Witam
Mam pytanie, od kilku miesięcy zajmuję się z powodzeniem tworzeniem i sprzedażą rękodzieła, bardziej lub mniej artystycznego. Sprzedaję głównie za pośrednictwem internetu. Otrzymuję od różnych galerii propozycje współpracy, do podjęcia której wymaga się jednak ode mnie prowadzenia działalności. Skłaniam się więc coraz bardziej do jej zarejestrowania. Jednak w czasie poszukiwań informacji pomocnych w ogarnięciu sprawy znalazłam m.in. taką
Aby zarejestrować działalność koneczne jest Zgłoszenie do ewidencji (ustawa o działalności gospodarczej)
Pewne czynności nie wymagają w/w zgłoszenia. Są to:
1. Działalność gospodarcza prowadzona przez osobę fizyczną osobiście w zakresie:
- Wytwarzania przedmiotów użytku osobistego, domowego i gospodarskiego oraz rękodzieła ludowego i artystycznego
cytat pochodzi z http://www.fundi.pl/firma/jak_zalozyc_firme
Czy w takim razie faktycznie muszę rejestrować swoją działalność (nie ukrywam że czasu i energii mi nie zbywa i chętnie przeznaczyłabym je na inne sprawy, jeśli ta nie jest konieczna). Czy i jak mam się rozliczać z podatku z takiej nie zarejestrowanej działalności?
Czy pozostając jedynie podatnikiem w ramach mojej umowy o pracę i zajmując się jednocześnie wytwarzaniem i sprzedażą rękodzieła popełniam wykroczenie?
Będę wdzięczna za pomoc
pozdrawiam serdecznie, dobrze że są takie miejsca jak to forum