|
rękodzieło artystyczne |
|
Strona główna forum
‹ Biznes
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
Chciałbym się zająć sprzedażą wyrobów rękodzieła artystycznego. Polegałoby to na tym że kupowałbym atrakcyjne prace od różnych artystów regionalnych (mam wielu znajomych którzy chcieliby przystapić do takiego układu) i wstawiałbym w komis do sklepów z pamiątkami w miejscowościach turystycznych.Nie wiem jednak jak wygląda księgowość takiej działalności. Jeżeli Ci artyści nie posiadają działalności gospodarczej więc jak się ma sprawa faktur, jak również współpraca z takim sklepem? Czy to się zawiera jakąś umowę czy w komis wystawiam jakąś specjalną fakturę? Jeżeli ktoś wie jak te sprawy wyglądają, proszę o odpowiedź na moje pytanie, będę bardzo wdzięczny. Opinie na temat pomysłu również mile widziane.
Poprzez komis nie ma sensu. Lepiej bezpośrednio dla handlarzy/straganiarzy i/lub równolegle przez allegro.
Jeżeli chodzi o faktury i vat jeżeli chesz działać legalnie z działalnością gospodarczą (ale zastanów się czy nie lepiej byłoby, przynajmniej na początek popróbować bez działalności) to kupując towar od artystów oni nie wystawią Ci faktury no bo jak. Nie mają działalności. Najlepiej "zatrudnić" ich na umowę zlecenie lub umowę o dzieło. Wtedy możesz ich zatrudnienie wrzucić w koszty. Rozumiesz? Zamiast kupować od nich towar normalnie oni dają Ci go, ty płacisz, a w papierach jest, że oni wykonują zlecenie lub dzieło (pracują dla ciebie) W ten sposób i ty zaoszczędzisz i oni będą mogli legalnie rozliczyć się z fiskusem
|
|