|
Recykling sprzętu komputerowego i elektroniki |
Recykling sprzętu komputerowego i elektroniki
• Strona 1 z 1
Biznes Forum
‹ Biznes, Dotacje z UP i UE
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
Witam mam firmę komputerową zastanawiam się nad rozwinięciem działalności związaną z recyklingiem komputerów i elektroniki. Mam kilka pytań związanych z tym a mianowicie jakie muszę spełniać warunki jeśli chcę to robić jakie pozwolenia itd? Mam zamiar odzyskiwać miedz aluminium stal plastik szkło chce również oddzielać kondensatory elektrolityczne od płyt głównych i teraz pytanie czy jest to opłacalne i gdzie to mogę sprzedać następnie płyty główne i procesory chciałbym odsprzedać na złoto niestety nie mam pojęcia jak samemu to odzyskać wiec wole to posegregować i sprzedać tylko gdzie?. Za pomoc z góry bardzo dziękuje
sam sie nad tym zastanawialem, zwlaszcza, ze wykorzystuje czesc takich surowcow. jest kilka duzych firm w PL, ktore to skupuja na kg. Tylko zastanowilo mnie jedno. Jak juz skupisz z okolicy wszystko co sie da i to przetworzysz, to co dalej? Wiem, ze elektronika idzie do przodu, ale jednak nie az w takim tempie, zeby w PL ludzie wymieniali wszystko na nowosci, a stare wyrzucali.
Nie moge się całkowicie z tobą zgodzić. Śmieci elektronicznych jest bardzo duża i stanowiom spory problem. Ludzie czesto nie wiedzą co mają zrobić ze starym sprzętem, bo do sklepu można go niby oddać, ale pod warunkiem, że kupujesz nowy sprzęt tego samego typu.
Przesto jak coś się mieści w koszu na śmieci to tam ląduje, a jak nie wejdze-to cheja do lasu ! Po za tym teraz ekologia staje się modna i podejrzewam, że jak się spełni jakieś wymagane normy to można uzyskać jakieś dotacje(ale zato głowy nie dam). Zgadzam się jednak z tym, że może być mały kłopot ze zbytem tego co się uzyska.
adam8443 Na twoim miejscu nie liczył bym na dużo złota w tych płytkach, ale na dużo stali. Co prawda złoto też jest w płytkach, ale bardzo mało-chyba, że weźmiesz się też za procesory.
Panowie... sprawa wygląda tak: konkurencja jest w tej branży coraz większa lecz inny problem tu się pojawia. Chodzi o szarą strefę. Założyłem punkt zbiórki ZSEiE w 2009r (zmiana sposobu użytkowania,zdobycie pozwoleń,itp sprawy papierkowe trwały rok) i oczekiwanego efektu nie widzę. Zainwestowałem prawie 50 tys i powiem szczerze,że kokosów na tym nie mam. Dlaczego? -bo złomiarze poradzą sobie z każdą lodówką czy telewizorem.Wyjmą co lepsze z takiego elektrozłomu a reszta do lasu lub w najlepszym przypadku na śmietnik.Szkła z kineskopów nikt nie kupi ani pianki z lodówki. Punkty skupu złomu przyjmują płyty główne z komputerów tak samo od firm jak i od osób fizycznych. Różnicę stanowi papierkowa robota,podatki,zezwolenia,itp,które musi posiadać firma a złomiarz nie ma żadnych kosztów,żadnych zezwoleń! Ja zebrany towar oddaję do zakładów przetwarzania i chętnie rozważę nowe propozycje współpracy. Poza tym skupuję podzespoły z komputerów. Gdyby ktoś chciał się pozbyć,to proszę o kontakt.
A zastanawiales sie nad katami?
Tak się składa,że katalizatory też kupuję.To temat na czasie,bo non stop drożeją i kupców przybywa. Ja nie mam ich za wiele pomimo dużego szyldu przy drodze "skup katalizatorów' (droga krajowa o dużym natężeniu ruchu).Do Niemiec ich nie wożę-sprzedaję je hurtownikom (ceny masz na necie).Trzeba się pilnować,bo w tej dziedzinie zarabia się na niewiedzy sprzedającego. Ktoś może zaproponować Ci najwyższe ceny na świecie za 5 wybranych katów a na pozostałych 20szt odbije sobie to z nawiązką. Inna sprawa to monolit...-coraz więcej jest podróbek i zamienników także można się oszukać kupując taki towar bez badania spektrometrem. Ja za tym specjalnie nie chodzę,ale jak ktoś przyniesie to miło jest,bo to lekka robota. Jak ktoś wie ile który kat jest warty,to może śmiało jeździć po mechanikach i złomach w poszukiwaniu towaru. Uparci zarobią. Trzeba liczyć się z tym,że mechanik krzyknie 400zł za kata,który jest wart zaledwie 100zł,bo mechanik już wie,że to drogie i nie uwierzy Ci gdy powiesz mu szczerze-100zł to MAX.
Przeczytaj również posty podobne do tematu "Recykling sprzętu komputerowego i elektroniki": - Recykling elektroniki - Utylizacja sprzętu komputerowego - Sprzedaż sprzętu komputerowego - Sprowadznie sprzętu RTV/komputerowego z USA. - Wypożyczalnia sprzętu komputerowego
• Strona 1 z 1
|
|