|
Renowacja i sprzedaz starych samochodów |
Renowacja i sprzedaz starych samochodów
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Biznes Forum
‹ Biznes, Dotacje z UP i UE
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
Witam,mam pytanie do forumowiczów i liczę oczywiście na wyczerpującą odpowiedz,mianowicie chciałbym zacząć działalność polegającą na renowacji starych samochodów,tak się składa że posiadam zaplecze do w/w działalności tj;pomieszczenia podstawowe narzedzia,pomieszczenie do lakierowania,mam to zamiar traktowac jako zajęcie dodatkowe nie nastawiam się na mega inwestycję,będę to raczej traktował jako hobby(w zasadzie to jest moje hobby),ale oczywiście nastawiam się jak w każdej działalnościna na jakiś zysk i tu mam pytanie co myślicie o tym pomyśle czy waszym zdaniem będzie zainteresowanie takimi klasykami......,z góry dziękuję za odpowiedz
siema,
Tak się skldada za sam hobbystycznie odnawiam sowieta. Robilem dla siebie od podstaw, teraz musze puscic do ludzi... Ciężko jest robić i przypasować potem kilentowi, to nie passat tdi potrzebny by dojezdzac do roboty. Rynek jest wybredny. Lepiej zlapac kogos z kapitalem i samochodem i mu wyremontowac i jak wstawi to mozna ssac i ole sie daje :) Bo jak wiadomo ze staruchami to wszystko moze sie trzymac tylko na lakierze... Wg mnie jest nisza, w dobrych warsztatach sa zapisy na rok w przod, ale wszystko zalezy od klienta.
Dziękuję bardzo koledze za odpowiedz,z tym że ja chciałbym jednak kupić powiedzmy jakiś zdewastowany samochód i póżniej go odrestaurowac,a to ze względu na ograniczenia czasowe,jeśli robisz to na zlecenie niestety mogą wyniknąć z tego ramy czasowe,chcę to robić bardzo starannie i możliwie w taki sposób aby ten samochód był po tym możliwie jak najbardziej podobny do orginału,nie mam tutaj na myśli produkcji (masowej) i tu pojawia się kolejne pytanie czy ktoś może mi poradzić gdzie jeszcze oprucz allegro szukać takich klasyków mam tutaj na myśli na początek polskie samochody tj.np:warszawa m20,223,224,syrena 105,fiat 125p,126,polonez z góry ponownie dziękuje za odpowiedz i pozdrowienia dla ludzi któzy także się tematem interesują
W ogole jest ruch w tym temacie samochodow z prlu?
Merce to szybko znikają i ludzie sie interesuja...
Myślę że merce znikają,ale z parkingów,a tak na poważnie to mam nadzieję że jest ruch jeśli chodzi o samochody z prl-u,bardzo trudno kupić coś godnego uwagii,a wracając do merców to nie ten przedział cenowy dla mnie, bynajmniej na tą chwilę
To zalezy...
Moim zdaniem taniej odnowisz mercedesa w123 niż warszawę garbatą, bo ludzie myslą że mają jakieś relikwie do tej warszawy... a merca kupujesz na złomie... Co prawda dużo tych z prlu jest wymienialnych między soba, czy cylinderki, czy amory ale żuka na zlomie tez malo ostatnim czasem... tak czy owak powodzenia
Aukcje internetowe bym odradzal, bo zazwyczaj jest tak, ze samochod wystawiony, pochodzi od kolekcjonera-renowatora, ktory uwaza, ze za drogo by wyszlo odnowienie i woli sie samochodu pozbyc. Aut/motorow najlepiej szukac po ludziach. Spytac tego, ten niech spyta tamtego itd. itp. Czasami pomocne beda krajoznawcze przejazdzki po polskich wsiach i baczne obserwowanie podworek, ewentualnie maly wywiadzik srodowiskowy..
i skup zlomu/stacje demontażu pojazdów. Czasem ładne 126p się trafiają.
Co do 126... ja bym sobie darowal z nimi. Sam interesowalem sie motocyklami. Junaki, wski 125(dwuramowe) wfm, to moze byc fajnym substytutem popularnych maluszkow.
Johnny b,masz rację motocykle to też świetna sprawa,ale równie trudno kupić stary motocykl jak samochód na necie,może to jest właśni dobry pomysł z tą objazdówką po wioskach w poszukiwaniu czegoś godnego uwagii,a jeśli chodzi o fiata 126 to uwazam że jest to bardzo dobry temat do renowacji,mam tutaj na mysli oczywiście te produkowane we wczesnym prl-u,a i jeszcze jedna sprawa czy waszym zdaniem jest możliwość zalegalizowania starego pojazdu(samochód,motocykl)który nie posiada dokumentów tzn:(dowód rejestracyjny)????????????
Moto też byś odnawiał? Dla przykładu moja shl z 1956 roku, 175 pojemności. Rama ok, silnik ok, brak przedniej lampy, trzeba wszystko wyniklować, brak oryginalnego siedzenia [na szczescie oryginalny bak jest :D], brak oryginalnej tylnej lampki, zawieszenie sprawuje się bardzo dobrze, typ szosowy.
Jeżeli chcesz mogę ją wyjąć i porobić foty, wyślę Ci na pw, wtedy Ty mi wyślesz ile kosztowałaby renowacja wraz z kosztem przewozu motoru [zachodniopomorskie, okolice szczecina], ja wtedy będę wiedział czy drogo czy tanio bo już się pytałem wielu osób:)
co do poszukiwania po wioskach, to sie naprawde sprawdza, choc nie jest latwo. Kiedys trafilem na starszego pana, ktory mial ok. 100 motocykli, ale niestety jego brat rzadal takich sum za motocykl z dokumentami, ze podziekowalem. Co do rejestracji. Jako, ze sam sie tym kiedys interesowalem (ale raczej tylko do wlasnego uzytku), to z tego co pamietam nie ma takiej mozliwosci chyba. Tzn, zawsze jakos mozna to zrobic, ale chyba ciezko jest z tymi co nie maja prawa do rejestracji, lub sa przeznaczone do kasacji... :( Nie orientuje sie jednak jak jest teraz, moze cos sie zmienilo
Można na zabytek. Jak jest starszy jak 25lat. DO tego orzeczenie rzeczoznawcy PZM ze wszystko było zrobione ze sztuką.
Ja jak kolega Bezkit polecam mercedesy, nie sa one aż tak drogie, tylko też musisz wybierac dobre sprzęty a nie piwersza z brzegu beczke. Sądze że taką warszawe w super złym stanie kupisz 3 x drożej niz ładnego merca. Sam sie tym interesowałem ale niestety nie mam zdolności manualnych , ani takiego zacięcia do renowacji. A trzeba to robić naprwde DOBRZE, sam ostatnio oglądałem Mercedes w 126 poprrostu miodzio, i żeby było smieszniej do robty była wsumie blacharka, pojazd kosztował 1400zł. oplacony. I na przykładowym allegor da sie znalejsc fajne sztuki . Sam handluje troche autami i powoli wiem jak szukac. Więc mercedesy górą . Na warszawe musi byc naprawde fascynat. który szuka dokloadnie tego auta. A na merca masz wieksze szanse bo szukac go tez bedzie fascynat tylko z tą róznica że szuka eleganckiego autka,a wspoopniany w 126 to prawdziwy prestiż, i jak jeszcze celnął byś w wersji cupe, to sam chetnie bym kupił. A co to malucha to bym sobie darował naprawde , bo włożysz kase na mataerial i naprawde watpie zeby ci sie zwrucilo plus zysk dla Ciebie.
Pozdrawiam
Przeczytaj również posty podobne do tematu "Renowacja i sprzedaz starych samochodów": - renowacja starych mebli - renowacja starych zdjęć w Irlandii- współpraca - Odbudowa starych samochodów - SKUP I ROZBIÓRKA STARYCH SAMOCHODÓW - Renowacja samochodów, a lakierowanie
• Strona 1 z 2 • 1, 2
|
|