|
Reklama w internecie, korzystacie? |
|
Strona główna forum
‹ Twoja firma
‹ Marketing i Reklama
Autor
Wiadomość
Jak w temacie, co myślicie o coraz większej kasie wpompowywaniej do internetu przez reklamodawców? Ja np. tęsknie za internetem bez agesywnych flashy, popuop'ów i innych robali. Ale z drugiej strony głupotą byłoby nie wykorzystać takiego medium jak internet.
Korzystam - wchodzę czasami na strony które się reklamują, choć denerwują mnie reklamy których nie można zamknąć, na cały ekran. No i boksy reklamowe, unikam ich jak ognia :)
najlepsza reklama w intenecie jest pozycjonowanie czyli staranie sie aby twoja strona pod wybranymi slowami kluczowymi byla jak najwyzej w wyszukiwarkach takich jak http://www.wp.pl czy http://www.google.pl
Reklama nie może się narzucać, nie może być nachalna jak niektóre reklamy na wielkich portalach się otwierają na cały ekran i nie wiem jak je zamykać. To mój ekran i ja chce decydować co ma być na nim wyświetlane. Na szczęście jest inna przeglądarka niż Internet Explorer, mowa o FireFoxie (kryptoreklama). Jest naprawde dobry.
dlatego pozycjonowanie to najlepsza forma reklamy bo uzytkowik chce szukac wlasnie tych konkretnych informacji oraz nie wie ze to akurat jest forma reklamy a niektorzy urzytkownicy internetu odrazu odrzucaja boxy i inne tego typu formy reklamy poniewaz wiedza ze tam chca cos wcisnac
wedlug badan 35% osob korzystajacych z wyszukiwarek klika w boxy reklamowe a 65 % tylko patrzy na wyniki w wyszukiwarkach wiec pozycjonowanie najbardziej jest trafne ja pozycjonuje i bardzo chwale sobie wyniki
Witam,
Ja myślę nad jakąś poważniejszą akcją w internecie, mocno zastanawiam się nad kampanią w WP. Niestety na dzień dzisiejszy jest to pomysł zbyt kosztowny dla mnie... :(
Polecałbym Onet.pl i interia.pl.
Słyszałem opinie kilku mądrych biznesmenów (nie jest
to moja opinia), że najskuteczniejsza jest reklama w: - portalach tematycznych (branżowych) - Interia.PL - Google - AdSense czy AdWords (nie pamietam, które jest które) Pozdrawiam i Życze Wesołych Świąt ! Roman P.
Dla reklamodawcow AdWords :) @mprojekt calkowicie sie zgadzam. Dobre wypozycjonowanie sprowadzi na nasza strone internetowa rzeke potencjalnych klientow a nie osob przypadkowych. Czlowiek trafi na strone bo chce a nie przypadkiem kliknie na jakiejs reklamie :)
Internet jest dobrym sposobem na raklame, ale trzeba wiedziec jak z niego korzystac. Przy promowaniu Inventree wynajelismy agencje marketingowa, ktora miala pomoc w reklamie w internecie. Nie mielismy za duzych srodkow, wiec chcielismy oddac sprawe w rece fachowcow, zeby promocja przyniosla efekty. Niestety za bardzo im zaufalismy i caly nasz wysilek poszedl na marne. Czasem lepiej wiec posiedziec na forach, popytac sie i samemu cos zrobic. Nie twierdze, ze wszystkie agencje marketingowe nie sprawdzaja sie, po prostu my nie mielismy szczescia i dlatego przestrzegam.
Możesz zagłębić się w temat, czym zawiniła agencja? :)
Agencja rewelacyjnie wypadla jesli chodzi o pokazywanie swietlanej przyszlosci naszego projektu;) Byli nieterminowi i niesłowni, co mnie najbardziej wkurzalo. Mailing przez nich robiony nie przyniosl praktycznie zadnego rezultatu, sama dalam rade zrobic wiecej rozsylajac info o Inventree do znajomych, ktorzy poslali je znajomym itd. Niestety nie mielismy za duzego budzetu, wiec mieli pozyskac portale internetowe do wspolpracy, zebysmy mogi tam bezplatnie zamiescic jakies informacje czy banner. No i nic z tego. Pamietajcie o zapisywaniu w umowie klauzuli o jej rozwiazaniu;) Pozdr
Zacznijmy od tego, że zadaniem agencji nie jest akwizycja w rozumieniu poszukiwania portali do współpracy. Dziwna to praktyka, że ktoś coś takiego zadeklarował.
Co zas się tyczy reklam, czy też może kampanii w sieci pamiętajmy że: - standardowe formy reklamy moga być skutecznie i nie wkurzać, jeśli sa przemyślane - dla każdego portlau indywidualnie w zależności od tego jak wyświetla treści. Przykładowo banner śródtekstowy może mieć wielką skuteczność w jednym portalu, w innym zaś nawet niewielki boks w stopce, czy banner - wizerunkowo. Mailing - skuteczny wizerunkowo takoż, jednakże gdy agencja doibierajaca target doskonale wie gdzie i jak znaleźć dokładnie Twojego Klienta. - wyszukiwarki - nieprzypadkowo coraz większe budżety tu lądują a z doświadczenia wiem i widze, jak wiele coraz większych firm tam inwestuje - działania wizerunkowe. O ile banner wyświetli się i zniknie, o tym działania a mediach jakie prowadzi agencja plus np. marketing szeptany pozostają. Tak też i zwolennikiem jestem nowoczesnego ePR'u w miejsce chwilowych działań reklamowych. Miłego dnia Bartłomiej Juszczyk http://www.adweb.pl Agencja Interaktywna
|
|