Witam.
Czy ktoś z was korzysta z reklam w lokalnych gazetach?
Jak oceniacie skuteczność takiej reklamy?
Czy koszta są wysokie?
|
Reklama w lokalnej prasie |
Reklama w lokalnej prasie
• Strona 1 z 3 • 1, 2, 3
Biznes Forum
‹ Twoja firma
‹ Marketing i Reklama
Autor
Wiadomość
Witam.
Czy ktoś z was korzysta z reklam w lokalnych gazetach? Jak oceniacie skuteczność takiej reklamy? Czy koszta są wysokie?
zależy czy kupisz mały boksik czy całą stronę :)
1/4 - całej strony?
Ja mogę dać przykład z własnego doświadczenia: reklama miesięczna w warszawskim wydaniu bezpłatnej gazety "Metro" - najgorzej jak do tej pory zainwestowane pieniądze na reklamę.
Serio? A ile oni mają nakładu i jakie są średnie koszty takiej reklamy?
25tyś za stronę reklamy to na prawdę dużo jak na tego typu dziennik, moim zdaniem lepiej inwestować w gazety tygodniowe+, programy telewizyjne itp bo tam ta reklama trafia do klienta, w metro to jest tak że i tak 3/4 osób nawet nie czyta tylko wywala do kosza - ja przynajmniej zawsze biorę tylko po to żeby ludzie którzy to rozdają za psie pieniądze mieli jedną gazetę mniej do rozdania :)
Fokus czyli rozumiem że nie odnotowałeś jakiegoś szczególnego wzrostu sprzedaży?
teraz już nie wystarczy reklama w prasie niestety. Znam ludzi, którzy wydawali naprawdę duze pieniądze na reklamy po pół strony w DŁ, czy czymś podobnym i co? Wzrost obrotów nie dał się nawet wyliczyć taki był mały. Teraz ludzie zamiast po gazete wyjść, to otwierają laptopa. dobrym rozwiązaniem może być panorama firm internetowa, bo ma dużo klientów. znajoma ma tam wizytówkę i jest zadowolona, bo sporo osób jak dzwoni to mówi, że w pf-ce znaleźli ogłoszenie. Internet to teraz chyba jedyne miejsce gdzie ta reklama ma rzeczywiście jeszcze sens, bo telewizyjna jest jednak za droga. Oczywiście zależy jeszcze jaka branża, ale tak czy inaczej, chyba bym się skłaniał na Internet, a prasa, to tak symbolicznie, jakiś mały boxik w lokalnej gazetce.
Moim zdaniem jeżeli idzie o prasę to najlepiej sprawdza się dla firm lokalnych, to znaczy reklama właśnie w jakiś gazetach lokalnych o nakładzie tam 10 czy 20 tyś sztuk, koszty są niewielkie zazwyczaj, i najlepiej żeby nie był to dziennik, a np jakiś dwutygodnik czy miesięcznik, wtedy zapłacimy około 1000zł za pół strony reklamy ale rzeczywiście może przynieść to efekt. Ja gdybym celował w reklamę prasową to w gazety z programem, te gazety są przeglądane codziennie przez tydzień czy dwa :)
Reklama w lokalnej prasie może być skuteczna, jeśli firma działa typowo na rynku lokalnym i dany tytuł ma odpowiednio duży nakład i współczynnik dotarcia do grupy docelowej (co nam da np. umieszczenie ogłoszenia w gazecie o nakładzie powiedzmy 50 tys. egzemplarzy, skoro chcemy dotrzeć do młodzieży, a ponad 80% czytelników tej gazety to osoby z grupy wiekowej 40+..?). Do tego taka kampania w gazecie powinna być jedynie częścią szerzej zakrojonych działań (promocja w sieci, billboardy, radio itd.). Dobrym zabiegiem, podwyższającym skuteczność takiej reklamy prasowej, jest zbudowanie zaangażowania- np. kupony prezentowe/rabatowe, których istnienie jest reklamowane również w innych środkach przekazu, wokół to których kuponów buduje się ciekawą "historię" mającą wzbudzić zainteresowanie i chęć posiadania. Opcji jest tutaj dużo- wystarczy stworzyć intrygującą koncepcją kreatywną zgodną z zasadami psychologii.
No właśnie dobrze że wspomniałeś o kuponach.
Jak wiadomo teraz dość popularne są serwisy zakupów grupowych. Co myślicie o takim działaniu: Opcja 1: Kupony rabatowe na serwisach typu groupon Opcja 2: Kupony rabatowe na serwisach typu groupon + identyczne kupony w prasie lokalnej (typu wytnij i przyjdź do sklepu a otrzymasz 20% na jakiś tak asortyment) w stanach takie coś działa bardzo dobrze. Wiadome że opcja 2 jest przeznaczona głównie dla lokalnych firm, jednak to właśnie małe lokalne firmy to 90% rynku. To jest też o tyle fajne, że daję takie coś do gazety lokalnej i od razu wiem ilu klientów pozyskałem dzięki gazecie (+ dodatkowo budowa wizerunku firmy w świadomości danej grupy itp). Fajny pomysł dla np takiej Pizzerii która działa w danym mieście tylko i robi sobie taki kupon w gazecie z tego konkretnego miasta, niech to będzie chociażby 5tyś nakładu dla jakiejś miejscowości małej to pewnie te kilkanaście nowych klientów skusi się na skorzystanie z takiego deala i pewnie część z nich by zostało jeżeli produkt dobry. Muszę poczytać trochę o reklamie bo to ciekawy temat i na pewno przydatna wiedza. Znacie jakieś godne polecenia pozycje?
Mili Państwo temat znam z autopsji...
Zarówno w przypadku gazety bezpłatnej jak i komercyjnej kluczową sprawą jest faktyczna sprzedaż/kolportaż danego dziennika. Przykro mi to powiedzieć ale NAKŁAD jakkolwiek dumnie by to nie zabrzmiało... 100 tysięcy 0,5 miliona MILION... nigdy nie pokrywa się z ilością sztuk faktycznie sprzedanych o czym reklamodawca nie jest informowany! Pomijam tutaj sytuację że faktyczny nakład gazety podawany przez redakcję bywa nieprawdziwy. CZYLI ZANIŻONY! W swojej karierze zawodowej spotkałem się z dwoma przepadkami kiedy drukarnia potwierdziła mi faktyczną ilość wydrukowanych gazet. TAK! dzwoniłem do drukarni i potwierdzono mi faktyczną ilość wydrukowanych gazet. W jednym wypadku udało się też uzyskać kopię faktury z ilością egzemplarzy wydrukowanej gazety. Osobiście w kampaniach reklamowych dla swoich klientów zawsze wykorzystujemy gazety lokalne, natomiast zanim nawiążemy współpracę bardzo solidnie weryfikujemy możliwości i faktyczną pozycję tytułu na rynku.
W moim przypadku artykuł w którym wspomniano o mojej firmie przyczynił się do znacznego wzrostu ruchu na stronie firmowej.
Sashko, no właśnie ciekawi mnie taka sprawa, często jak czytam metro, i wiele innych gazet, to jest wspomniane w zwykłym artykule o jakiejś firmie, czy to jest przypadkowe, czy firmy normalnie za takie coś płacą?
Reklama w gazecie bardzo słabo się sprawdza - kilka razy testowałem taką formę reklamy w różnych gazetach wraz z kuponem promocyjnym - zgłaszają się max 3 osoby.
Jeśli chodzi o groupon - niestety chłopaki chcą jak największe zniżki i odpala się dla nich zbyt duże prowizje, przez co to wszystko nie ma żadnego sensu. Mało tego - przy dużej ilości sprzedanych usług/produktów, może się okazać, że jakość naszej oferty się obniży, przez co klienci też nie będą nas polać. Doskonałym rozwiązaniem w celu ominięcia zakupów grupowych jest skuteczna kampania na facebooku + linki sponsorowane (o ile strona internetowa firmy nie posiada dostatecznej ilości odwiedzin). Można zastosować aplikację, która pozwoli użytkownikom facebooka zobaczyć obecne promocje firmy jedynie, gdy dodadzą firmę do ulubionych. Zakładając, że średnio każda osoba na facebooku ma około 200 znajomych to jeśli jedna osoba zainteresowana ofertą firmy ją polubi, to każdy z jego znajomych to zobaczy. Zakładając, że jedynie 5% jego znajomych również będzie zainteresowana ofertą firmy i doda ją do ulubionych to da 1000 osób, które zobaczy chociażby nazwę firmy. Powiększając ten łańcuszek, możemy informować wszystkich odwiedzających o naszych promocjach i zdobyć znacznie większą liczbę klientów (którzy są zainteresowani tego typu usługami), aniżeli każdy z portali zakupów grupowych. Na dzień dzisiejszy mogę polecić kilka poradników (darmowych, które to również można znaleźć samemu w wyszukiwarce) na temat skutecznych kampanii reklamowych na facebooku
Przeczytaj również posty podobne do tematu "Reklama w lokalnej prasie": - Reklama w prasie czy na bilbordach ? - rzetelne informacje w prasie - Portal społeczności lokalnej - tworzenie bezpłatnej lokalnej gazety - Zamieszczenia ogłoszenia w lokalnej gazecie
• Strona 1 z 3 • 1, 2, 3
|
|