Czesc,
chcialbym sie Was spytac czy ktos moglby mi pomoc wypelnic wniosek o regon. jezli w jakikolwiek sposob urazilem w ten sospob osobe to przepraszam. jest to dla mnie czarna magia. bardzo prosze o pomoc.
pozdrawiam
|
Regon |
|
Strona główna forum
‹ Twoja firma
‹ Firma
Autor
Wiadomość
Czesc,
chcialbym sie Was spytac czy ktos moglby mi pomoc wypelnic wniosek o regon. jezli w jakikolwiek sposob urazilem w ten sospob osobe to przepraszam. jest to dla mnie czarna magia. bardzo prosze o pomoc. pozdrawiam
Ale czego konkretnie nie wiesz? Tam wszystko jest ładnie opisane.
jak dla mnie to nie jest. sorry ale nie kumam tego. mamy juz 1 zapytanie. w ramce jak mamy "Nazwa podmioty ... " to co mam wpisac to co się będzie znajdowac na mojej pieczace firmowej? okienko 01. ktore zaznaczyc wg mnie to 2 ale co mam juz wpisac w pozycji 02 i 03 ? skro dopiero zakladam dzialalnosc i nie zglaszam zadej zmiany? 05 jaka mam podac nzwe podmiotu? czy w "adres siedziby" moge wpisac moj adres zamieszkania? jak mam 49 to ktore mam zaznaczyc osoba prawna czy ososa fizyczna pr. dz. gosp.? (zakladam sklep odziezowy/obuwniczy) 51 jaka mam wpisac forme organizacyjną? 52 jak mam tam wpisac procenty? i wogole nie wiem o co chodzi w punktach 53-58? 60 i 61 czym to sie od siebie rozni? jak na poczatku bede pracowal sam. jak posiadam jakies grunty rolne (gosp. rolne) to musze to podawac we wniosku? czy to moze mi zagrozic?i nie rozumiem tez 64-67 oraz jakie formularze RG-DG mam niby zalaczyc. bardzo bede wdzieczny jak ktos mi pomoze. albo pokaze mi juz jakis wypelniony wniosek zebym wiedzial jak a mam to wypelnic.
pozdrawiam
Zasadniczo do wniosku powinieneś wpisać dane, które podałeś we wniosku o przyznanie numeru ewidencji - a zatem zarówno nazwę podmiotu jak i adres przepisz zwyczajnie z tamtego wniosku. Zresztą jeśli masz tak duży problem, to lepiej pojedź z niewypełnionym wnioskiem do GUS-u i wypełnij go na miejscu - zwykle wywieszone są wzory, można też dopytać urzędnika, którego obowiązkiem jest udzielenie pomocy.
zecież w każdym oddziale GUSu masz wypełnione wzory :):):)
Trzeba tylko patrzeć i czytać :D
tylko, ze ja nie bylem w GUS'ie jeszcze bo dostalem to w UM wraz z wnioskiem na DG i dlatego sie pytam. jak bym wiedzial te wnioski to bym wtedy Wam glowy nie zawracal. pozdrawiam
No to jedź do GUSu i tam zobaczysz...co chcesz żeby ci jakieś scany dawać czy co?
jak cos to nie dac a pokazac, jezeli ktos wie gdzie sa w necie przeciez nie prosilem o to aby ktos mi skan zrobil. mam takie pytanie zwiazku z tym, ze otwieram sklep odziezowy to dla mnie lepiej byc vatowcem czy nie? drugie pytanie czy towar, ktory bede kupowal musi byc na fakture? pytam sie poniewaz czytalem na forum, ze duzo osob zaopatrza sie w tuszynie na gieldzie. pzdr
Zależy jakie masz grono Klientów. Ale jeśli przekroczxysz próg, to musisz i tak być. Wg mnie może to nastąpić już na samym początku, chyba, że będziesz miał przychody. Nie wiem.
A jak chcesz sprzedawać coś bez rachunków na zakup? A jak US wpadnie, to co powiesz? Masz od babci czy jak?
aacha spoko. tzn, ze mam miec na towar fakture. zapytalem sie tylko dla pewnosci.
[quote="rafal leszczynski"]Ale jeśli przekroczxysz próg, to musisz i tak być. Wg mnie może to nastąpić już na samym początku, chyba, że będziesz miał przychody. Nie wiem.[quote] mozesz mi powiedziec dokladnie co miales na mysli? jaki prog a te przychody o co chodzi nie kumam. sorry.
Zapomniałem dopisać"małe" przychody.
Czytałeś w ogóle kto i od kiedy musi się rozliczać VATem? Chyba nie. To przeczytaj. Masz próg, który przekroczony narzuca od razu konieczność rozliczeń VATu. Więc nawet jesli nie musisz od początku być VATowcem, to i tak jeśli np w 3 m-cu DG (hipoteza moja) przekroczysz odpowiedni próg (jest zawsze z góry ustalany) to musisz przejść na VAT.
Od razu dopowiem, że ów "próg" to po prostu określona przepisami kwota, jaką uzyskujesz w wyniku prowadzenia działalności gospodarczej. Podobnie jest z podatkiem - po przekroczeniu kolejnych "progów" następuje zmiana wysokości podatku. Są to przepisy, które wypadałoby znać i monitorować, wysokości progów zmieniają się bowiem raz do roku (o ile mnie pamięć nie zawodzi).
|
|