wojtas20 napisał(a):jeszcze jedno pytanie jak mam sie z urzedem skarbowym rozliczac tzn jak dochod bede musiał liczyc???????
A jaką wybierasz formę opodatkowania?
|
Rejestracja firmy - strona 3 |
Rejestracja firmy
Biznes Forum
‹ Biznes, Dotacje z UP i UE
‹ Ogólnie o biznesie
Autor
Wiadomość
A jaką wybierasz formę opodatkowania?
Powiem jedno nie mając na celu urażenia pytających w tym temacie bo z większością ludzi tak jest - nie macie zielonego pojęcia o księgowości (owszem uzyskujecie tu prawidłowe odpowiedzi) ale proponuje znaleść księgoweo i jego zapytać i tak będzie on wam niezbędny do prowadzenia działaności bez zapłacenia jakiejś kary bo jak już pisałem nie macie o tym pojęcia, w zalezności od miasta - u mnie - księgowy do małej firmy to 100zł netto za miesiąc
Witam,
Zamierzam założyć firmę (sklep internetowy). Czy istnieje możliwość załatwienia wszystkich formalności w mieście gdzie mieszkam, a nie jestem zameldowany. Jako siedzibę firmy chciałbym podać adres zameldowanie lecz działalność prowadziłbym w miejscu zamieszkania w innym mieście. Z którym US się wtedy rozliczam i jak to o golnie wygląda. Z góry dziękuje za pomoc. Pozdrawiam, Tomasz
W miejscu zamieszkania się rozliczasz.
Czy mogę załatwiać to w urzędach gdzie mieszkam? (UM, GUS, ZUS), bo rozumiem, że do Us musze isc w mieście gdzie mam zameldowanie, tak?
Do US też masz iść tam gdzie mieszkasz.
Ileż razy można o tym pisać???
Witam mam parę pytań odnoście zarejestrowania firmy. Do tej pory byłem w Urzędzie Miasta złożyć druk EDG-1 wpis do ewidencji i otrzymałem REGON, wyrobiłem pieczątkę i otworzyłem konto bankowe.
1. Teraz powinienem udać się do Urzędu Skarbowego tylko nie wiem jakie dokumenty powinienem tam złożyć. W formularzu EDG-1 wybrałem "podatkowa księga przychodów i rozchodów" lecz nie podałem konta bankowego i biura rachunkowego które będzie prowadziło moją działalność. Chcę też być zwolniony z podatku VAT. 2. ZUS i tu też nie wiem jakie dokumenty ponieważ złożenie formularza EDG-1 zgłasza mnie chyba też do ubezpieczeń.
1. W US trzeba złożyć NIP-3.
2. ZUS - ZFA i ZUA lub ZFA i ZZA (jeśli będziesz płacił tylko ub. zdrowotne).
skoro będziesz korzystał z biura rachunkowego to ono powinno już resztę załatwić
Dlaczego NIP-3 a nie NIP-1 aktualizacja? a co z drukiem VAT-R to nie jest dla osób które chcą być zwolnione z podatku VAT? nie rozumiem tego
DG to będzie moje jedyne źródło dochodu czyli w ZUS składam druki ZFA i ZUA tak?
Nie składasz żadnych NIP-ów.Robi to Gmina jak i ZFA też nie składasz.ZUS wygeneruje ZFA na podstawie zawiadomienia z Gminy.Do ZUS składasz ZUA z pełnym ubezpieczeniem lub ZZA jeśli będziesz opłacał tylko zdrowotne VAT-R to przystąpienie do Vat.Z mocy ustawy jesteś zwolniony z Vat do limitu obrotów 100000zł.Jeśli nie chcesz przystąpić do VAT nic nie składasz. A na marginesie NIP-3 dotyczy osób fizycznych nie prowadzących DG
A na jakim druku mam powiadomić US o moim firmowym koncie bankowym i biurze rachunkowym które będzie prowadziło moją księgowość bo do tej pory tego nie zgłosiłem bo nie miałem?
NIP-1.Ale to powinno zrobić już biuro rachunkowe
Nie należy zapomnieć również o złożeniu w US deklaracji wyboru formy opodatkowania. Dotyczy to w szczególności tych, którzy zamierzają korzystać z innych (podatek liniowy, ryczałt, kwartalne zaliczki na podatek dochodowy) form opodatkowania niż zasady ogólne z zaliczkami opłacanymi miesięcznie.
Przepraszam pomyliło mi się z tym NIP-3, oczywiście miało byc NIP-1. Zawsze te druki mi się mylą:)
Sprawdź również podobne tematy:Dobrze oceniasz ten temat? Poleć go znajomym!
|
|