|
Rejestracja VAT |
|
Strona główna forum
‹ Podatki i ZUS
‹ Podatek dochodowy, podatek VAT
Autor
Wiadomość
zarejestrowałem się w US jako podatnik VAT.W zgłoszeniu rejestracyjnym zakreśliłem kwadracik "osoba fizyczna". Prowadzę pozarolniczą działalność gospodarczą na zasadach ogólnych na KPiR. Po otrzymaniu potwierdzenia z US mam wątpliwości , bo jestem podatnikiem tylko pod moim nazwiskiem, czy mogę zatem rozliczać VATw firmie ,którą prowadzę?
A dlaczegóż by nie ???
W przypadku osób fizycznych, zarówno podatnikiem jak i płatnikiem podatku VAT jesteś TY. Nie ma tu nic niezwykłego, ani też nic, co mogłoby budzić wątpliwości. PS. Twoja firma nie ma ani krzty osobowości prawnej - > ergo firma to również TY, osoba fizyczna z krwi i kości... z imienia i z nazwiska.
To jest normalne. Też dostałem pismo z US i bezproblemowo wszystko odliczam.
pzdr
podlącze sie pod temat..
planuje zalozyc dzialalnosc gospodarcza zajmujaca sie sprowadzaniem i sprzedaza samochodow.. Musze byc platnikiem Vat czy ominie mnie ten podatek? zakladam roczny dochod 30tys zl.. pozdrawiam i czekam na odpowiedz
Dochód nie ma nic do podatku VAT.
hmmm wiele mi to nie pomoglo... czyli tam chodzi o przychod? w moim przypadku to łaczna wartosc sprzedanych samochodow... a czy przy takiej dzialalnosci jest obowiazek bycia vat-owcem? czy to tylko zalezy od przychodu?
|
|