Witam,
Stworzyłem grę komputerową, familijną, która są przesłanki ku temu by stwierdzić, że spoboba się szerszej publiczności z uwagi na to, że w pewnym sensie przypomina jeden z popularnych teleturniejów telewizyjnych. Grę wydaję jako freeware, czyli za darmo, ponieważ aby czerpać jakieś korzyści majątkowe ze sprzedaży gry musiałbym mieć założoną własną działalność gospodarczą. Na to po pierwsze mnie nie stać, bo szukam aktualnie pracy i nie mam 300 zł by płacić co miesiąc a po drugie wiadomo jak jest z grami... ktoś kupi zamieści na jakimś rapidshare czy innym serwisie i każdy sobie w internecie wyszuka pełnej wersji zamiast nabyć ode mnie za pieniądze legalnie... jednym zdaniem jest to ryzykowny biznes jeśli na wstępie muszę zakładać działalność. Niemniej jednak wpadłem na inny pomysł, a mianowicie czy mógłbym nie posiadając działalności gospodarczej poszukać klienta, która zapaciłby mi za umieszczenie w grze reklamy jego firmy (pod postacią linka do jego strony www, bądź baneru z logiem firmy gdzieśtam w tle, czy co tam klient by sobie życzył np. możliwe są bardziej niekonwencjonalne pomysły, że pomiędzy kolejnymi rundami w grze zaprogramuję reklamę jakąś 10 sekundową na temat jego firmy:) ). Tak więc gra byłaby za darmo do ściągnięcia a czerpałbym jakąśtam jednorazową korzyść z zamieszczenia reklamy klienta... czy ktoś orientuje się czy do tego przedsięwzięcia też muszę mieć jakąś działalność gospodarczą czy taka transakcja byłaby na umowę zlecenie czy co tam?
PS: Grę pierwotnie tworzyłem w ramach hobby, potem przemknęło mi, że fajnie by było spróbować coś zarobić na tym i muszę stwierdzić, że jest to śmieszna sytuacja, że najpierw muszę założyć działalność gospodarczą, zapłacić gdzieśtam 300zł a i pewnie jeszcze więcej i dopiero sprzedawać. Coś niesamowitego, że ludzie w Polsce na takie warunki życia się godzą. Normalnym i logicznym jest, że płacić jakiekolwiek haracze, podatki czy jak to zwał powinno się wtedy gdy coś się zarobi, a nie od razu na wstępie. Dziwię się, że Polacy nadal gosują na PO, PIS, SLD, PSL, Samoobronę, czy jakieś tam partie poprzekształcane z AWSu. Oni już wszyscy byli, nic dobrego nie zrobili. Jak już na kogoś głosować to dawać szansę innym partiom... dzięki temu może wreszcie znajdą się ludzie, którzy chcą coś dobrego zrobić dla Polski. Niestety Polacy boja się, że może byc jeszcze gorzej i stąd te same świnki przy korycie od wielu, wielu lat a na pewno w 40-milionowym kraju są gdzieś jacyś ludzie co im zależy by żyło się lepiej ... wszystkim.