|
Remanent w sklepie z uzywana odzieza |
Remanent w sklepie z uzywana odzieza
• Strona 1 z 1
Biznes Forum
‹ Podatki i ZUS
‹ Podatek dochodowy, podatek VAT
Autor
Wiadomość
jaki remanent w sklepie z odzieza uzywana? mam maly sklep z odzieza uzywana,odziez kupuje w jednej hutrowni w polsce na kilogramy ale sprzedaje ja jako odziez uzywana wyceniona na sztuki,jak mam zrobic remanent wazyc cala odziez czy wpisywac sztuki wraz z wycena,cena za kilogram bywa rozna,sklep dziala od czerwca tego roku,jeszcze nie panikuje ale juz zaczynam plakac-pomocy!!!!!!!
po cenie zakupu
a moglabym prosic dokladniej? gdzie to wpisac, co wpisac, co liczyc? przeciez jak kupowalam na kg to nie liczylam sztuk
to musisz zwazyc i pomnozyc przez cene za kilogram
ok. a na czym to wypisac? pozniej jakos w ksiazke pir- tyko jak?
czyli to co mam na fakturach minus to co zostao mi w skepie= wyjdzie jakas suma. Gdzie ja wpisac? czy remanent mam spisac recznie? na zwykej kartce?
Remanent robisz na arkuszach spisu z natury (według wzoru własnego lub ściągniętego z sieci).
Wyceniasz według ostatniej ceny zakupu (w tym przypadku ceny za kilogram) - ewentualnie według ceny rynkowej, jesli ona jest niższa od ceny zakupu. Całą tą wycenę robisz na ww. arkuszu spisu z natury. Wartość spisu wpisujesz do księgi (najlepiej jako ostatnią pozycję). A przy obliczaniu dochodu rocznego, po prostu pomniejszasz koszty (albo powiększasz dochód) o wartość owego remanentu. Tą samą wartość wpisujesz do KPiR na rok 2009 (tym razem jako pozycja nr 1) - no i jak będziesz obliczał dochód za 2009, to z kolei odwrotnie: powiększysz koszty (albo pomniejszysz dochód) za 2009 r. I tak na okrągło :)
Dziekuje za odpowiedz. a w ktora rubryke w kpir wpisac wartosc remanentu?
jak wpisywac - juz wszystko wiem. dziekuje za rady.
moje ostatnie pytania- 1.czy remanent moze przeprowadzic jedna osoba- jezeli jest to dg jednoosobowa? czy musza byc jakies osoby z zewnatrz? 2. jezeli robilam remanent 1 stycznia, to na arkuszu spisu z natury wpisać na dzien 31 grudnia czy na dzien 1stycznia. i do ksiazki z 2008 roku wpisac jako ostatnia pozycje z jaka data?
Przeczytaj również posty podobne do tematu "Remanent w sklepie z uzywana odzieza": - Monitoring w sklepie z odzieżą używaną - Co jeszcze w sklepie z odzieżą? - Obrót w sklepie z odzieżą dziecięcą - Jaki rodzaj księgowości w sklepie internetowym z odzieżą?? - Sklep z odzieża używana
• Strona 1 z 1
|
|