Witam,
chciałbym zgłębić temat KRUSu. Jestem osobą zatrudnioną w polskiej firmie informatycznej na umowę o pracę na czas nieokreślony - wszystko cacy pięknie gra i huczy. Kilka dni temu jednemu z członków mojej rodziny została przyznana renta strukturalna. Kolejnym warunkiem, który należy spełnić jest przyznanie jednemu z młodych członków rodziny ziemi. Tą osobą jestem ja. Dalej - dodatkowym warunkiem jest opłacanie przez minimum 3 lata składki KRUS. I tutaj pojawia się moje pytanie: jak mam to zrobić? Powoli zaczynam zgłębiać temat i coś czytałem o zakładaniu własnej działalności gospodarczej i zmianie umowy z obecnym pracodawcą na umowę zlecenie/umowę o dzieło (czy to obojętne? jaka będzie lepsza w tym przypadku?). Czy po założeniu DG i zmianie umowy z pracodawcą będę mógł od razu płacić KRUS zamiast ZUS? Gdzieś wyczytałem, że i tak dalej będę musiał płacić ZUS i dopiero po 3 latach pojawia się możliwość przejścia na KRUS. Ale tutaj również gdzieś wyczytałem, że w ciągu tych 3 lat nie można płacić ZUS bo inaczej na KRUS się nie przejdzie. Więc co miałbym opłacać w ciągu tych 3 lat?
Teraz trochę z tematu ZUS: obecnie (na umowę o pracę) koszty mojego utrzymania przez pracodawcę to, np. 5000pln. Na rękę mam, np. 3000pln (nie wiem czy to dokładnie tak wychodzi, ale to nieważne). Czy po założeniu DG i przejściu na umowę zlecenie/o dzieło mogę spokojnie negocjować z pracodawcą te 5000 na rękę? Czy przy tych umowach jednak pracodawca dalej ponosi jakieś koszty związane z pracownikiem?
Osobiście bardzo się ucieszyłem z informacji, że nie będę musiał dalej płacić ZUS i przejdę na KRUS. Jednak jak widać dopiero zaczynają się schody. Są to dla mnie całkowicie nowe rzeczy, więc proszę i jakieś informacje związane z tym tematem. Dzięki wielkie!
Pozdrawiam
Bartek