|
Restauracja, bar oraz deancing |
Restauracja, bar oraz deancing
• Strona 1 z 1
Biznes Forum
‹ Biznes, Dotacje z UP i UE
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
Witam, posta kieruje do osób, które najlepiej są zorientowane w temacie niż ja.Prosiłbym jesli można o rozsądne rady i podpowiedzi. Mieszkam w mieście liczącym sobie 50tyś. mieszkańców. Restauracji, pizzerii itd bez ukrywania jest sporo. Marze jednak o otwarciu swojego lokalu już od ponad 4lat. Nie wiem czy warto, ponieważ juz cos z tego typu jest niestety u mnie w mieście:(ale myśle że potrafiłbym zachęcić odpowiednio ludzi do odwiedzin. Pisze akurat teraz bo zwolnił się jeden lokal, który mógłbym wynająć.Jedyny szkopuł tkwi w tym że jakieś 50 metrów od tego lokalu jest lokal konkurencji, i to taki na 6+. Z zawodu jestem kierowcą, obecnie bez pracy. Mam 180tyś zł. w tym kredyt na samochody dostawcze zaciągnięty w banku. Z tego pomysłu narazie zrezygnowałem bo pojawiło się ciekawe miejsce do wynajęcia i myśle żeby coś takiego tam zrobić. Zawsze o tym marzyłem. Dawniej w tym lokalu znajdowła się pizzeria, która została przeniesiona w inne miejsce bardziej w centrum, na przeciwko lokalu jest spoory parking i w dodatku zadaszony.Co o tym sądzicie.
My o tym sądzimy jak o każdym innym biznesie ;).Za mało szczegółów.Czy w innych lokalach można się pobawić?,czy lokal spełnia twoje wymagania?,czy wystarczy Ci funduszy?Jak mógłbyś się zareklamować i kogo przyciągnąć do dyskoteki ?.Odpowiedz na te pytania (to jest właśnie biznes plan)
Moim atutem byłby grill, i najlepsza kuchnia w mieście.Wszędzie w koło są tylko fastfoody, grilla nie ma żadnego, masa pizzerii.Pizze także miałbym w swojej ofercie, ale poza tym miałbym dania bardziej wyrafinowane.Serwowałbym równierz całe zestawy obiadowe w cenie od 15 - 20zł. Jedynym zarzutem jest sam lokal, niestety ten który mam teraz na oku nie jest rewelacyjny do czegoś takiego. Ok 100m, tylko że zimą w nim trzeba nieźle grzać.Teraz ogladałem, rozmawiałem z właścicielem i zauważyłem że od wszystkich okien strasznie ciągnie (już wiem czemu poprzedni lokator sie wyniósł ze swoim interesem). Punkt i lokalizacja jest DOBRA, a za kolejnym plusem przemawia duzy parking zadaszony.Spokojnie zmieści się ok 20 samochodów jak nie więcej. Po bliższym zapoznaniu się z miejscem deancingu ani nic z tego typu bym tam nie zorganizował.Plusem byłoby jedzenie. Duzy wybor dla kazdego np. pstrąg z grilla, panierowana pierś kurczaka podsmażana z ziemniaczkami po chłopsku owinięta w folii, a także pizze, itd. Kucharz byłby prawdziwym kucharzem.... Lokal ze wstępnego mojego wyliczenia aby przynosił mi zysk łącznie w miesiącu musiałby generować utarg w wysokości conajmniej ok 14,000-20,000zł. Myśle że jest to osiągalne, cena za wynajem lokalu na miesiąc to 2400zł.Wkład na remont to ok 9,000zł + osobno wyposażenie.W 25,000-28,000zł powinienem się łącznie zamknąć.Reszta pozostałyby tylko sprawy związane z biurokracją w moim mieście i produktami.
Dokadnie przeanalizuj dlaczego poprzednik przeniósł lokal, stwierdzenie "bo miał lepszą lokalizację" nie zalatwia tematu.
zawsze mozesz spróbować dogadać się z właścicielem że wymienisz okna i ocieplisz budynek a on ci umorzy połowe czynszu np. na 2 lata
A może w innym kierunku wieczorki poetyckie,występ gawędziarza itp. ?
W ilu tyś chcesz się zamknąć ? Powiem tak , czasem bywam w Poznaniu i chodzę na stary rynek zjeść coś i pobawić się , większość lokali właśnie oferuje coś takiego np. do 22 otwarte jako restauracja a o 22 już jako restauracjo / klub / pub.Ostatnio byłem w takiej 'restauracji' gdy przyszedłem ok 20 było dosyć sporo ludzi , po godzinie gdy już zjedliśmy okazało się że ma tu być od 21:30 karaoke , więc zostaliśmy ludzi było naprawdę full , a masa osób przychodziła i odchodziła zasmucona że nie ma gdzie usiąść.Więc pierw można było sobie pojeść a później się pobawić , a coś takiego jest super atrakcją bo można pośpiewać i potańczyć.
Tylko że to jest Poznań i super miejsce w mieście , jak by sprawa wyglądała u Ciebie? to musisz sobie sam podliczyć , przekalkulować , połączenie restauracji coś a'la sphinx czyli grill +pizze+sałatki+bardziej wytworne dania do tego ładny bar , miejsce na niewielkie imprezy , bo przecież nie musi to być impreza na 500 osób z techno ( ;-D ) i obrót 20tyś siekniesz :) My w 4 przy takiej fajnej niespodziance w postaci karaoke wydaliśmy ok 150/200zł a byliśmy tylko niestety do 23:30 , lokal powierzchnie dla klientów miał ok 100-150m.Oblicz sobie wszystko bo to naprawdę fajny biznes , jak uda się otworzyć to daj znać gdzie , może przy okazji wpadnę
Ja bym zbytnio nie bał się konkurencji, bo nawet niech ona jest i 5 metrów odemnie, zawsze można zarobić, nie można patrzeć aż tak na to że ona jest „wypasiona”, i co z tego, Twój lokal może nie być aż atak „wypasiony” ale klimat będzie 100& lepszy.
Ja bym chyba pomyślał o czyś takim, masz kasę, więc zaryzykowałbym na twoim miejscu. Zastanów się czy nie warto byłoby przerobić takiego lokalu, na pub typu „kibic”, kulturalny club dla kibiców, piwa z całego świata (dobra kasa na tym), mało jest takich lokali gdzie możesz wypić piwo z różnych krańców świata, dodatkowo jedzonko właśnie takie jak oferujesz i wygrywasz z najlepszymi. Grill, piwko, rybka, projektor na salę, wygodne siedzenia, miejsce dla palaczy i trzepiesz kasę, dodatkowo jakieś mini dyskoteki dla „starszych”, To nie tylko klub dla kibiców, nawet oglądanie filmów, będą przychodzić, wydarzenia różne, lokal musi pomieścić ludzi, akcesoriów różnych dostaniesz od przedstawicieli, coś do siebie i będzie OK. Albo typowo studencki club. Jak jesteś zainteresowany, napisz coś ci skrobnę więcej. Pozdrawiam.
Przeczytaj również posty podobne do tematu "Restauracja, bar oraz deancing": - PUB/restauracja - Restauracja - bar - restauracja + sts?? - restauracja aut - Bar-restauracja
• Strona 1 z 1
|
|