10-letnie jak najbardziej :)
za duzo sie mowi o tym kryzysie...
niby dopiero co ma nas dopasc :/ rankingi rankingami ale i tak mowi sie o "wielkiej trojce" majac na mysli te same fundusze - to jest moja grupa docelowa... pojecia nie mam kiedy przyjdzie kolejny kryzys a wole miec pieniadze bezpieczne...
i jest to bardzo zdrowe podejście morf :)
postawienie na wielka trójkę na pewno nie obróci się przeciwko Tobie, ponieważ doświadczenie tych firm jest najlepszym dowodem na to, że jest to dobry wybór. ja postawiłam na największe OFE, czyli CU i się cieszę z tego wyboru nawet teraz, ponieważ mam pewność, że taką firmę będzie stać na zrealizowanie gwarancji dopłat, jeśli nie uda im się zarobić tyle, ile byśmy chcieli... więc ja nie widzę innej opcji, niż tylko taki właśnie Gigant :)
Jeśli w tym roku wybierał bym OFE to zdecydował bym się na Allianz.
Jest to gigant i jeśli biorąc argumenty z postu wcześniej gdyby stracił większość aktywów z dopłatami też nie będzie problemu .. Po drugie, jak pokazują wyniki 1roczne 2letnie i 3 letnie (money.pl) Allianz na kryzys jest najlepszy (najmniej traci) Po trzecie, ze składki przelewanej przez ZUS Allianz skubie tylko 4% CU 7%. Ktoś u góry pisał że wybiera CU bo ma najwięcej aktywów .. hmm większość nie zawsze ma rację. Liczą się wyniki ... które też nie są adekwatne. Np POLSAT był przed kryzysem niekwestionowanym liderem... nawet CU nie generowało takich zysków. A teraz .. pewnie będą dopłacać. Podsumowując .. teraz Allianz a jak giełda będzie szła w górę można myśleć nad transferem.
temat OFE jest szeroki jak rzeka, do każdego funduszu można dopasować ranking.
Jeśli kogoś interesuje OFE prosze o pytania na private, chętnie odpowiem i doradze!
Mój fundusz jest we wszystkich rankingach w czołówce. Właśnie dla tego wybrałam Generali. Bo co jak nie stabilność wyników i dodatni bilans przychodów, jest najważniejsze?? Polecam:)
nie ma jednego funduszu, który byłby we wszystkich badaniach w czołówce. Co więcej nie bylo takiego i nie będzie
Mam pytanie w sprawie OFE. Może mi ktoś wyjaśnić co za różnica jaki fundusz się wybierze skoro w przypadku przejścia na emeryturę i przykładowo pobierania jej przez pół roku człowiek niestety umiera. Zgromadzone przez niego pieniądze przepadają?
Jest Generali:) Nie jest we wszystkich na 1 miejscu, bo to nie możliwe, ale w czołówce tak.
Sonne2 pieniądze po Twojej śmierci, zostają przekazane osobie, którą wskażesz w umowie która podpisuje się z funduszem.
Pieniądze zgromadzone na OFE to jedyne, które podlegają dziedziczeniu, kasa z ZUS u to prezent dla innych emerytów, albo co gorsze, nowa posadzka w jednym z urzędów.
Pożyjemy zobaczymy. Aby było uczciwie to trzeba by z OFE pobierać pieniądze do momentu ich całkowitego wybrania. Nie zależnie od tego czy nie zdążysz pobrać ani 1 świadczenia emerytalnego, czy pobierzesz 1 lub jeszcze inne warianty. Tak jak z kontem bankowym.
Przeczytaj również posty podobne do tematu "Ranking OFE. - strona 2": - Ranking konkurencyjnosci - ranking ksiazek - Ranking najlepszych pomysłów - Ranking niemieckich produktow - Najlepszy serwis www dla Przedsiębiorcy? Ranking
• Strona 2 z 2 • 1, 2
|
|