Witam
Aby dotrzeć do jak najwiękrzej ilości klijentów, gdzie należy zamieścić ogłoszenia reklamowe:w prasie ogólnopolskiej (może telewizja)czy na bilbordach?
Która może być bardziej skuteczna?
Pozdrawiam
|
Reklama w prasie czy na bilbordach ? |
|
Strona główna forum
‹ Twoja firma
‹ Marketing i Reklama
Autor
Wiadomość
Witam
Aby dotrzeć do jak najwiękrzej ilości klijentów, gdzie należy zamieścić ogłoszenia reklamowe:w prasie ogólnopolskiej (może telewizja)czy na bilbordach? Która może być bardziej skuteczna? Pozdrawiam
Witam
Wybór formy reklamy zależy od wielu czynników. Podaj jaki masz target (przedział wiekowy, zarobki, kim maja być klienci), co chcesz za pomocą reklamy osiągnąć (czy to ma być reklama konkretnego produktu, kampania wizerunkowa budująca markę itd) i z jakiej branży to produkt lub firma (FMCG, HoReCa, IT inne...) Wtedy łatwiej będzie coś doradzić. Poza tym, wydaje mi się że poza zasięgiem ważną rzeczą jest też sam przekaz reklamowy (nawet najdroższe spoty telewizyjne w prime time'ie będą bezskuteczne jeśli klient nie zapamięta jaki produkt jest reklamowany - a to się wbrew pozorom często zdarza...) Poszukaj na Sieci przykładów skutecznych form reklamy. Jak znajdę chwile, tomoże coś zalinkuję. Pozdrawiam
Witam
Klijenci instytucjonalni + duże firmy , firma oferująca usługi(brak konkuręcji jeżeli chdzi o sektor prywatny). Cel reklamy: budowa wizerunku firmy o zasięgu ogólnopolskim Pozdrawiam
Cross-Marketing - stwórz serwis wizerunkowy - reklama w mediach targetowowanych HBR Polska, Forbes + PB+GW+R+P - ( zrobisz wrażenie, na tych ludziach jeżeli dla CEO dostarczysz The Economist z reklama na 2 i 3 stronie...) dodatkowo TVBiznes + serwisy targetowane. Jaki rodzaj usług oferujesz?
Pozdrawiam
Witam
Jeśli brak konkurencji, to może dodatkowo artykuły sponsorowane w serwisach internetowych - oczywiście branżowych i biznesowych. Efekt, co sądzisz? Od razu przepraszam za offtopic - Efekt, masz może ostatni numer HBR? (41/42) interesowałoby mnie kilka artykułów, a niestety nie mam dostępu. Gdybyś miał i w jakiś sposób mógł mi podesłać byłabym wielce wdzięczna. Pozdrawiam
Wydaje mi się, że jeśli chodzi o klientów instytucjonalnych to należy starać się do nich dotrzeć bezpośrednio. Może jakiś profesjonalny inserting, wszystko zależne jest od oferowanej usługi i budżetu. Jeśli chodzi o dotarcie do firm to pomysły moich przedmówców są jak najbardziej trafne. Proponuję tylko zamianę TV Biznes na TVN 24 i dodanie do reklamy prasowej lub art. sponsorowanego Pulsu Biznesu.
Reklama w prasie będzie miała większe ROI (zwrot z inwestycji). Mówi się, że billboardy są dla sloganistów. Niewiele przekażesz billboardem. Chyba, że planujesz zrobić kampanię wizerunkową, a masz już względnie znany wizerunek. Proponuję planowane działania połączyć z innymi taktykami, aby odnieść najlepszy efekt. Możesz np. wysłać noty prasowe. Reklamować się PPC jak Google AdWords. Możliwości jest wiele, to zależy od profilu Twojej działalności, o czym nie napisałeś.
Cześć Tiferet,
niestety nie posiadam fizycznie tego numeru. W kwestii artykułów sponsorowanych uważam, że serwisy internetowe nie są najlepszym miejscem ekspozycji informacji dedykowanych. Najlepszy obraz artykułów sponsorowanych można zobaczyć w ramach tygodnika "The Economist". Pozdrawiam Efekt
|
|