Witam.
Jak myślicie ile może kosztować reklama strony internetowej. Chodzi mi reklame w lokalnych gazetach , radiu no i oczywiście w internecie?
|
Reklama strony internetowej - ile ? |
Reklama strony internetowej - ile ?
Biznes Forum
‹ Twoja firma
‹ Marketing i Reklama
Autor
Wiadomość
Witam.
Jak myślicie ile może kosztować reklama strony internetowej. Chodzi mi reklame w lokalnych gazetach , radiu no i oczywiście w internecie?
średnio w zakresie 10-100000 zł... pytanie nie ile będzie kosztować, tylko jaki jest budżet. Tak samo jakbyś zapytał "ile będzie kosztować samochód". Skąd my niby mamy wiedzieć, ile przewidziałeś na niego pieniędzy, jakie modele lubisz, jaki kolor etc...
w internecie dam taki ogólny przedział, bo napewno inni dopiszą więcej.
na zwykłej stronie, gdy dasz banner gdzieś z boku itd. płacisz ok. 30zł na stronie głównej mało znanej strony ok. 100zł dla przykładu nasza-klasa, czyli wielki portal, życzy sobie ok. 10tys za weekend reklamy na stronie głównej. Więc już mniej więcej wiesz jak to wygląda. Co do gazet, radia itd. to nie prościej napisac/przejsc sie/zadzwonic do takiej gazety czy radia i poprostu spytać? przeciez każde radio ma inne stawki a tymbardziej gazeta lokalna. A kontaktując się od razu wiesz ile żądają :)
Wiem ,że prościej jest zadzwonić i się popytać, ale problem jest taki że obecnie mieszkam w UK więc na początek zbieram informacje z forum(a tak na marginesie to ,to forum jest naprawde ok) Ale dzięki za cennik który podałeś . A pozycjonowanie ? Ile to kosztuje w Polsce ? Kraj to Polska a branża budowlano-usługowa. Byłbym wdzięczny za każdą odpowiedż. Pozdrowienia Dawid
Masz racje ,pytanie żle zadane. Zaczne jeszcze raz . Co mogę osiągnoć z budżetem 5000zł ?
No brawo czyli mamy jakiś konkret:) budżet 5000 zł . Ale na początek jeszcze jedna ważna kwestia - target. Co to za produkt i do kogo ma być kierowany. To ma duże znaczenie jeśli chodzi o reklamę, bo w tym wypadku możesz oddzielić nie tylko region, ale również grupy wiekowe. Odpowiedni komunikat do odpowiedniej grupy docelowej. Radio? Zmieścisz się w kosztach, gazety lokalne również. Internet? Da Ci więcej możliwości. Pamiętaj, że strony internetowe najlepiej reklamować w sieci. Dlaczego? Ze względu na jej hipertekstualność.
------------------------------ Pozdrawiam, Paulina Niżankowska ADSEO, ADNEWS, ISF
5000 zł warto zainwestować w reklamę w Google Adwords. Jest to skuteczne rozwiązanie w przypadku sprzedaży produktów i usług z branży budowlanej. Jeśli firma działa na rynku lokalnym po dokładnym określeniu specyfiki docelowej grupy klientów można spróbować wysłać do nich precyzyjnie stargetowany mailing reklamowy z użyciem sprawdzonej bazy adresów e-mail. Bazami takimi dysponują internetowe sieci reklamowe, portale, jak również tematyczne serwisy internetowe. Można również wykorzystać web 2.0 (społeczności internetowe, blogi, itp.). Możliwości jest sporo - najlepiej poznać je więc dokładnie i zadecydować, która optymalnie zrealizuje Twoje cele.
Pozdrawiam, Grzegorz
reklama może być od 1zł w górę aż skońcżą się pieniądze, co zresztą dotyczy każdej reklamy, każdego produktu
5000zł/mc to już w miarę przyzwoita kwota, ale branże opisałeś zbyt ogólnie.
Jak w asortymencie będziesz miał 20-30 wysoko konkurencyjnych i poszukiwanych produktów to te 5000zł może być za mało. Ale z drugiej strony jest to kwota dla której już warto coś pomyśleć i popracować. A ceny pozycjonowania w Polsce?? Tak mniej więcej tyle co w UK tylko w innej walucie:)
5000zł/miesięcznie - zainwestowałbym na Pana miejscu w połączenie Google Adwords oraz pozycjonowanie long tail = efekt surround - 2 x wiecej kliknięć.
Mogę przygotować nawet dla Pana ofertę i kalkulację- oczywiscie niezobowiązująco(PW)
Tak jak poprzednicy napisali, 5k wrzucił bym w pozycjonowanie + adwords, lepiej tych pieniędzy nie da się wydać
W tamtym miesiącu miałem dwa bony promocyjne Google Adwords 400/500 PLN. Wystartowałem z kampanią po miesiącu kasa się skończyła wejścia również.
Google Adwords przypomina mi trochę SWL-e, czyli takie wkupywanie pozycji a to ma się ni jak do zwykłego stałego pozycjonowania stron opartego o starą szkołę SEO, gdzie nie grozi ban za używanie automatów które dopalają site aby ta bvyla przez krotki okres w topie. Jeżeli Panowie chcą rozreklamować site to tylko tradycyjne SEO, zwłaszcza dla młodych domen!!!
SWL-e dają na początku wielką moc,ale prędzej czy później pozycje lecą, a w najgorszym wypadku strona ląduje w sandboxie (dla niewtajemniczonych - strona może otrzymać filtr - karę za nieetyczne metody pozycjonowania, tzw. "black hat seo" lub gorzej - BAN - wykluczenie strony z indeksu - właściciel strony jednak może odwoływac się od powyższych kar, wypełniając prośbę o ponowne rozpatrzenie strony i ponowną indeksację ) . Google Adwords - oj nie dyskwalifikujmy tej formy reklamy - oczwyiście nie jest tania,ale na początek może być wyznacznikiem czy rzeczywiście wybrane przez nas słowa kluczowe mają sens. Mam taką zasadę u mnie w firmie, że nie podejmuje się pozycjonowania (SEO) jeśli nie przeprowadzimy z klientem kampanii testowej w Adwords. DLACZEGO? NIektórzy klienci mi do dziś dziękują, ponieważ trendy popularności słów się zmieniają, ludzie szukają w Google w coraz to inny sposób, są bardziej świadomi i wpisują bardziej konkretne słowa . Pozycjonowanie na frazy ogólne jest jeszcze dziś skuteczne, ale ludzie są bardziej wyedukowani, wpisują częściej frazy long tailowe lub jakies niszowe. Kampania Google Adwords to dobre narzędzie do przetestowania skuteczności słów i wybrania właściwych. SEO jest drogie i zobowiązuje u mnie w firmie na 6 miesięcy (minimum) , dlatego taki okres musi być poparty jakimiś analizami, tzw. audytem SEO, który u mnie w ten sposób wygląda. Co sądzicie o tym modelu wspópracy z klientem??
Ciekawe, że wszyscy skupiają się na reklamach, które z reguły są nieefektywne. Dlaczego? Kto chętnie ogląda reklamy? No, poza ich twórcami w sumie niewiele osób :)
Ja radziłbym Ci coś zupełnie innego. Coś, co jest chętnie czytane przez potencjalnych klientów, za co będą Ci wdzięczni, dzięki czemu zdobędziesz zaufanie i wiarygodność. A na pewno zainteresowanie. Chodzi o tzw. Inbound Marketing, czyli zdobywanie klienta treścią, która go zainteresuje. Zacznij publikować artykuły, z informacjami cennymi dla potencjalnych klientów. Dzięki temu nie tylko zdobędziesz zainteresowanie (czyli reklamę) ale też od razu wypozycjonujesz swoją stronę w wyszukiwarkach. Efekt będzie długotrwały :) Jeśli stwierdzisz, że nie masz talentu do pisania (jak większość ludzi) to możesz zlecić napisanie artykułów. Będą to dobrze zainwestowane pieniądze. Poza tym kilka artykułów (ok. 8) możesz już dostać za mniej więcej 200 złotych. Wiem, że to skrótowe opisanie rozwiązania, gdybym miał całość opisać, to byłoby tego sporo. Ja sam z tej techniki korzystam i nie tylko mam wysoką pozycję na wybrane słowa (przykład - 'copywriting', ale też klienci sami się do mnie zgłaszają, pomimo tego, że nie mam na stronie żadnej oferty. Więcej informacji na moim blogu: http://www.dynanet.pl
Polecam pozycjonowanie słów kluczowych/fraz w Google . Wychodzi dużo taniej niż ADWords i efektywniej. Chociaż trzeba na efekty trochę poczekać.
Pozdrawiam, Freelancer - pozycjoner
Sprawdź również podobne tematy:
- Kod strony internetowej - weryfikacja techniczna strony
- Dochody ze strony internetowej - Stworzenie strony internetowej - Treść strony internetowej - Nazwa strony internetowej - Grafilka do strony internetowej - Wspólnik do strony internetowej. - Projekt strony internetowej - Zyski ze strony internetowej. Dobrze oceniasz ten temat? Poleć go znajomym!
|
|